Tuesday, September 29, 2009

You belong with Me..

You're on the phone with your girlfriend,
She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do
I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do
But she wears short skirts,
I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time
If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me
Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?
And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?

She wears high heels,
I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time
If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me

Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong.
I think I know it's with me.

Can't you see that I'm the one who understand you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me
Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me


Monday, September 28, 2009

Pengajaran daripada kisah dongeng Sang Kura-kura & Sang Arnab

Aku yakin ramai yang dah biasa dengar cerita Sang Kura-Kura berlumba dengan Sang Arnab kan??
Tapi, pernah dengar tak sambungan kepada cerita dongeng tersebut???
This is one of my favourite story.
Very inspiring!

***************
Pada satu masa dahulu, Sang Kura-kura dan Sang Arnab berdebat tentang siapa yang lebih pantas. Mereka bersetuju untuk menyelesaikan perdebatan itu dengan satu perlumbaan. Mereka memilih laluan dan perlumbaan pun bermula.. Sang Arnab terus memecut laju. Setelah yakin yang dia telah jauh meninggalkan Sang Kura-kura, dia bercadang untuk berehat di bawah pokok sebelum meneruskan perlumbaan. Sang Arnab pun duduk berehat di bawah pokok dan tertidur..Akhirnya Sang Kura-kura berjaya memotong Sang Arnab dan menjadi juara untuk perlumbaan itu! Bila Sang Arnab terjaga dari tidurnya, dia mendapati yang dia telah kalah..

Moral daripada cerita ini ialah “slow and steady wins the race”.

Inilah versi cerita yang kita selalu dengar sejak kecil.
Namun kisah itu ada sambungannya …

Sang Arnab sangat kecewa dengan kekalahan itu dan mula muhasabah diri. Dia sedar bahawa dia kalah disebabkan oleh rasa terlalu yakin diri, cuai dan lalai. Jika dia tidak terlalu mengambil mudah akan sesuatu, mustahil Sang Kura-kura dapat mengalahkannya. Kemudian Sang Arnab mencabar Sang Kura-kura dalam satu lagi perlumbaan. Sang Kura-kura pun bersetuju.Kali ini, Sang Arnab berlari bersungguh-sungguh tanpa berhenti.Dia telah berjaya mendahului Sang Kura-kura.

Moral daripada kisah ini?
Bergerak laju, secara istiqamah akan dapat menewaskan “slow and steady”.

Ada dua individu di dalam satu organisasi,
Individu pertama- Lambat, bersistem & boleh diharapkan
Individu kedua- Pantas, juga boleh diharapkan

Individu kedua akan dapat mendaki tangga organisasi lebih cepat daripida individu pertama.

Adalah bagus untuk menjadi “slow and steady”; tetapi lebih baik untuk menjadi pantas dan boleh diharapkan.

Namun kisah ini tidak berakhir di sini…

Sang Kura-kura berfikir sejenak, dan akhirnya sedar bahawa dia tidak akan mampu untuk mengalahkan Sang Arnab jika perlumbaan itu dikekalkan formatnya. Setelah berfikir semasak-masaknya, Sang Kura-kura mencabar Sang Arnab untuk satu lagi perlumbaan, tetapi kali ini dengan laluan sedikit berbeza.Sang Arnab bersetuju dengan cadangan itu. Mereka pun bermula. Sang Arnab berpegang pada keazamannya untuk terus berlari pantas. Dia terus berlari sekuatnya sehingga dia tiba di sungai yang lebar. Garisan penamat cuma beberapa kilometer sahaja di seberang sungai. Sang Arnab terduduk memikirkan apa yang perlu dilakukannya. Dalam masa yang sama Sang Kura-kura tiba, masuk ke dalam sungai, terus berenang ke seberang, terus berjalan, dan menamatkan perlumbaan.

Moral daripada kisah ini?
Kenalpasti kelebihan diri, dan tukarkan “the playing field” untuk menyesuaikan ia dengan kelebihan yang ada pada anda.

Dalam sebuah organisasi, jika anda seorang yang bijak berkata-kata, carilah peluang untuk membuat pembentangan agar pihak pengurusan sedar kewujudan anda.

Jika kelebihan anda dalam analisis, sediakan laporan, dan hantar ke pihak atasan.

Bekerja megikut kelebihan anda bukan sahaja membuatkan anda disedari, malah membuka peluang untuk kemajuan.

Kisah ini belum berakhir …

Sang Arnab dan Sang Kura-kura kali ini menjadi sahabat baik dan berbincang. Kedua-dua mereka bersetuju bahawa perlumbaan dahulu sebenarnya boleh diperbaiki. Maka mereka bersetuju untuk berlumba semula, tetapi kali ini sebagai satu pasukan. (ONE TEAM) !!!!!!!Mereka pun bermula, kali ini Sang Arnab membawa Sang Kura-kura di atas belakangnya sehingga mereka tiba di tebing sungai.

Moral daripada kisah ini?

1) Adalah bagus untuk menjadi individu yang pintar dan mempunyai kelebihan; namun selagi kita tidak dapat bekerja dalam satu pasukan dan menggunakan kelebihan diri masing-masing, kita tidak akan dapat menjadi pasukan yang terbaik kerana kita akan berdepan dengan situasi di mana orang lain yang lebih baik daripada kita.

2) Kerja berpasukan ialah “situational leadership”, dengan membiarkan individu dengan kepakaran tertentu dalam situasi tersebut menjadi ketua.

Banyak pengajaran yang dapat diambil daripada kisah ini.

Sama ada arnab ataupun kura-kura berputus asa selepas berhadapan dengan kekalahan.

Sang arnab membuat keputusan untuk bekerja dengan lebih keras and curahkan segala usaha selepas gagal.

Sang kura-kura pula menukar rancangan kerana telah berusaha sedaya upaya.

Dalam hidup apabila berhadapan dengan kegagalan,
kadang-kadang adalah lebih baik untuk bekerja dengan lebih keras dan mencurahkan segala usaha.
Kadang-kadang adalah lebih baik kita menukar perancangan and cuba sesuatu yang lain.
Dan kadang-kadang adalah lebih baik untuk melakukan kedua-duanya.

Sang arnab dan Sang kura-kura juga telah mendapat pengajaran yang penting. Apabila kita berhenti berlawan dengan musuh dan sebagai contoh kita berlawan dengan keadaan, keputusannya akan menjadi lebih baik.

Kesimpulannya, kisah Sang Arnab dan Sang Kura-kura mengajar kita banyak perkara:

> Jangan berputus asa apabila berhadapan dengan kegagalan
> Cepat dan istiqamah boleh mengalahkan perlahan dan “steady”
> Work to your competencies
> Berlawan dengan keadaan, bukan dengan musuh
> Kumpulkan segala sumber dan bergerak dalam kumpulan akan mengalah individu yang berseorangan


Sunday, September 27, 2009

paeds nurse or o&g nurse..





yeahh!
after 1 week of eid's holiday
now back to the normal oridanary life.
tomorrow im going to be posted at paeds 3.
morning shif.
dammit.
have to wake up early for tomorrow.

paediatric..
i have thinking of working at paeds one day.
before entering nursing,
if im not mistaken, my ambition was being a paeds nurse.
or maybe o&g nurse.
but now, after 2 weeks of paeds posting,
after a week at nicu,
and a week at paeds 3,
i guess
i should be o&g nurse..

maybe i love kids
but during my posting at nicu
i was done somthing that i would never forget
entire of my life!
there is no way i can handle babies very well..
its really heartbreaking to me..
i cant handle babies very well.
and i am very upset when thinking of it.
and im so sad.. ='(((

but what happened will be the moral story to me.
take care of babies was not easiest as i thought.
or maybe some people thought baby easily to take care.
but to me, u have to be particular, very specific, very cafeful to handle them.
because they dont speak to you.
they just cry to give signs of something that u think u might know,
but actually u dont.

but still, i do love babies.
they are cute.
they are small and funny and cute.
i hope i will have mine as soon as possible.
i want to be a young mom.
i am ready to take care of mine.
i am promise myself i will take a good care of mine...
God, thanks for let me doing nursing.
i do love my job so much.
=)

but whatever it is,
i guess i am much better working as an 0&g nurse..
still can handle babies.
but the most care to be implement is maternal care..

dont worry wanie.
u still have another one and half year to study nursing.
and i love nursing so much!
=)


Friday, September 25, 2009

Kuala Terengganu Malam-Malam di Gem Resort

at first, aku memang taknak lansung ikot family pegi terengganu.
sebab jauh sgt.. pastu balik kolej sabtu, then i've only got 1 day to prepared for the next day.
monday tu ak dah start posting paeds balik.
dgn mid sem exam paeds lagi.
ak lansung tak sentuh buku sepanjang cuti raya ni.

well, talking about raya festival,
to me it wasn't great enough compared with ramadhan fasting month..
raya kali ni, simple je.
1st day of raya pon biasa je.
tahun ni ak tak pegi sembahyang raya.
tp tahun ni aku rasa tahun yang banyak kali juga aku pegi solat tarawikh..
tak tahu kenapa,
tapi ramadhan kali ini yang paling bermakna buat aku..
tapi syawal biasa je..
tiada yang menarik..

balik kg opah pon, opah takde, omet pon tak balik kg.
so boring. mase kat kg, rase tak sabar je nak balik kl.

aku cuba nak menghargai dan menghayati syawal kali ini.
tapi tak dapat. sedara mara yg balik kg, balik kejap je.
mmg tak best la tahun ni.sayu betul..

pastu terengganu ni,
datang sini plan nak bercuti dengan family cikmah dan cikla.
tp tgk la skng. bertekak pasal benda kecil.
so, percutian ke kuala terengganu dah menjadi titik permulaan bergaduh sesama keluarga.
aku malas nak campur tangan.
tu pasal la aku taknak pegi terengganu ni.
dgn perjalanan jauh, pastu nak bergaduh-gaduh,
aku sakit telinga, sakit mata, dan sakit hati jugak.

btw, walaupon dalam beberapa minggu ni adalah minggu yang tak berapa nak best bagiku,
tp aku rasa gembira jugak, dapat beraya bersama family,
ada yang lansung tak balik raya,
nak exam, raya pon tak meriah sbb pikir nak exam.

aku skng ni tak sabar je nak balik ktdi.
nak kemas bilik.

paeds
get ready for paeds mid sem exam,
posting wad paeds 2.
assignment paeds belambak gila.
assessment of baby.


jaksa.
nak prepare proposal untuk hari siswi lagi.
settlekan nsg student yang nak join sukem

(masa aku tgh taip ni, tetiba ada serangga kumbang lekat kat tanga aku,
terjerit aku! haha! )

sambung..
pastu pasal cafe ni, ngek la cafe baru ni.
janji nak buka ari khamis mase cuti ni.
kesian dak year 3 yg nak exam isnin ni,
diowng makan apa la agaknye.
ni skng tak bukak lagi,
abis aku kali ni, bdk2 tu mesti da mengamuk.
jaksa jugak yang kene..
huhu, seriously aku dah mula takut dgn kerja yg aku buat skng ni.
makin lama, kerja jaksa makin complicated..

k la.
mengantok.
besok nak balik kl.
nak tdo..

daa~