Thursday, December 30, 2010

study case

Signs and Symtoms

fatigue -Frequently
fever - Occasionally
migraine-like headache - Yes
loss of appetite - Sometimes
hair loss - Yes
joint pain - Knee and Fingers
rash - No
raynaud's phenomenon (bluish discoloration fingers and toes during cold) - Yes
Ulcers inside the mouth and nose - Occasionally
low white blood cells - Yes
low blood clotting factors - Yes
chest pain aggravated by coughing, deep breathing, and certain changes in body position.-Sometimes
numbness, tingling, and weakness of the involved body parts or extremities - Yes

1 - Lupus is an autoimmune, rheumatic disease.

In lupus, the immune system of the body attacks its own cells and tissues. Specifically, the joints, skin, kidneys, lungs, heart, nervous system, and other organs of the body are affected.

2 - There are five types of lupus.

  • Systemic lupus erythematosus - affects joints and organs
  • Discoid lupus - affects the skin
  • Sub-acute cutaneous lupus erythematosus - characterized by a specific, non-scarring skin lesion
  • Drug-induced lupus - develops after a drug reaction
  • Neonatal lupus - affects newborns

3 - Ninety percent of lupus patients are women.

Lupus affects roughly 10 times as many women as men. Most often, lupus develops in people 18 to 45 years old. Though lupus is most prevalent among women, it also may affect men and children, as well as people of all ages.

4 - There are 11 American College of Rheumatology criteria for Lupus.

Lupus is differentiated from other connective tissue diseases, based on eleven criteria offered by the American College of Rheumatology for classification purposes.
  • Butterfly-shaped rash across cheeks and nose - No
  • Scaly disk-shaped rash on face, neck, ears, scalp, chest -No
  • Sunlight sensitivity - Not sure
  • Mouth sores, tongue sores, inside nose sores - Occasionally
  • Arthritis pain in joints - Occasionally at fingers and knee
  • Pain in chest and side when breathing or moving - Yes
  • Kidney problems - Not sure
  • Neurologic problems - Not sure
  • Blood problems such as anemia, low white cell count - Yes
  • Immune system malfunction - Not sure
  • Antinuclear antibodies - Yes. ANA positive titre - 1:160, ANA pattern - SPECKLED
It is recommended that if you have four or more of the eleven criteria, you should consult with a rheumatologist.
Antinuclear Antibody (ANA)

A screening test for ANA is standard in assessing SLE because it is positive in close to 100% of patients with active SLE. However, it is also positive in 95% of patients with mixed connective tissue disease, in more than 90% of patients with systemic sclerosis, in 70% of patients with primary Sjögren's syndrome, in 40-50% of patients with rheumatoid arthritis, and in 5-10% of patients with no systemic rheumatic disease. Patients with SLE tend to have high titers of ANA. False-positive results are found during chronic infectious diseases, such as subacute bacterial endocarditis, tuberculosis, hepatitis, and malaria. The sensitivity and specificity of ANA determinations depend on the technique used.

5 - Lupus diagnosis may be difficult.

Lupus is considered an unpredictable disease, with no two cases exactly the same. The unique pattern of symptoms associated with lupus has caused some to say that lupus is like a snowflake. No two are alike. There are several symptoms of lupus which mimic other rheumatic diseases (e.g., severe fatigue), making the diagnostic process difficult.

6 - Lupus treatment depends on symptoms and severity of symptoms.

Conservative treatment with NSAIDs (i.e., nonsteroidal anti-inflammatory drugs like ibuprofen) and plaquenil may be appropriate for lupus patients with non-life threatening symptoms such as joint pain, muscle pain, fatigue, and skin rashes. More aggressive treatment which may include high dose corticosteroids or immunosuppressive drugs is used when there are severe organ complications. The benefits and risks of treatment must be weighed by each patient and their doctor.

7 - Up to 1.5 million people across the nation may have lupus.

Though the Lupus Foundation of America estimates that 1.5 million Americans have lupus, the Centers for Disease Control and Prevention offer a more conservative estimate of 237,000. Approximately 70 percent of lupus cases are systemic. In 50 percent of those cases, it is a major organ which is affected.

8 - Certain races have an increased risk of developing lupus.

According to the Lupus Foundation of America, lupus is two to three times more prevalent among people of color, including African-Americans, Hispanics, Asians, and Native Americans.

9 - The majority of lupus patients lead normal lives.

With careful monitoring of lupus, and treatment adjustments as needed, most lupus patients lead normal lives. There may be some limitations and the disease may impose restrictions at times but with good disease management quality of life can be sustained. The worst adversary comes from within, when the patient loses hope, loses will, and gives in to frustration and depression.

10 - A rheumatologist is a medical doctor who specializes in treating arthritis and other rheumatic conditions, including lupus.

Your primary care doctor can refer you to a rheumatologist , or you can get an appointment through self-referral if your health insurance allows it. Evaluation by a rheumatologist is important so that a patient can develop a treatment plan.
resource: http://arthritis.about.com/od/lupus/a/lupus_facts.htm


Add Note
rash- aku rasa aku tak pernah ada butterfly rash tu.. tapi aku baru ingat aku pernah dapat skin burn teruk bila mandi kat kolam renang ke, mandi laut ke, kulit muka aku merah2 sampai bertukar kulit. tu kira rash kah? bukan kot.
pastu masa pergi rumah orang asli dulu, aku tidur dapam bus masa dalam perjalanan, tak tutup tingkap dengan langsir.. sampai2 je muka aku merah-merah sebab dapat skin burn. tu butterfly rash ke? aku tak paham ma skin rash tu macam mana.

anyway, this is only a study case. im still studying the other topics that might related to me. i'm gonna prove that he was soooo wrong. doktor kat klinik warga tu, senang-lenang je cakap aku ada sakit ni dengan konfident dan muka serius plak tu. menggigil lutut, buat aku cuak tak tentu pasal.
ini lah balasan tuhan sebab tak follow up hemato dulu. memandai-mandai lagi defaulted. padan lah muka kau wanie. tapi bagus jugak aku defaulted dulu. kalau tak, mesti aku tak tenteram nak pegi uk then jawab final exam.. ada hikmah jugak..
dulu aku pernah tulis pasal raynauld syndrome.. tak sangka ada kaitan dengan SLE jugak.. tak terpikir lansung..

http://wanieamylee.blogspot.com/2010/05/raynauds-phenomenon-syndrome.html

Wednesday, December 29, 2010

life wasted

since yesterday until today i wasn't feel so good at all, most of the time i feel tired and weak. i didn't focused in the class, didn't ate that much, just porridge, bread and bought nasi goreng ayam but still cant finish them. but until up to this moment, i decided to choose the right side. what ever it is, its not like im going to die tomorrow or soon, so why do i want it to affect my quality of life and ruins every good moment i have still? this is my life, my body, my friends, my family, my last semester and why do i want it to ruins everything?
so what if my exam result wasn't good enough? so what if i was told about that bad result? its not that I can change the fact of it except God can only do that.

i feel afraid. i have friends. and they are madly intelligent than me. iknow they will have a bright future but me, i still don't know. with this thing, i don't think so i can go far like them. you see, I'm not yet diagnosed but now see how bad its affect me?
they talk about future, about where to go to work, when they'll get married and everything, but me, i don't know if i can going through my life with it. i don't want to think about it. i don't want to think about the future. i don't even want to think about my exam results.

apart of me said i should not let it affect my life and enjoy every moment but half of me said i don't have a bright future. when I'm with my friends and family, i feel positive, i gain energy, i forgot about it, but when I'm alone, i just cant stop this falling tears and ended up with puffiness in the morning. what makes me strong is when I'm not alone. that's it. that's what i think. but the problem is, i just like to be alone since forever. i just don't know how to relates with others. that's my weakness even though i know at this moment i need people around me so I'll be strong.
im so arrogant and ego to think that I'll be better and be strong when I'm alone, but the fact is i need them.

it was just not enough to talk to the God. i need more than that.

Tuesday, December 28, 2010

regain strength

tadi aku tulis dua entry pastu aku save as draft pulak.. sebab tadi aku tulis penuh dengan emotional. mulai sekarang aku kena kawal emotional aku ni. tu adalah salah satu azam tahun baru aku sebab aku memang easily piss off.

hari ini aku tak boleh lupa kot apa yang berlaku. aku pergi klinik warga sebab telinga aku sakit. doktor diagnosed otitis externa. doktor pon prescribed eardrops antibiotk dgn dexa, postant dgn cloxacillin capsules.

pastu aku denga gatal mulutnya bagitahu doktor yang aku ada buat platelet function test bulan 5 lepas pastu dah tak follow up dengan hemato sebab nak exam dan rasa malas dah nak ambil tahu since PFT 1st yang aku buat borderline je. aku ingat 2nd takda pape, so tak follow up.

aku mintak doktor tengokkan result aku.

aku dah tak sanggup kot nak tulis apa yang berlaku seterusnya....
tadi pon dah meroyang mencengeng melalak macam la aku dah nak mati hari ni.

hanya Allah je la yang tahu apa sebenarnya sakit aku dan aku harap apa yang doktor bagitahu tak betul.

hanya Allah je la yang tahu apa yang aku rasa sekarang ini..

ya Allah aku pernah berdoa aku lebih rela merasa kesakitan dari melihat ahli keluarga aku sakit. aku rela pergi dulu daripada aku kehilangan ahli keluarga aku.

ya Allah kenapa aku minta benda bukan-bukan macam tu kalau aku tahu aku tak sekuat itu lagi.

tapi mungkin ada hikmahnya segala yang berlaku hari ini.. tapi lepas aku cerita kat housemates aku for second opinion, aku rasa lega sikit. nasib baik la aku ada mereka yang pandai-pandai belaka ni. sebab aku yang tak berapa pandai ni memang dah risau dan sedih betul.

aku taknak mengaku aku ada sakit apa-apa lagi..tapi aku akan ikut nasihat kak jeha pergi klinik untuk follow up. mcm best sebab aku dapat belajar banyak benda apa yang berlaku dari tubuh badan aku sendiri tapi at the same time aku masih lagi dalam denial stage.

tapi insyaallah takda pape kot.. kalau betul pun aku di diagnosed itu, aku akan belajar sesuatu yang baru iaitu "be strong".

Thursday, December 23, 2010

lost hope

isnin ni aku start sem terakhir. aku tak ready. aku cemas. aku tak tahu adakah sebab aku insomnia sebab terlalu pikir pasal ni atau memang aku jenis yang insomnia. tapi tiap-tiap malam sebelum aku lelapkan mata, aku mesti akan pikirkan kenapa aku ambil kursus nursing.
aku tak tahu skang ni aku boleh ke kerja sebagai nurse nanti. belajar memang seronok. tapi kerja? aku belum ready lagi. aku takut nak berhadapan dengan realiti. impian aku satu hari nanti aku nak jadi mental health nurse, aku tak sure kalau aku boleh jadi.
kenapa aku amik jurusan ni? kenapa tetibe aku menyesal ambil jurusan ni? kenapa dah tahun akhir baru aku nak menyesal? masa aku tahun 1, aku memang excited bila dapat jumpa pesakit.
tapi sranag, aku takut nak berhadapan dengan pesakit bila aku dah kerja nanti. even skarang pon aku rasa takut untuk berjumpa pesakit.
aku tak tahu nak amik bahagian apa bila dah kerja nanti. kalau aku kena buat pilihan, aku tak tahu nak pilih apa. aku taknak buat pilihan. sebab aku tak tahu kat mana area yang aku sesuai. aku taknak kerja. aku taknak. tolongla ya allah. aku takut. tak tahu aku takut apa. tapi aku takut nak hadapi realiti alam pekerjaan tu. aku dah mula rasa sangat takut. kalau aku tak vboleh jaga patient dengan baik. kalau aku carelss. kalau aku buat mistake kat patient. kalau aku sakitkan patient.
aku bukan handle microscope macam makmal perubatan atau biotech, aku bukan handle machine macam engineering atau mekanikal, aku bukan handle computer macam IT, tapi aku handle pesakit. aku handle manusia yang sakit. manusia, sesuatu yang paling tak ternilai dalam dunia ni. satu saja kesilapan yang aku boleh buat, macam salah bagi ubat, salah bagi injection, benda yang simple macam tu, kalau aku terbuat, walau pon pertama kali, walaupun mungkin itu sekali kesalahan yang aku pernah buat, tapi itu lah yang akan bagi impak besar dalam hidup aku. itulah yang boleh musnahkan satu-satunya pekerjaan yang aku boleh buat.

aku tak ready untuk bekerja. aku tak ready nak mulakan semester terakhir aku ni. aku taknak jadi jururawat. aku rasa aku bekan jenis yang boleh jadi nurse. aku tak rasa aku akan jadi nurse yang baik. yang competent. yang caring. dan kenapa aku pilih nursing, sampai sekarang aku tak tahu jawapannya.

Monday, December 20, 2010

i am give up

they said i wont learn much
they said I'm scared of challenges
they said I'm too young to be wasted
they said i should gain much skills as possible
they said if i choose to do that, i would just as same as those who are not skilled enough
they said I'm choosing to be at the comfort zone
they said this is not united kingdom or united states or Singapore
so stop dreaming of being a mental health nurse.

huwaaaa...tolong laa... i only have 1 semester left... seems like they are right...
aku nak buat apa nie.. kadang-kadang aku rasa nak quit nursing..
dan buat course lain..
siapa dalam dunia ni yang support aku buat nursing? siapa??
tak ada. sorang pon takda yang support aku..(T.T)
dan aku pon tak tahu lepas abis blaja ni aku nak pilih apa..
aku tak suka buat pilihan.. sebab aku tak pandai. sekarang ni aku nak jadi apa ni wani?
kalau aku nak tuka course, aku nak buat course apa?
dulu aku minat sangat nak buat architecture. aku minat art jugak. aku nak jadi artist boleh tak. jadi pelukis ke, aku nak bukak nursery la. jaga budak-budak pon best gak. stakat cuci berak budak apa la sangat since aku penah cuci orang dewasa punya tak jadi masalah pon.
tak pon jadi cikgu tadika. aku pon dah amik subject education sem lepas so aku tahu la sikit-sikit cara pembelajaran kanak-kanak ikut umur kan. dan bila aku tengok cita jepun the queen's classroom cara cikgu gunakan punishment method macam best plak kan. tak pon jadi cikgu tusyen yang ajar budak nak spm. sebab aku boleh ajar adik aku kimia dan dia pon cakap aku ajar lagi paham dari cikgu sekolah dia.
tak pon aku keja kat office ke. takda la penat kan sebab duduk je. penat la keja jadi nurse kena jalan sana sini. kalo keja kat ward psy, kena lari sana lari sini kejar patient tak pon patient yang kejar kita so kena pandai melarikan diri.
keje kat wad pon kena lari-lari lagi. keje kat pejabat macam rileks je kan, tengok dalam movie, pastu hari-hari boleh bergaya nak pakai baju kaler kaler pon takda bermasalah.
ni jadi nurse asik pakai uniform sama je hari-hari. pastu kasut pon sama je hari-hari kaler putih. boring. yelah. memang lah bagus sebab jimat duit takyah nak shopping sakan beli baju. takyah nak beli-beli make up mahal-mahal sebab bukan boleh nak make up sangat pon.
boring nye. muka pon kusut masai je.
memang patut la orng asik pandang rendah je kat nurse.. memang patut pun.. aku ni je yang denial stage takleh terima dipandang rendah.. aku sorang je la berperangai macam nie nak wat camne.
ssooooo many reasons said that i should change my profession. its not too late yet. like some people said im too good to be a nurse. aargh..confuse nye..

and because I'll be a nurse, nobody likes me. =(

Thursday, December 16, 2010

10 Muharram Family Dinner


hari ini 10 Muharram, kami sekeluarga pegi dinner kat restaurant area setiawangsa. sedapnya. nyum nyum nyum akhirnya aku dapat jugak menikmati steak lembu yang original. since balik dari uk aku tak makan steak daging lembu except hari tu aku makan daging rusa korban yang membuatkan kepala aku hangin! maksud aku memang masuk angin. migrain bukan main lagi. kalau boleh nak je aku amik ubat pelali bagi rasa tak sakit, pastu hempuk-hempuk kepala aku kat dinding sebab punya sakitnya ya rabbi, Allah je la yang tahu. (T.T)

dan adik aku azam plak hari ni last paper spm dia, so kira dinner ni macam celebrate dia jugak la. dan jugak celebrate azmi yang dah dapat segulung diploma, dan celebrate aku yang selamat pulang (boleh tak? dah alang-alang nak jugak kann..)

"sesiapa yang melapangkan (menggembirakan) keluarganya pada hari asyura,maka Allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun itu."
(riwayat at-tabrani dan al-baihaqi)

azmi dan azam yang sabar menunggu waiter

wani dan azam yang masih bersabar menunggu waiter..

bergelak ketawa sambil order makanan..
(perlu ke aku tulis caption camnih?? ;p)

berposing ketika membuat order makanan..
;pp

mama dan ayah meng-order makanan.. xp

mama dan ayah yang busy bercakap dalam tepon..

tengok tu. mama ayah ni, ni family time la. shut off that phone! ;p

anak-anak yang kelaparan, mama ayah buat tak endah je. ;pp

"mama ayah, kami sangat lapar.. bila kita boleh makan nie.."
;D

makanan dah sampai. aku tak tahu lah mana satu lembu.

Beef Steak. BUKAN "KAMBENG CHOP" ye ayah. hehe. ayah penah order kat restaurant mana tah, dia sebut "kambeng chop satu". sampai skng kitowang tak le lupa. haha~
menu ni mahal gile. dalam rm38 kot. lembu dah naik harga ke ape.

COCONUT. azam menyebut dengan bakunya, "CHO-CHO-NAT" ada bunyi kholkholah di situ. xp

terseyum manis disitu sambil berkata manisnya air oren nie, macam saya..
xP

spaghetti. menu azam. disebut baku, "SPA-GHE-TI" .

"like father like son"

mama dan ayah

siblings

TQ AYAH BELANJA KAMI MAKAN!
:D

Friday, December 10, 2010

senarai orang tersayang. kui3. xD

baru je nak terlelap mata ni..tetiba aku terpikirkan orang-orang yang aku sayang.. peh, macam dah nak 'pergi' je cakap camtu kan. aku memang kejam, sebab aku pilih siapa orang yang patut aku sayang. tapi sebenarnya aku sayang ramai orang, cuma ada beberapa orang ni aku pilih untuk menyayangi mereka sehingga ke akhir hayatku..perghh adoyai..asal puitis sangat ayat aku memalam buta nih...

selain dari mama dan ayah dan azmi dan azam dan uwan dan atok dan opah dan makcik dan pakcik aku, ni beberapa senarai orang yang aku sangat sayang higga ke penghujung nyawaku. wahaha~


sepupu yang paling aku sayang:
Suriza Nazri. aka Omet. dari kecik sampai la besar aku hanya ada dia, dia hanya ada aku. (adoiyai). dia sepupu belah ayah aku. org selalu kata kita selalunya rapay saudara belah mak, tapi aku lain plak. aku paling rapat dengan omet berbanding cousins yang lain.
masa kecik-kecik, aku jeles kat omet sebab rambot dia sentiasa panjang dan rambot aku sentiasa pendek. dan sekarang kita dah besar, rambot aku plak yang sentiasa panjang dan rambot dia sentiasa pendek. hahaha. dan tolong lah jangan sesiapa mengharap yang aku akan potong rambot pendek sebab tu memang takkan berlaku.

omet dia seorang yang setia. susah betul dia nak lupakan kekasih lama (pergh ayat!). aku dgn dia dulu agak lama single dan kitorng suka hang out berdua since kitorng single lah kan. tapi skng dia dah ada someone dan rasanya yang ni bakal jadi laki dia. family pon dah kenal. opah pon dah kenal dia. omet pon dah bawak balik kekasih dia tu balik kampung. huhuhu. benci ko omet.. aku taw. mesti ko kawen dulu kan.. huwaaa!!! huahuahua!

i love you omet...

kawan sekolah menengah yang paling aku sayang:
Raveena a/p Kim Lai. ko tengok. nama bapak dia pon aku ingat taw. betapa mithalinya aku sebagai kawan baik veena. veena aku kawan rapat dengan dia since form 3 rasanya. partner karate sesama, gi rehat sesama, dalam kelas duduk sebelah-sebelah, ktornag dulu crazy in LOVE dengan Evanescence. dia dulu crazy dengan Tatu, aku suka dengan Evanescence. pergh, rock gila aku dulu. kitorang suka melalak-lalak layan lagu Evanescence dengan Tatu dulu. tapi tu dulu la..skang dah kureng sikit... skng takde la die hard fans lagi. tapi kalo kua lagu eva dgn tatu aku masih hafal je la sume lagu diorang. haha.
kitorang sgt rapat sampai ada junior yang ingat kitorang ni lesbian. lesbian kah?? veenaa!! i love you! i nak kawen dengan you!!! hahahaha!! siyes nasib baik la ko pompuan veena. kalo ko laki aku dah masuk meminang dah.

i love you veena..

Kawan lelaki yang Paling aku Sayang:
ok. ni sangat bahaya kalau aku tulih kat sini. hopefully dua eko mamat ni tak baca blog aku. siyes mampos aku kalo diorng baca. huwahaha! ok biar aku berterus terang lah. biar aku luahkan segala yang terbuku di dalam hati ini. kawan lelaki yang paling aku sayang adalah jatuh kepada.... drummbumbumdrum..... Mohd Shakeel Mohd Rose !!! HAHAHA! ok. terlebih excited plak aku nih. shakeel pemain Yoyo malaysia yang terhebat lagi dahsyat. pernah memenangi tempat 3 dalam Asia Pacific Yoyo Championship (no 1 dan 2 dimenangi oleh Jepun) dan always dapat tempat 1st dalam Malaysian comp. yeke? ok. always tu aku reka. tp yg pasti dia memang lah. tak kisah lah. tapi dia ni kawan laki yang paling aku rapat lah. memang beruntung betul awek dia sebab dia ni memang setia gila. susah betul nak jumpa lelaki yang setia kat dunia ni kecuali shakeel seorang. hahaha.

aku kenal dia since lepas SPM lagi. dan sampai sekarang still keep in touch walaupon dia dah feymes dan aku ni sape je lah kan. dia pernah cakap kat aku duku (mase kat matrik la), selain gf dia dan mak dia, aku adalah perempuan yang dia paling rapat. tapi tu dulu la, skng mungkin dah ramai kawan pompuan dia.. dia dah pernah masuk rancangan Remaja, Majalah hiburan, rancangan TV nasi lemak kopi ais la bagai, dan banyak lagi la. dia ni feymes tapi pemalu dengan pompuan. kesian kan? hehehe. takpe, shakeel takyah la ada ramai kawan pompuan. wani sorang cukup laa. haha. aku suka!
i love you kucen... hua3..

ok, orang kedua ni siyes aku tak boleh bagitaw kat sini. naya aku kalo budak-budak nih terbaca memang kecoh habis nanti. tapi dia adalah orang yang aku sangat rapat dulu. kalau borak macam nak pecah perut nak terabur gigi aku sebab gelak macam orang gila. dia suka buat lawak bodoh dia tu, dan aku selalu rasa mengantuk bila borak dengan dia. haha~
tapi skng macam kita dah ada haluan masing-masing. macam dah tak rapat lagi. takpe lah. yang penting kita masih kawan kan. yang penting hubungan persahabatan tu tak putus lagi. at least tanya khabar pon tak pa dari sesetengah kawan orang yang terus lost contact tak bertanya khabar lansung. i hate that kind of friends. and thats why i dont want to have any best friend because they tend to lost contact afterwards so it would be pointless to have a best friend anymore... huhuhu..sayu nya daku...

kawan Matrik yang paling aku sayang:
Asmidar akak SHUA! aku panggil dia shua. dia panggil aku shua. so orang lain yang konfius. sampai skng nama shua tu melekat. ni gara-gara mr yeoh lah ni suka guna perkataan "sure a" dalam lecture kimia dia mse kat matrik. hehe. comel je mr yeoh. "Sure ah?" ;p
tapi sayangnya masa kat matrik since incident tu, aku tak rapat dgn shua for quite a long time u noe. matrik tu dah lah setahun je, pastu aku hampir terputus persahabatan dengan shua agak lama time tu. agak sedih ar. kalau tak dah banyak masa kita spent time together kan shua. huhu. benda dah berlaku tak boleh nak patah balik. dan benda yang dah berlaku memang takkan dapat merubah pendirian aku bahawa shua adalah bsesfriend aku masa kat matrik. ok.

i love you shua.

kawan batch nursing yang paling aku sayang:
calon-calonnya adalah... wan nadhirah. huahuhahua. kalau dah wan, nak calon apenye lagi.. haha, actly semua nya ok tp nape aku pilih wan? sebab dia je la kawan yang aku paling percaya kot. setakat ni. aku susah nak letakkan kepercayaan aku kat orang. boleh cakap aku ni a bit paranoid and anti-social jugak la kot. tapi aku percaya kat wan lah. dia boleh simpan rahsia. dia bukan jenis yang kedekut ilmu. dia bnyk membantu saya di dalam mata pelajaran jika saya runsing. dia pon the only one kawan saya yang bagi saya straw masa kat kem ppd.. dan straw itu masih saya simpan.. terima kasih wan bagi saya straw.saya akan simpannya sehingga akhir hayat saya. puitis tak ayat aku? hahaha.

dah la. dah mamai kepala otak aku ni.
good nite wanie. semoga hari besok dapat menceriakan hati aku aku yang tengah berduka lara ni.. dunia. jadi lah apa nak jadi.. aku dah taknak amik kisah lagi.. aku taknak lagi mengenali manusia di muka bumi ini.. lebih baik aku mengenali alam sekitar dan haiwan dan tumbuhan.. at least mereka tak kejam terhadap aku..
nite.

Keindahan Ciptaan Tuhan

aku dah jatuh cinta la dengan pokok..boleh tak aku kawen dengan pokok.. tgk pic kat bawah ni.. pokok tanpa daun..huhu..cantiknya... (T.T)
ni picture yang saya ambil masa Photography Group session masa posting Psy kat London. saya bersama dengan pesakit-pesakit yang dah makin sembuh dan jugak facilitator yang professional dalam bab photographer. satu therapy yang sangat membantu. kita yang sihat ni pon perlukan therapy yang macam ni. sangat relax tenang aman dan damai. (:


























saya sayang pokok. dan jugak alam sekitar. tolong lah jaga alam sekitar kita yang dah jaga kita selama ni. tolong la sayang mereka jugak.

date: one month ago.
location: Town Park, Enfield London.

Friday, December 3, 2010

Setelah 10 tahun tak berjumpa....



2nd Reunion SK Danau Kota setelah 10 tahun tak berjumpa...
1st Reunion 5 tahun lepas, buat lepas SPM, tapi tak ramai pon yg datang sebab tak tahu. yang kali ni macam ramai, so macam gempak sikit. tapi kalau ikotkan ade 35 orang students. ntah mane la yang lain. ni je yg dapat dikumpulkan.. huhu... (T.T)


kat mcd time tunggu sume orang. aku dah baham bigmac dah time nih. ntha pahal aku aritu macam kebulur gila. haha.


4 orang awek cun ni je yang dapat dikumpulkan. yang lain ade yang kerja, ada yang tak dapat cuti, dan pelbagai alasan lagi lah.. huhu...

:'))

apabila 10 tahun tak berjumpa... maka terungkitlah segala kisah lama.. suka duka pahit dan manis.. ketika di waktu muda kanak-kanak riang... huhuhu..
rindu nya nak kembali ke masa kanak-kanakku dulu...

hangin je mamak kat kedai dia ni, datang dengan segerombolan, pastu kita order air je. pastu bole plak lepak situ sampai kol 10 lebih. kahkah.

ladies. attitude please..~ ;p

barisan penggusti-penggusti yang bajet 'cumel'..;p

azim yang sampai agak lambat. tapi kire ok la lagi. isyad si president reunion ni ha yang paling terakhir datang. nasib bek la ko president kan..(sape yang lantik ko ni? memandai calon diri la tu;p) anyway thanks for arrange this event. kalo tak, lagi 10 tahun ar baru dapat jumpe kot.


yeah!! mari kita berjumpa lagi untuk 10 tahun akan datang okey!!
eh tak pon, time sape-sape nak kawen tu, boleh gak wat reunion dah alang-alang tu kan. hahaha,;D

Take Care Semua. Jaga Kesihatan.
;p