Saturday, October 24, 2009

aku suka. aku tak suka. aku punya suka ar.

AKU SUKA:

1. laut kaler biru, sunset.

2. makan ikan keli masak sambal. hari2 makan. kalo satu hari tak makan, rasa jiwa ini kosong.

3. nescafe. hari2 kene minum nescafe panas, nescafe ice ke, neslo ice pon sedap gile.

4. cakap sorang2 depan cermin. memang tiap2 hari buat. aku akan rasa lebih tenang lepas tu. takpe. aku tak gila. doktor cakap, adalah baik cakap sorang2. salah satu terapi psychology and reduce mental stress. huuhu..

5. lari. dulu aku suka masuk lari jogathon, marathon, walkathon, segala thon aku dah masuk dan selalu dapat top ten! hahaha! aku suka lari!

6. aku suka jalan laju2 gak. dalam wad dah biasa jalan lelaju kot.ahahaha.

7. aku suka jadi nurse. aku taknak jadi tutor ajar student nurse. taknak! nak jadi nurse jugak sampai aku tua. tak peduli kalau penat dgn shift. tak kisah ar gaji tak banyak.

8. bace novel sophie kinsella. sume novel dia yg shopaholic tu aku dah baca. mmg best ar. cite dia buat aku gelak sorang2 dan nangis sorang2.....

9. subject o&g. aku suka peadiatric jugak, tapi tak suka nicu. oh, psy.. best jgak kot.. best dapat dengar org cita masalah. then baru fikir bukan aku sorang je ada masalah, ada org lagi bnyk masalah, then baru aku sedar yg aku ni kuat jugak hadapi masalah. org lain sampai dpt major depression disorder.. kesian.. so aku patut bersyukur aku masih boleh tahan..

10. aku suka tgk perempuan cantik. cantik semulajadi la. tapi yg seksi tu, sori naik lori ar. aku tak suka. cantik tu cantik wajahnya, cantik akhlaknya. ada satu rasa nak jadi mcm dia. rasa dia jdi idola aku....


AKU TAK SUKA:

1. perokok (busuk punye olang!!!). mulut busuk! gigi busuk! gigi kuning!

2. orang membebel cakap benda tak penting. shut up and get lost!

3. tengok cite yg ramai org tengok. cite indon intan ntah pape! sampai episod 100 lbih! benci aku cite tu, melambangkan lemah sgt pompuan tu. asik ditimpa malang dalam hidup. menyampah aku. cite nur kasih mmg ar best sbb islamic, tp kalo dah smpi cancel event sbb cite tu, bek takyah. nasib baik aku tak pernah tgk cite tu. ntah pape ar.

4. budak yg blaja tinggi2 tapi berlagak pandai, memang ar die pandai, tapi jangan ar belagak sangat cam ko terer sume benda, mengada btol.

5. ada lelaki yang aku tak kenal dok 'buzz'2 aku kat ym. menyibuk betul! aku dah delate pon msih dok buzz. gi berambus ar! aku lempang karang! nak je aku sepak kepala lutut ko!

7. bila ada org kat facebook upload profile picture muka sendiri tapi ckp diri tu hodoh la, sememeh la. tolong ar jgn buat cmtu. konon bajet cun, tp rendah diri ar konon. da posing2maut, tunjukkan muka yang cantik, pastu ckp 'aku sememeh' 'muka bangon dri tido'. poyo gle. hipokrit.

8. aku tak suka jgk pompuan duk upload muka diri sndri posing yg sama. kalo dah sampai 100 keping posisi yang sama, wat muke emo la, mke comel la, takyah la, ko memang da cantik, nak upload pic banyak camtu nak watpe. nak wat setem ke.

9. manusia yg kejar pangkat, sibok nak pegang banyak position tapi tak buat keje. ntah apa la yg ko buat sangat. tahu mengarah orang je. tunjuk la contoh yang baik siket kat orang bawah. hape la.

10. aku jenis cepat marah. tapi cepat peramah. so, kalo aku jenis cepat marah, jangan ar buat aku marah. nak tegur aku, tegur dengan cara yang elok ar wei. ni nak kutuk-kutuk aku, dalam ati aku ni, nak je aku lempang kau sekuat hati aku sampai terabur gigi ko!

Friday, October 16, 2009

Bachelor of Nursing UKM

just now, i was talking to myself. again.
God, i just cant stop that habit.
always talk to myself when im alone by myself. in my room.



i was thought about what am I doing now,
what would I become,
what will happen next?

why do i choose nursing?
actually that was the wrong question to be asked,
actually, i should ask,
whay do i choose UKM nursing?
wy dont i choose UITM or USM nursing?
UKM nursing was my 1st choice, then UITM and USM was the second and third.
why do I choose UKM as the first????

after i finished study at matriculation,
i know my result wasn't so good enough to do medicine.
i only got 3.61.
however, its because my 1st sem, i've got 3.47
then the next sem, i've got 3.80.
well, not bad, i've got 3.80
but it just unfortunately for me
i only got 3.61 for the whole semsesters.

wel, never mind, i dont want to talk about what the past anymore.
let just talk about what the future will be.

during my time to determined myself, where should i go to study for nursing.
at that time, i know i wasn't good enogh for doing medicine, but i dont want to give up.
im still with my decision to work in hospital.
working with people, that called as patient.
and being called by others as strangers if they are not in medical line.

so, i guess, i better choose nursing, plus,
i think i have this kind of ability,
that i am able to speak out, easy to get along with any kind of people,
i know that ability since i was in school.
so, nursing is the best course for me to work with.
plus, i think i am a kind of caring person, somethimes or always??? ;p

so, the question is, why do i choose UKM nursing??
it because I know (everybody know) UKM is the best university after UM.
but UM doesnt have nursing course for post-matriculation,
so, thats why i choose UKM nursing course.

but I know, i realise, i was wrong.
yes. UKM is the best University.
but for nursing course, UKM maybe not.

i found out that UITM nursing course,
they have their own faculty. it called as 'Kuliyah of Nursing'.
isnt that nice name???
why dont UKM have Faculty of Nursing?
why do 'us' have to share with medicene stuents in one faculty?
oh. I was wrong of saying that.
actually, it should sound like,
why do we have to 'menumpang' faculty of medicine?
why dont we have our own faculty like UITM does?
and about USM,
USM is the first University that their nursing bachelor had graduated earlier.
while UKM, out 1st batch, just had been released this year. i mean, they just graduated.
and THE MOST IMPORTANT THING IS,
some of them, still 'mengganggur'!
you know why?
because of they are BACHELOR!
OMG! im so affraid whats going to be happen to us next??!!
are we going to menganggur jugak??? xO oh no!
whay this should happen to me? it is like some kind of a curse to me!

back to the topic, USM is the first university that released bachelor of nursing the most earlier. so, it turns that i think, USM is much more better that UKM.

oh God..
I feel so dissappointed when I knew about it..
all my friends..
al the seniors.. they feel the same way too..
and the juniors,
they didn't find out yet.
they seems too ,to small, to naive, to know all about this stuff.
and if they know all about this,
they will very dissappointed, just like I do..

we feel like being betrayed.
we feel like something stabbing on our back.
UKM stabbed us! how could!
i feel so sad.
we are far away from UKM Bangi,
we dont have the 'campus life' like others UKM students do have!
we are benig placed at Cheras, since year 1.
and are not being placed into Kolej, but the at Kampus Luar which is Laman Midah.
we had been exposed to the hospital environment, to the public bacause have to stay at Laman Midah apartment instead of Kolej. While, the rule of 'All year one and year 3' have to stay at the Kolej' cannot be used anymore. useless rule! that's why nursing students love to break the rules!. no wonder nursing students have many kind of social problem!!! so, they are not the only one who can be blamed for that.
we have to adjust our life to work in hospital environment since year 1.
we have to arrange our times for studying and working.
working? we are not workers, yet!
we are students!
why dont we just have our own students life???? like others do??!!

plus, we are stuck over here, with medicine students,
and have to fight for our right!
just because we are smaller group, and the medical students they are so many of them,
and they are very mean to us!
and hey! it doesn't mean that we are not good enough!
we are strong! we are sooo outspoken,
because we know, we are the only course that being 'dipinggirkan'!
we are stuck between UKM Bangi, and Faculty of Medicine!

but never mind,
whatever it is, we have to look foward.
there's nothing much we can do about the past.
what past going to be the past.
now we are here already. we have to face all this kind of challanges.

Banchelor of Nursing, UKM.
i still proud when im saying that.
never mind if we dont have our own faculty,
never mind if medical students never treat us in a good way. they treat us badly, only some of them have a good heart. (i wonder how can they be a good doctors someday with that kind of attitudes???)
never mind if we have to work harder to get what we supposed to deserved.
never mind if we dont have that 'campus life' like other students do.
because im very pround with my course.
we all very small group, but we are very strong.
nothing's going to break us apart.

ya Allah, give us strength for all this.
we need You so much.
i dont want to feel heartbraking again.
i dont want my juniors to feel heartbraking like we do.
they are much better then us, they just dont deserve all this.
they got 4.00 for their matrics pointer,
so let they feel happy and glad when entering nursing..
they just dont deserve to feel dissappointed like we do..


Thursday, October 15, 2009

luahan hatiku selepas posting di wad paediatrik.

petang tadi aku tidur.
aku mimpi sebuah mimpi yang tak mungkin dilupakan.
kerana selepas aku bangun
aku menangis seketika.

aku mimpi bayi yang kecil,
yang sedang menangis apabila berseorang.
dan ketika aku menghampiri dia,
die tersenyum manis sangat.
aku tak boleh lupa wajah manis itu.

bila aku bangun,
aku cuba mengingati mimpi itu semula,
lalu aku menangis.

aku rindukan dia,
bayi kecil yang pernah aku jaga
ketika posting di wad paediatrik.
seminggu aku jaganya.
aku mandikannya.
aku susukannya.
aku bermain bersama dia.
bermain di tempat permainan.
die gembira apabila ada orang yang bermain dengannya.
dia senyum setiap kali aku menghampirinya.
seolah-olah dia sudah mengenali aku.

aku rindukan dia.
anak kecil berbaju pink.
kulitnya putih dan cantik.
bibir dia merah jambu dan halus
semua yang melihat dia pasti akan tersentuh.
dan semua yang pernah menjaga dia
pasti akan mengingati dia dan merindui dia.
seperti aku sekarang.

kenapa dia dibuang?
kenapa ada ibu yang sanggup membuangnya?
kenapa bodoh sangat manusia kerana sanggup buang bayi kecil yang comel itu?
kenapa bayi itu yang tidak bersalah perlu menghadapi dunia yang kejam ini?

dia yang kecil itu,
walaupun senyumannya yang indah,
dia bakal menempuh dunia yang kejam ini,
dunia yang tidak adil ini.
siapa ayahnya?
siapa ibunya?
siapa yang akan menjaganya selepas ini?
cukupkah kasih sayang yang diperolehinya itu?

ya Allah,
kau lindungilah anak kecil itu.
curahkannya dengan penuh kasih sayang.
aku hanya manusia
mahu manusia yang pernah aku jaga,
dilindungi dari segala bencana
dan disihatkan tubuh badan.
aku sayang dia, anak yang kecil itu,
walaupun hanya diberi peluang menjaganya selama seminggu,
walaupun aku tidah pernah kenal dia sebelum ini,
aku berdoa pada mu ya Allah,
agar kau lindungi anak itu.
agar Kau permudahkan segala urusan yang bakal dilaluinya.
semoga Kau sembuhkan segala penyakitnya.

Hari ini,
ketika perjalanan ku ke kelas psikiatrik,
aku terserempak dengannya di lif.
aku tak sangka akan bertemu dengannya lagi walaupun sesaat itu.
terima kasih ya Allah untuk saat itu.
kerana aku mulai sedar
apa itu erti kasih sayang yang sebenar.

ketika aku bertentang mata dengan anak kecil tiu,
dia tersenyum,
seolah-olah masih mengenali aku.
dia sudah semakin besar,
dan aku tak akan mungkin melupakan wajahnya itu,
sehingga akhir hayatku.

Tuesday, October 6, 2009

jagan bersedih wani.. Aku sentiasa ada Dia.

ketika aku sedang menulis blog ini,
aku sedang mengangis.
tidak tahu kenapa dan atas sebab apa aku menangis.
mungkin kerana sunyi.
rindu akan keluarga?
tidak perlu lah sampai menangis, kerana
every weekends aku balik rumah jumpa keluarga.

aku memangis kerana,
aku rindu kan life aku yang dulu.
aku rindukan kawan-kawan aku di laman midah dulu.
memang aku akui kehidupan aku di kolej sekarang lebih baik dari yang dulu,
dak aku bahagia disini, aku peroleh ramai kawan baru,
dan aku belajar banyak benda baru,
aku berdikari sendiri,
aku beranikan diri seorang diri,
tinggalkan kawan-kawan ku,
housemateku yang aku sayangi walaupun aku tidak tunjukkan sayang itu,
aku rindukan life yang aku yang dulu,

namum aku paksa diri ini,
untuk mula sesuatu yang baru disini.

Alhamdulillah.
aku rasa tenang disini.
aku tetap gembira

walaupun kadang kala aku tertekan dengan kerja kebajikan kolej.
kerja assigment, lebih-lebih lagi aku tiada siapa untuk aku rujuk,
untuk aku bertanya apabila aku tidak faham.
apabila menjelang exam,
aku lagi risau kerana aku seorang diri disini,
tiada tempat aku nak rujuk,

tiada kawan untuk aku bertanya,
aku risau kalau aku ketinggalan.


walaupun mereka kata, aku rajin buat kerja,
aku bagi komitment yang baik,
itu adalah kerana,
sebab aku mahu hilangkan
rasa sunyi dalam hati ini,
aku tidak mahu teringat kalau aku disini seorang diri,
aku tak mahu menangis dan bersedih
kerana merasa aku seolah keseorangan disini.
dan untuk sebab itu,
aku sibukkan diri ini,
buat kerja rumah, mengemas rumah,
buat kerja kebajikan kolej,
kerana itu matlamat utama aku pindah kolej,
kerana aku pernah mengangkat sumpah,
untuk bertanggungjawab menjaga kebajikan kolej,
aku tidak mahu melanggar sumpah ku,

aku sibukkan diri dengan buat assigment,
walaupun tiada tempat untuk aku rujuk.
tiada kawan untuk aku bertanya,
aku sibukkan diri ini,
hanya kerana aku mahu hilangkan rasa sunyi dalam diri.

tapi sebenarnya, aku tidak tahu,
sampai bila aku mampu bertahan.
aku tak guna hipokrit.
konon nya aku mampu bertahan,
aku mampu hidup keseorangan,
aku mampu berdikari,
kononnya aku kuat dan cekal,
waaupun aku seorang disini.
dan sememangnya itu adalah hipokrit,
keranan realitinya,
aku rindukan kawan-kawan aku.
aku perlukan kawan-kawan aku,
aku tidak kuat seperti yang disangkakan.
aku manusia yang lemah,
aku perlukan mereka untuk tempat aku rujuk,
untuk membimbing aku,
bersama-sama cekalkan diri menempuh realiti,
aku rindu mereka teramat sangat.
aku rindu housemate aku, roomate aku,
rakan-rakan satu batch nursing.
rakan-rakan satu perjuangan aku.

mereka tidak rindu aku ke?
mereka tak teringatkan aku ke?
mereka tak menangis kerana rindukan aku ke?

kenanpa aku harus menangis untuk mereka?
ya Allah, sekarang baru aku rasa betapa aku sayangkan kawan-kawan aku.
walaupun aku sering jauhkan diri dari mereka,
tapi aku sayang kan mereka,
rindukan mereka,
perlukan mereka.

ya Allah, lindungi lah kawan-kawan ku,
jauhi mereka dari kesakitan dan bencana,
sihatkan tubuh badan mereka,
kuatkan semangat mereka.
cekalkan hati mereka,


aku disini kerana aku ada tangungajwab.
kalau tidak kerana tanggungjawab ini,
aku tak mungkin tinggalkan mereka.

maafkan aku sahabatku,
aku bersalah tinggalkan mereka,
kerana aku disini seorang diri,

berpeluang dan merasai manisnya nikmat kehidupan mahasiswa.
tetapi mereka belum tentu akan merasainya.

aku memang ada life yang baik disini,
even much better than before.
aku cuma ingin menulis di ruang ini,
hanya untuk memberhentikan air mata ini,
hanya untuk katakan,
aku rindukan mereka ,

aku perlukan mereka,
rakan-rakan seperjuanganku,

aku dan mereka sahabat-sahabatku,
kami yang kecil ini,
kami yang di pinggirkan ini,
suara kami tidak kuat,
kerana kami kumpulan yang kecil,
tapi kami akan sentiasa berdoa kepadaMu ya Allah,
semoga kau terus berikan kami kekuatan
untuk menempuhi cabaran dan dugaanMu.
kerana lebih banyak lagi rintangan yang bakal kami hadapi.

dan aku disini,
aku tidak keseorangan,
aku ada Mu ya Allah.
bila lagi aku kesunyian,
bila lagi aku menagis rindu akan kelaurga dan rakan-rakan seperjuangan ku,
akan aku menangis sepuas hatiku,
kerana tiada siapa yang akan nampak,
kalau ada yang nampak,
mereka bukan pedulikan aku.
lagi banyak aku menangis, lagi kuat aku berdoa padaMu,
lagi dekat diriku pada solatku.
dan mungkin inilah manisnya hikmah yang aku perolehi
semenjak aku pindah disini.
dan saat ini,
terima kasih untuk tangisan tadi.
kerana aku mulai lega,
dapat meluahkan apa yang terpendam di hati ini.

Thursday, October 1, 2009

masih ada kegembiraan di bulan syawal.

jamuan hari raya hari ini
simple tetapi meriah.
jumpa dengan kawan-kawan satu batch aku.
tak jumpa mereka sejak bulan puasa lagi kerana
semua positng wad yang berbeza.
sempat aku bersalaman dengan mereka memohon ampun dan maaf.
banyak juga cerita dikongsi bersama.
biasalah perempuan kalau dapat bercakap sesama sendiri,
tak ingat yang awak tu perempuan. hehe.
sempat juga aku bertemu dengan adik-adik tahun 1.
dan jugak adik-adik tahun 2.
makin dewasa mereka.
dan aku yang tahun 3.
dan makin tua lah aku.
banyak hidangan yang disediakan.
ada laksa, lodeh, kuah raya, meruku, nasi minyak, rendang, lemang, ketupat.
cik lex siap masak roti lagi.
sedap taw. thanks cik lex. :)
cik lex yang baik hati walaupun kadang-kadang garang.
selepas menjamu selera,
sempat juga bermaaf-maafan dengan para lecturer, tutor dan CI.
dengan dr. hamidah, ketua jabatan yang disayangi.
prof zul, pengetua dan jaksa-jaksa pun turut hadir memeriahkan majlis.
hari yang gembira dan kekenyangan.
=)
kemudian jam 3pm masuk semula wad paeds 3.
memulakan kembali seperti hari-hari biasa.
rutin di wad sebagai pelajar kejururawatan.
sekejap sahaja jamuan raya.
tetapi walaupun sekejap,
aku tidak mahu lupanya.
kerana itulah bakal jadi kenangan di masa hadapan
ketika diriku
bergelar pelajar kejururawatan.