Wednesday, November 10, 2010

Gigi Cantik

Saya ada 2 housemates kat UK, they are freaking excellent students. one, kak Ummu, study PhD in Math in Imperial Collage, another one, kak Alia, study PhD as well in Dentistry. and me, I'm nobody. huhu.last Friday we had a long conversation, we talked about politic, about Religion, foods, and tooth, since kak Alia is expert on it. Funny, my teeth is a type 2 deviation 2 kind of tooth. Kalau tak silap aku la, pergh, gigi pon ade pelbagai jenis.

kak Alia bagi free lecture kot pada kitorang pasal gigi. Dia pakar doktor gigi. Skang dia buat specialist in dental peadiatric. Dia memang pandai la bab bab gigi, dia dah masuk OT jahit rahang gusi mat-mat rempit dah berapa banyak dah yang patah gusi rahang sebab accident, Ngerri kot bile dengar..

Gigi saya tak cantik. gigi saya gigi arnab. dulu masa kecik-kecik orang panggil gigi ni gigi 'Jongos', 'Jongang', dan pelbagai lagi takrifan pada gigi saya..

nak tahu tak.. kita ada gigi geraham. yang paling hujung ni. dalam bahasa inggeris dipanggil Molar. menurut kata kak alia, gigi geraham yang tumbuh masa bayi, atau masa kanak-kanak, gigi tersebut perlu dijaga sehingga kanak-kanak tersebut berumur 12-13 tahun. (Apasal ayat aku sekema sangat.)

Tapi, kak alia dan doktor-doktor gigi yang lain cukup meluat apabila ibu bapa datang ke klinik bawak anak diorang yang baru 3-4 tahun, untuk cabut gigi geraham. Come on la. gigi tu patutnya boleh tahan sampai umur 12 tahun. Budak-budak ni pulak tak reti jaga gigi, makan coklat tak gosok gigi, tak pasal-pasal rosak dan kene cabut dan membuatkan doktor gigi sakit hati.

nak tahu tak kenapa gigi geraham tu perlu dijaga sampai umur 12 tahun? Kenapa ye? Pe pekdahnye?
k, macam ni. gigi tu lah diibarat sebagai tiang. kalau nak buat rumah, perlu tiang, baru boleh letak batu bata dan akhir sekali letak atap. baru la rumah tu siap dan cantik. macam gigi, gigi geraham/Molar adalah sebagai tiang untuk gigi yang lain tumbuh cantik dan kemas. Kalau kita cuba imbas kembali di zaman kanak-kanak, gigi geraham kita actually tumbuh masa umur 12 tahun macam tu. kalau gigi tu rosak awal dan kena cabut awal, kita kena tunggu sampai umur 12 tahun, baru gigi geraham kekal tumbuh.
tak bagus tu adik-adik. waktu tu dah terlambat. gigi lain dah berterabur tumbuh bersepah-sepah. pastu ko salahkan keturunan ko jongang. padahal ko yang tak gosok gigi pas makan coklat.



Kak. Abis tu kan, kite takleh makan coklat la nanti gigi tu rosak..

Boleh adik-adik.. sape habaq tak boleh makan coklat...
Kalau tuan-tuan dan puan-puan nak bagi anak tuan puan makan coklat, digalakkan bagi mereka makan time lepas makan. maksud saya, makan coklat or sweet, or ice cream after lunch/dinner. not in between meal. Contohnya:

12pm- lunch time.
3pm- "mama, nak makan ice cream!
- "no, no, no. cannot! nanti time dinner baru makan okey sayang!"

5pm - dinner time
5.30- "tq mama, dah kenyang makan nasi."
-"ok sayang, mari makan pencuci mulut. Ice Cream paddle Pop"
6pm - "ok sayang, mari pergi berus gigi"

k puan-puan, kalau nak tahu, after lunch/dinner time, asid dalam mulut kita tinggi. jadi bila kita makan sweet, ice cream or coklat or sewaktu dengannya, dia macam neutralkan keasidan gigi. asid dalam mulut juga boleh lindungi gigi.

tapi in between lunch/dinner, time tu asid dalam mulut rendah. lagi makan benda manis, lagi boleh merendahkan keasidan mulut. tu yang tak elok sangat tu. tu yang gigi sagat predispose nak rosak tu.

Aku pon nak terangkan secara detail pasal keasidan mulut pon tak pandai sangat. tanya lah doktor gigi ek nanti.

Menurut kata Doktor Alia jugak, kita takboleh sangat buat whitening gigi kat clinic. ala, skang sume nak gigi cantik putih berseri pegi bayar mahal-mahal kat dentist untuk cuci gigi buat whitening or bleaching.

tak bagus tu puan-tuan, sebab procedure bleaching tu, menyerap kalsium dari dalam gigi atau dikenali dentin, nanti enamel (lapisan paling luar gigi) makin menipis. nanti gigi makin lama jadi transparent, dan juga gusi mudah berdarah, dan jugak cepat rapuh bila dihari tua nanti. nanti dah umur 60 dah kena makan bubur sebab gigi takda... k, skang canggih boleh buat gigi palsu, ko kaya sangat kan, pegi la buat gigi emas palsu. fine.
tapi apo nak dikato skng ni, bleaching/whitening tak bagus k.

itu saja dari Wani, a nurse wannabe!
dada. nak buat assignment. tutt~
:D

3 comments:

aCu said...

fakta yang menarik! thx wani! ;)

Amirez said...

nice fact. datang ke sini masa nak cari info pasal anak yang baru tumbuh gigi geraham :)

Amirez said...

nice fact. salam perkenalan. datang ke sini kebetulan anak baru tumbuh gigi geraham :)