Monday, September 20, 2010

a talk to remember :D

seriousy i feel stupid. haha. today i presented a topic at auditorium for Japan Exchange Students Program, and thanks to God finally i managed to overcome my agoraphobia. haha.
well it went well at the beginning, but at the end i was accidentally slipped my foot over the rostrum and almost falls(actually did fall a bit but most people doesn't seem realized that) but some people nearer at the rostrum actually "WAH!!" when saw me almost falls and clumsily stand up again. haha.
anyway i did it. it just happen. so what if i fall? so what if most of the time i was stuttering, so what if i was thought block at some point, the point is, i did it. i made it. i made my speech went well even though it wasn't perfect enough like others. and now i feel maybe next time i can try again. to give talks in front of people because i actually felt great when i was up there.. even though i thought that people may talk bad things behind my back about my speech but so what? better to do it rather than nothing. maybe there are just few of them that may talk bad things about me, but at least most people appreciate it. and most importantly, next time, when i have to give talks again, i may use this kind of experience as coping strategy to improve. and this kind of experience is what i had for now for me for myself to improve next time which is most people dont have it..
thanks to everyone that had involved. people that helped me a lot, corrected my text, my pronunciation, and grammar too. yeah i know, my English sucks.

thanks guys. really appreciate it.
:)

tay presenting

nisa presenting

and me.

.
.
.
hey, this is not the end.
so,
my next challenge:
Chinese fan dance
tomorrow!!!
hey baby, let us rock on stage.
;D
i just in LOVE with traditional dances.
i had done tarian piring before this.
zapin.
modern.
and now.
Chinese.
yeay me! :D

Saturday, September 18, 2010

hectic week scary hell

OMG. Oh My God. Ya Allah. I'm miserable! I'm a mess! why me. why must be me. I'm freaking hell scared for this upcoming week. I dont well prepared for everything. this is the scariest week that i have to going through. tomorrow I'm going to present about Psychological interventions with voice hearer in mental health class. and Mr. U really hoping and expecting I'm going to present it well. and he was commented a lot about Ong's presentation that day. and surely Mr. U wants me and tay to present well since we are going. and I am hell scare right now because I don't find any specific information about my topic that I'm going to present. i just randomly took the information in random articles. i don't know if it was right or wrong! what if it is not enough??? what if Mr. U commenting badly about my presentation? and he'll be disappointing? huwaa!! I'm dead rat!!!!
and after that monday on evening, i'm going to give a talk about Society & Public Health in Malaysia in front of lecturers, al nursing students, and that attachment students from Japan at Auditorium. the thing is, I HATE STANDING IN FRONT OF PEOPLE!! people that going to stare are me like they are going to kill me or something, waiting for me to says few words from my mouth, like "what the hell is she talking about??".
why me? why must be me! why??? Aaaaa.. im going crazy. what if im spechless. what if im stand still stupor and suddenly puke out. what if I pass out? melampau..
and then, this Tuesday, our class going to perform dancing 1 malaysia. im involving with Chinese fan dance with other Chinese girls in out batch. oh my. why didn't i take tarian zapin??? that Chinese dance, i have to do like freestyle show with that fan thing and that's like "what a hell?!!"
Aaaaaaa.a.. I'm scare like hell! i need my sister. someone that may encourage me or something. pleasee. i cant do this by myself. where are all my friends when i need them? where is my sister? they all are happily so busy with their life things but i am so miserable.
(T.T)

Friday, September 17, 2010

sisters forever

There is someone I’ve known since im 17. Someone that I used to known so well even though we’re far away from each other. We are not from the same school. We are not some kind of neighbour or anything but we known each other in Friendster. We are so close we used to chatting until midnight, we used to friendstering each other, I set her profile as my first best friend in Friendster and she did the same thing of mine. But until I went into matriks and then university and she continue in master, we getting not so close anymore.
But today, I met her. I met my sister. Kakak ku. She is so much gorgeous than I thought. She just arrived yesterday from Japan and we decided to meet at KLCC. So we went lunch at Nando’s and had talked so many things. Even it was a first time I met her, but seems like we have known so well of each other. We are so like sisters! I always wish I have a sister.. Her name is syikin. I call her kak syikin. She’s 25 years old but looks so much younger than me. She’s still single and available and currently studying master in genetic engineering at Japan. She had been study there for 6 years now and will finish at 2013 so don’t ask because she is so much Japanese rather than Malay look. And when we walked together I feel like i’m walking with someone famous Japanese star. Hehe. And the best thing I like about her is she’s very talkative person and funny sometimes. :D she even brought me some Japanese cookies. Thanks! :D
Yeay. Finally we’ve met. After 4 years we’ve known each other from Friendster, facebook and ym, finally we met. And she is very supportive person. Now I feel a feeling of afraid and worry so much about going to uk are getting lesser and lesser. Meeting with her today really helps me a lot in term of preparing myself mentally. She told me about how she tries so hard to adapt during first time at Japan and who she friends with. She told me that I should not be worry because I am lucky to get that kind of opportunity. Thanks to her I feel ok right now. Arigato gozaimas... I hope she will success in everything she do and hopefully we will always keep contact until forever.. love you kak syikin. Muah2.
Moshi moshi.
:D

Monday, September 13, 2010

aidilfitri 2010

Sedamai taman firdausi
Limpahan kasih sayang sejati
Seharum semerbak kasturi
Mengharumi hidup insani

Indahnya damainya
Keluarga yang bahagia
Itulah idaman impian setiap insan
Yang dahagakan belaian
Serta kasih dan syaang

Ketika insan lain berbahagia
Bersama keluarga
Namun kita masih meniti
Titian rapuh perhubungan

Mengapa kita terpisah daripada rahmatNya
Mungkinkah kita seringkali melupakanNya
Ayuhlah bina semula
Keluarga diredhai Allah

Oh ayah oh ibu dengarlah rintihan
Dan luahan hatiku yang dahaga kasih
Jiwaku merasa terseksa ketandusan kasihmu
Marilah kita bina bersama-sama
Keluarga bahagia








buat semua keluargaku tercinta
mohon maaf jika ada kesilapan dan kekurangan diri
selamat hari raya aidilfitri

Saturday, September 4, 2010

ucapan raya untuk mama dan ayah

mama dan ayah tercinta.
terima kasih kerana lahirkan wani di atas dunia ini. terima kasih kerana beri wani susu, tukar kain lampin wani, dodoikan wani bila menangis diwaktu malam, dan peluk wani seeratnya agar wani tak jatuh dari dukungan mama.
terima kasih ma kerana mandikan wani, sikatkan rambut wani, pakaikan baju untuk wani, berada disisi wani peluk wani seeratnya di waktu malam ketika wani sedang sakit gigi baru yang hendak tumbuh, sapukan minyak bersalawat dan urut perut wani ketika wani sedang sakit perut, picitkan kepala wani ketika wani sedang merana sakit kepala, peluk wani seeratnya ketika wani sedang sakit.
terima kasih kerana mengajar wani mengucap kalimah syahadah, mengajar wani bersolat dan mengaji, mengajar wani berpuasa, membelikan wani telekung, membelikan wani tudung, menghantar wani ke sekolah.
terima kasih mama dan ayah menghabiskan duit menyekolahkan wani, hantar wani ke sekolah, membeli buku latihan untuk wani, membayar yuran tuisyen untuk wani, membelikan wani pakaian, barang mainan, makanan yang berkhasiat, mengajar wani makan sayur dan minum susu, menghantar wani ke klinik gigi untuk cabut gigi, menghantar wani ke klinik dan hospital bila wani sakit.
wani masih ingat wani dengan ayah pernah accident jatuh motor masa kecik dulu, ayah terluka teruk, tapi ayah tanya wani ok ke tak. ayah check kaki lutut wani kot-kot terluka atau tidak, ayah tanya wani ada sakit kat mana-mana ke tak, wani masa tu menggigil ketakutan. lagi-lagi bila tengok ayah tercedera..
wani masih ingat wasa wani jatuh teruk masa main kat padang, kepala wani berdarah teruk, wani menyorok dalam bilik takut kalau mama ayah nampak, mesti mama ayah marah teruk nanti. tapi darah masih mengalir banyak dari kepala walaupun wani dah tekan dengan kain lampin azam, wani ketakutan dan menangis teruk, ayah terdengar dan masuk bilik wani, ayah tanya wani,"kenapa ni?" 'apa dah jadi ni?" tengok darah berlumuran di kepala, berlumuran atas lantai, ayah kelam kabut tarik wani bawak masuk kereta nak hantar wani pergi hospital. mama dekat rumah uwan time tu, masa ayah nak ambil mama kat rumah uwan, mama menangis teruk tengok wani, mama peluk wani tanya wani macam mana boleh jadi macamni, ayah hantar ke klinik, doktor jahit kepala wani, mama masih menangis lagi.. seminggu lepas tu wani muntah teruk, mama hantar pergi hospital, mama teman wani untuk pergi x-ray kepala, mama nangis lagi risaukan wani.. mintak maaf ma dah susah kan mama ayah, terima kasih kerana ambil berat pasal wani..
wani ingat lagi masa wani sakit gigi seminggu, kena waktu malam je, menangis tak tak tahan sakit, wani nangis pelan-pelan sebab taknak mama terbangun dengar, tapi mama bangun jugak, mama kata kalau sakit, datang bilik mama, bagitahu mama, jangan tahan seorang diri.. mama letak minyak gamat kat gusi wani, mama urut-urutkan kepala wani sambil bersalawat,wni nagis menahan sakit, mama nangis mase urut pipi wani.. wani rasa lega sedikit bila mama dah tolong urutkan pipi wani, terima kasih berikan wani rasa keselesaan itu.
terima kasih ayah, hantar wani pergi tuisyen, belikan buku latihan, paksa wani bukak buku dari pukil 9 sampai 12, paksa wani buat latihan, walaupon wani menangis penat dan taknak buat, ayah paksa jugak, bila salah kena buat pembetulan lagi. terima kasih ayah sebab wani dapat keputusan yang baik dalam upsr, pmr dan spm kalau tak kerana ayah banyak bersusah untuk wani.
terima kasih ayah bersusah payah uruskan wani yang dapat tawaran masuk matrik. matrik punya la jauh nun di penang, ayah walaupon tengah sakit sampai kurus kering, ayah tetap drive dengan cermat 5 jam nak hantar pergi penang. bila wani dah masuk matrik tu wani asik nangis je teringat kat ayah yang sakit-sakit, pastu hulurkan duit blanja pulak lagi, bila bersalam dengan ayah, wani tengok tangan ayah kurus sangat, bila ayah & mama dah balik, wani balik bilik pastu, wani memang menangis teruk.. wani cakap kat diri sendiri, wani mesti belajar elok-elok sebab ayah mama dah bersusah untuk wani..
terima kasih ayah bersusah payah uruskan borang permohonan masuk universiti. bila wani dapat tawaran buat nursing wani punya lah gembira sampai menangis sebab memang wani nak jadi nurse. sebab wani nak jaga mana dah ayah di hari tua nanti. sebab wani nak balas balik apa yang mama dan ayah dah buat untuk wani.. walaupon ayah macam tak suka wani buat nursing, ayah cakap kerja penat je tapi gaji ntah berapa je, ayah marah wani buat apa belajar tinggi-tinggi kalau nak jadi jururawat je. ayah tak suka wani buat nurse, wani sedih dan menangis bila balik bilik..
masa ayah admit pusrawi sebab nak operation, time tu wani tengah study week nak exam, wani bawak nota pergi hospital. lepas ayah op, ayah terbaring je atas katil, sian wani tengok.. wani tekad wani takak tidur malam tu nak jaga ayah kat hospital, sambil tu wani boleh baca nota untuk exam. sian kat ayah.. saat saat tu lah wani baru rasa bertapa bersyukurnya wani sebab dah belajar banyak nak jadi jururawat, wani dah belajar sponging, so wani sponging ayah pagi-pagi, ambulate pagi-pagi dari bed, tolong cabutkan drip dari branula sebab ayah bak pergi toilet. leganya wani dapat buat semua tu tanpa panggil nurse kat hospital tu.
kalau wani dah merasa mencuci BO Pu orang-orang tua yang sakit di hospital ni, dah mandikan mereka, kenapa tidak kalau satu hari nanti wani akan cuci BO PU mama ayah bila di hari tua nanti. itu dah sebati dengan wani dah pon. kalaulah wani tak buat course jururawat ni, wani tak rasa wani mampu buat semua tu kelak.. terima kasih lagi sekali ya Allah kerana beri aku peluang untuk belajar menjadi seorang jururawat walaupon realitinya aku dah puas rasa di deskriminasi dan dipandang rendah buat course ini.
mama ayah, dah nak dekat raya ni.. sepanjang hidup wani, ramadhan ini lah yang wani rasa paling bermakna dalam hidup wani. dah tak lama je ramadhan ini akan tinggalkan kita. wani minta maaf sebab ada banyak weekends wani tak balik sebab sibuk. tapi bila dapat balik rumah tu,seronok betul dapat berbuka dengan keluarga, seronok dapat pergi tarawih dengan mama ayah azmi dan azam. seronok lepas tu kita pergi up town konon nak cari tudung raya, last-last beli seluar tidur je.. huhu. seronok dapat keluar dengan mama pergi cari kuih raya, beli sampin azam, pergi cari baju raya wani,tapi tak jumpa, last-last beli baju kurung cotton je untuk dipakai pergi kuliah.. seriuously, wani lansung tak rasa nak beli baju raya semua tu. tahun ni 1st time sehelai je baju. kalau tak 2-3 helai. tahun ni pakai je la baju-baju tahun lepas. wani tak rase wani nak sambut meriah sangat syawal kali ni.. lagi-lagi ramadhan dah nak pergi.. lagi-lagi syawal kali ni wani akan dapat bersama mama dan ayah seminggu je.. betul-betul rasa sangat tak gembira..
ayah dan mama.
ampunkan dosa wani, salah dan silap wani, selama wani menjadi anak mama dan ayah, wani banyak susahkan mama ayah, lukakan hati mama ayah, terkasar bahasa terkasar perilaku, wani mintak ampun sangat.
ya Allah tolonglah jangan kau ambil mereka dari aku, janagn ambil mereka sebelum aku. aku hamba yang lemah belum cukup kuat untuk mengharungi saat seperti itu. aku belum puas bersama mereka, aku belum lagi membalas jasa mereka, aku belum lagi buat mereka bahagia.

Ampun dan Maaf, Selamat Hari Raya Aidilfitri buat ayah dan mama ku tersayang.




Wednesday, September 1, 2010

milky jelly wanny yummy

Bahan-bahan :

* 500ml fresh milk
* 5 sb air
* 10g gelatin
* jem secukupnya (eg: blueberry)
* daun pudina(optional)

Cara-cara :

1. Campurkan gelatin dan air.
2. Masukkan fresh milk ke dalam periuk. Panaskan dengan api perlahan. Bila dah panas, masukkan gelatin tadi. Kacau sehingga gelatin larut .
3. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan.
4. Bila nak makan, letak jem dan hias dengan daun pudina.

Note : Sebelum tuang susu ke dalam acuan, letak skit jem dalam bekas supaya di dasar jelly pun ada rasa jem. Sedap. Time nak makan, boleh letak skit whipped cream atas jelly..

wanitriffle


Bahan bahan

1 kek gulung
180 gms tepung kastad
200 gms gula
1000 ml air
250 ml susu cair
Sedikit garam
1 tin kecil buah buahan campuran
1 kotak instant jelly

Cara cara
  • Potong kek dan susun dalam bekas kaca memanjang. Tuang sedikit sirap dari tin buah coktail. Ketepikan.
  • Masukkan kastad, gula dan susu cair dalam bekas.Kacau sehingga sebati dan tidak berketul. Masukkan air dan garam,kacau rata.
  • Masak adunan kastad di atas api sederhana. kacau sehingga pekat.
  • Tuang kasatd di atas kek tadi.
  • Taburkan buah buahan tanpa sirap. Biarkan seketika sementara memasak instant jelly.
  • Ikut arahan pada kotak jelly, setelah masak, tuang jelly ke atas puding kastad tadi dan sejukkan.

wanie's chocolate muffin

Bahan-bahan:

200 gram coklat masakan
70 gram butter
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
(aku terus guna tepung naik sendiri)

Cara-cara:


Cairkan coklat masakan secara 'double boiler'. Setelah cair, masukkan mentega. Setelah mentega cair, kacau sebati dan ketepikan. Dalam pada tu, bolehlah start panaskan oven anda dlm suhu 170 darjah celcius /gasmark 4.
Dalam mangkuk yg lain, masukkan telur & gula. Kacau sehingga sebati. Tak payah pukul sampai kembang pun. Kemudian, masukkan coklat td kedlm mangkuk telur. Gaul rata kemudian masukkan tepung yg sudah diayak sedikit demi sedikit. Tambah potongan almond dlm adunan...so, suka hati kalo nak tambah apa2 dlm adunan tu. Lepas tu, masukkan adunan sehingga 3/4 bekas muffin tu. Taburkan hiasan sesuka hati. bakar dlm 20 minit camtu.

resipi biskut kepingan jagung wani coklat

bahan-bahan:

Nestle cornflakes
Coklat Masakan
Marjerine
Mangkuk kertas
Colourful rice (hiasan)

cara-cara:


Cairkan coklat masakan bersama sedikit marjerine sehingga pekat, likat dan berkilat. Masukkan coklat yang telah cair ke dalam mangkuk yang berisi cornflakes. Gaul hingga keseluruhan cornflakes bersalut dengan coklat. Gunakan sudu untuk mengisi cornflakes ke dalam mangkuk kertas. Taburkan dengan colourful rice atau apa jua sebagai hiasan di atasnya. Biarkan seketika sehingga adunan cornflakes tadi sejuk lebih kurang 5 - 7 minit. Kemudian, simpan di dalam bekas.

p/s: Satu kotak cornflakes memerlukan lebih kurang 3 keping coklat masakan. Jangan cairkan coklat menggunakan marjerine yang banyak kerana cornflakes akan cepat lemau. Anggaran 2 1/2 sudu marjerine untuk 3 keping coklat masakan.

Resipi Kepingan Jagung Wani Hunny

Bahan-bahannya:

Cornflake - 2 kotak nestle corn flakes
Madu - 1 1/2 cawan
Gula - 1 cawan
Majerin planta - 1 cawan
Peanut butter - 1 1/2 cawan
Urai (colouring chocolate rice) - tabur
Cup kertas
Cara-cara :
Panaskan majerin.
Masukkan gula dan madu.
Kacau pelahan-lahan sampai gula hancur.
Masukkan peanut butter, kacau pelahan-lahan.
Tuangkan cornflakes dalam bekas yang besar.
Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan yang dah masak tu dalam cornflakes.
Kacau pelahan-lahan untuk rata sebatikan antara kedua-dua bahan.
Guna sudu kecil untuk masukkan cornflakes dalam cup kertas.
Taburkan chocolate rice kat cornflakes tu.
Masukkan kat dalam oven dalam 5 minit aje.
Dah masak.

p/s: Better masuk oven coz cornflakes tu akan bercantum. Kalau tak, susah nak makan.