Wednesday, February 23, 2011

wearing Hijjab in Islamic view

i was just read an article in i.luvislam about how Britain perceive Islam in their country, something like that. then i remembered back then in UK when i was in my mental health posting, it was my last day before i leave that country, i was having a small discussion with a guy, one of the team members, we we're talk about Islam. to be truth, im not that expert enough to explain about Islam but i did try my best to tell my opinion about my religion, Islam.

 im not sure whether i already share this story in the previous entry or not, but, never mind, i tell again.
ok. so this guy, he asked me, why do i wear hijjab?  i think he must have been bugging with this question since a long time ago, since he said to me that he really wants to know what are the reasons all Muslims wear hijjab.

so i told him, because of i have to cover my aurat./ my body/ my skin/ my hair. its a must in my religion. he asked why? i said, because i think woman is the most beautiful God's living creature that i think as a woman i have to control it, keep it or save it for the "legal" one which is my husband.

he asked me, if the body part, the skin, the hair all the aurat are defined as a beauty, why didn't i show it? is that what most woman always wanted to do? so i said yeah i agree with him, all woman wants to be seen beautiful, but as a human as well, we have to control ourself. for example, you have to control your diet because you wants to maintain your weight, you have to control your anger to maintain your social relationship, therefore, to me as a woman, i have to control a what-so-called-beauty of myself so i can control my attitude, behavior, ethic, modesty and morality.

plus, a beauty of a woman, to most guys (i think all guys) they will perceive woman as sex. sorry, a bit of sensitive issue, but i have to be a bit open minded about this.

i said to him, depends on how culture in the country itself works, in my country, if Malay Muslim woman did not wearing hijjab, they will perceived by most Malay Muslim guys as a sexy. but in Brittain, "free-hair" or showing hair is a normal and they will not perceived as a sexy.

But why in Brittain, most guys don't perceive woman showing hair as a sexy? because everyday every time they will see woman in everywhere without covering their hair. its culturally accepted that showing hair is non-sexy. but in Malaysia or most Islamic countries, most Muslim guys, they  see woman covering their hair, their body part, their aurat,everyday, everywhere, if there a woman showing their hair, they will perceive them as a sexy.

if woman is the beauty God's living creature, then the beauty has it price. the beauty is the most worth thing ever woman can have. so in Islam, asking woman to cover their aurat (their beautiness), means that Islam wants woman to keep their price of that beauty, to prevent social problems, and many more reasons and yeah, as well as to save it for the legal one of course. legal one i means here the Halal one, the husband of course. :)

try to imagine if all woman are naked, everyday and everywhere. and all guys see them all the naked woman everywhere everyday, for the first second time, yeah, they will perceive them as a sexy, but then in a period of time, after a long time, they would feel nothing anymore. they wont perceive those naked woman as a sexy anymore. so where is the price?

some goes to hijjab. hijjab is about way of controlling. to control not just physically but as well as spiritually.
hijjab is about way to limit. boundaries. sometimes we need limitation in order to maintain a good quality of life. a good quality of a person as a whole.

to anyone who still unsure whether to wear or not to wear hijjab, it's not to late for you to wear. if you afraid people might call you hypocrite, for the first time, second time, YES YOU NEED TO BE HYPOCRITES in order to discipline yourself, then later after a period of time, it will naturally become one of your routine and you will feel great about it. try. or you will never know.
good luck. 
=)

Saturday, February 19, 2011

Geriatric Posting

dulu ak ingt module gerantology boring, tapi aku silap. best juga jaga warga emas ni. ak menjadi lebih memahami sedikit pasal warga tua. ak jugak dapat mempersiapkan diri menjaga ibu bapa aku yang bakal tua juga nanti. skarang tengah posting ward geriatric hospital UM, next week HKL pulak. last week posting kat Cheshire Home, siyes ak rindu plak residents kat sana. bila ak suap auntie sorang ni (lupa plak nama dia), dan bila dia buka mulut luas-luas tunggu ak nak suapkan, ak rasa tersentuh sangat. dan walaupon dia kunyah ambil masa lama untuk telan, dia tetap lagi tak penat buka mulut luas-luas untuk aku suapkan dan kunyah dan habiskan makanan dia dalam pingan. 

mereka ni disable sejak kecil lagi. kebanyakkannya CP (cerebral palsy) dan bila ak lihat dia yang sedaya upaya meletakkan getah dalam paku (one of the physiotherapy activities), walaupon sangat perlahan, walaupon ambil masa yang lama, walaupon getah tu jatuh banyak kali, dia lansung tak sikit pon give up. dia kutip balik getah tu dah cuba lagi dan cuba lagi dan cuba lagi sampai berjaya..

ya Allah, aku ni yang sihat walafiat, yang boleh berfungsi dengan baik, yang boleh berfikir, yang bila jatuh sekali aku terus putus asa, yang terus down,  yang terus rasa tak disayangi, yang terus berhenti mencuba, kenapa? 

dan satu uncle ni bisu, dan dia lansung tak tahu sign laguage. sejak kecil dia bisu. dan aku tak pernah nampak dia berkomunikasi walaupon gunakan bahasa tangan pon, dia cuma suka duduk dan memerhati. aku tak boleh bayangkan sepanjang hidup dia sejak kecil, dia tak pernah meluahkan apa yang dia rasa, dia tak pernah express perasaan dia, tapi dia masih boleh tersenyum bila kita sapa dia, masih boleh menikmati makanan walaupon makanan tu takda sedap mana pun, dia masih boleh hidup.

tapi aku, manusia yang boleh bercakap, mendengar dan melihat, aku ego nak mengucapkan terima kasih, aku ego nak cakap aku sayang mereka yang aku sayang, aku ego nak mengucapkan maaf bila aku tahu aku silap, aku pendam semuanya dalam hati, sampai aku sendiri termakan hati, aku sendiri yang sakit hati.

bila aku melihat mereka, aku terfikir, mama ayah akan tua seperti mereka juga. dan aku juga akan jadi seperti mereka. siapa yang akan jaga aku tua kelak? siapa yang akan tukar pampers aku nanti, cuci BO/PU aku, siapa yang nak suapkan aku makan? siapa nak berborak dengan orang tua macam aku nanti, kalau aku  cakap pon tak faham, kurang pendengaran, siapa yang sudi? kalau aku ada anak-anak nanti, mereka akan membesar di dunia yang lagi canggih dan moden dan penuh persaingan dan sangat sibuk, nak ke mereka jaga aku, sudi ke mereka? 

 ya Allah, semoga hari-hari mereka (resident Cheshire Home) diberkati oleh Mu, semoga mereka sentiasa gembira, tidak berasa di dalam kesedihan atau kesakitan, semoga mereka terus kuat meneruskan hidup mereka yang serba kesederhanaan itu.

ya Allah, berkati hari-hari aku, kuatkan semangat aku untuk terus belajar, agar aku boleh menjaga dan mengasihi mereka seperti aku ibu bapa ak juga. 

ada satu resident ni dia lelaki berumur 25, melayu, dia on wheelchair tak boleh berjalan, tak sure la apa physical disability dia, badan pun kurus je, tapi boleh berkomunikasi dengan baik. ak duduk berborak dengan dia, tolong tolak wheelchair dia nak pergi mana-mana, dia juga seorang rajin bekerja. dia saja la tanya saya ada boyfriend. bila ak cakap takda, dia tak percaya. pastu bila dah borak punya borak, dia mintak no phone ak. ak tak bagi sebab nak maintain ke-profesionalan ak sebagai jururawat. maafkan saya tak bagi no phone, bukan saya deskriminasi awak sebab awak disable, tapi saya cuba menjaga etika saya sebagai nurse. ak rasa kecewa jugak tak boleh nak bagi sebab takut dia fikir yang dia tak layak buat aku sebab dia cacat, aku taknak dia fikir macam tu,  tapi, kalaulah aku bukan jururawat, aku rasa tak salah pon kalau aku bagi. tak salah pon kalau aku berkawan dengan dia. AKU TIDAK mendeskriminasi orang no matter dia cacat ke, dia tak pandai ke, dia tak hensem ke, aku pon bukan perfect. siapa aku nak being judgemental.

awak, semoga next time kita jumpa lagi ye, tapi bukan saya sebagai jururwat yang menjaga awak la. so sy boleh bagi no phone saya. hehe. ;p

Monday, February 14, 2011

3 program nonstopable (^_^) KSPIII, BTN, Bicara Siswi.


sangat sangat sangat busy kehidupan aku sekarang ni, banyak sangat nak tulis tapi takda masa nak menulis. haih! geramnya!
ok, apa benda yang sangat membusykan aku ni? dari Kembara Seri Perpatih III 6 hari 5 malam, sambung pula dengan kursus BTN 4 hari 3 malam, pastu sambung pula dengan Bicara Siswi anjuran Jaksa KTSN 2 hari. memang aku lansung tak cuti tak rehat, dengan assingment yang tak siap, dengan tak studynya, tiap-tiap hari bangun pukul 5.15am, tido lewat, makan banyak, muka terbakar sebab main panas, ya Allah apa nak jadi dengan aku nie....

Kembara Seri Perpatih III
1- 6 feb lepas aku join KSP III anjuran Permanis. entry sebelum ni aku cerita pasal ada perpatih je, lansung tak cerita pengalaman aku.
program KSPIII kali ini agak mendapat sambutan yang baik. aku dah join KSP 1, 2 dan yang ini ke-3. kalau ada yg ke -4 aku nak join. sebab, aku adalah jenis manusia yang tak pernah puas denagn apa yang aku dapat. ilmu itu luas, bukan milik saya, ilmu itu berada di depan mata, tapi tidak datang kepada saya, saya masih perlu mencari ilmu itu walaupun ia berada sejengkal di depan mata, seluas lautan asia pasifik. wah, bermadah ayat aku.
(farha, kawan aku blaja kat UKM bangi, yang turut 3 kali berturut join program KSP)

KSP III, aku sorang je la yang senior dari KTDI. lagi 6 orang junior aku. the whole program, rata-rata participant yang aku jumpa semuanya tak year 1, mesti year 2. so aku ni lah yang paling warga emas dalam golongan participant. kecewa aku. tak pasal-pasal orang kena panggil aku akak. benci i. im still young and gorgeous ok. panggil la i wanie. hahaha.


1st day KSP, kami berkonvoi ke PD untuk majlis perasmian. pastu gotong royong sekitar pantai PD. tup tap besoknya, masuk paper Utusan. walaupon muka kecik, glamer gak mak pergh. hahaha. pastu kami bertolak ke Kg. Penajis di Balai Raya untuk Demonstrasi Masakan Tradisional dan Baik Pulih Rumah Warisan. petang tu sesi Pembahagian Keluarga Angkat. aku dapat mak angkat bersama lagi dua orang adik beradik angkat, Ros dengan Juliana. malam tu ada Demonstrasi Adat Perkahwinan, yang kelakarnya pengantin dua-dua dari peserta, memang jadi bahan je diorang. hehe.
(peserta kena kawenkan, hehe..)

2nd day, kmai berkonvoi ke Gemenceh, dan pembahangian keluarga angkat lagi sekali. kali ni aku dapat adik beradik angkat junior aku, Afrahana dengan Fateha. petang tu group aku bergotong royong di kawasan kubur. ada group lain yang dekan kebun la, kawasan surau, dan lain-lain. 2nd day kiranya hari suai kenal dengan group aku yang sengal bingal ni. haha. aku berdebat habis-habisan dengan sorang ahli group aku, lelaki, tahun 1 course science politik ukm bangi. dia penyokong kuat dengan pembangkang, dan aku plak sokong kuat universiti. lepas abis gotong royong tu, kitorng melepak dekat kubur sementara tunggu bus, berdebat pasal politik kampus, yang lain jadi pendengar setia. kelakar betul bila ingat balik. haha. ko ingat ko boleh menang dengan aku, aku ni lagi tua ok. kakak. so aku mesti gak menang. dan memang aku menang sebab aku banyak points. hehe. agaknye hangin je dia bila berdebat dengan aku. hehe. sori ye kalau awak terbaca blog saya nie.. sekadar perkongsian ilmiah je. kita ni berdebat bukan kerana bermusuh, tapi kerana ingin memahami antara satu sama lain. its all about communication by the end. you got your points, i got mine. win win situation.
Mak angkat di Kg. penajis)

(mak angkat di Gemenceh)



(kami naik moto mak angkat jalan-jalan kat sekitar kampung. dengan langgar tahi lembu, pastu boleh plak menunggang 3 orang sambil melalui kawasan segerombolan lembu tepi jalan.)

lepas habis gotong royong, petang tu kami ada Eksplorasi Budaya, macam explore race lah. ada berapa check point yang kami kena habiskan. aku tak ingat semuanya, ada beberapa je yang aku ingat. 1st check point memang melapau batas. 1st 1st day pegi check point tahi lembu. kitornag kena kauk tahi lembu dan gaul dengan air utnutk buat baja. yang sakainye, kitorang kena bergambar kat dalam tong besar yang ada belambak tahi lembu. bau ko jangan cakap la, boleh dapat respiratory distress kalo hidu dalam-dalam baunya. hahha.
(main tahi lembu)
2nd check point, teka nama ulam. ada 10 ulam, kitorang dapat teka 6 je. not bad jugak kan. ulam yang terakhir tu dah habis masa baru si polan budak sc.politik ni ingat namanya, cekung kot nama ulam tu. haha. lawak la dia nie.
(kitorang sempat main benda ni sementara tunggu check point group lain habiskan)

pastu ada check point kena masuk reban ayam, pastu kena tangkap 2 ekor ayam. si sc.pol ni kesian, kena cakar ayam kat kepala dia betul-betul kejadian berlaku di depan mata aku. waktu tu aku ingat dia terhantuk sampai berdarah, aku punya la cuak nampak dah bleeding kepala dia. aku cepat-cepat amik tuala yang ada kat tangan aku time tu, compress kat dahi dia. waktu tu aku dengan dia je kat reban ayam, yang lain dah keluar dari reban sebab dah tangkap 2 ekor ayam. diorang dak tercari mana pegi si misi dengan si sc. pol ni? hilang. sebab kitorang kat belakang reban time tu. keluar je dari belakang reban, budak-budak ni dah kecoh, "apasal dengan kepala kau?". hadoih.. huru hara betul group aku nie..

(tangkap kambeng)

next check point kitornag kena masuk kandang kambing dan buat pantun yang ada perkataan kambing dalam 3 minit, pastu kena tangkap satu kambing dan setiap orang kene peluk kambing tu dalam 10 saat. haha. tak ke sengal bingal task yang diberi? reka lah pantun yang berbunyi:

"anak rusa menari-nari,
anak kambing mengembek-ngembek,
tinggi tinggi si matahari,
bintang dilangit nampak cantik"

memang rosak pantun melayu dikerjakan oleh kitorang. mana taknya, 3 minit tak cukup dengan badan yang penat berlari dan otak yang letih tak boleh fikir.

dah tangkap anak kambing, meronta-ronta la si anak kambing tu. kitorang kena peluk kambing tu 10 saat tiap-tiap orang. memang badan semua bau kambing lepas tu. hahahaha.

pastu ada check point, kitornag kena memancing ikan dalam sawah. tak silap aku group aku dapat 4 ekor kot. dia bagi 15 minit je memangcing.

next check point, tangkap ikan pakai tangan (mengoca). tapi kitorag main tipu pakai raga. haha~

ada jugak check point buat 4 ketupat. NASIB la aku sempat belajar buat ketupat masa raya aidilfitri baru-baru ni. tak sia-sia aku belajar. dapat la buat satu ketupa yang cantik. haha. berbangga dengan diri sendiri, walaupon anak bandar, boleh la jugak buat menantu kann.. hahaha.
(hasil ketupat)

sepanjang kitorang ke kampung-kampung untuk setiap check point, kitorang asik berselisih dengan group lain, pastu muka selamba menipu konon banyak lagi check point, tinggal lagi satu check point, tapi cakap ada lagi 3. pastu masa nak ke tiap-tiap kampung, jarak perjalanan agak jauh, kitorang siap tahan van yang lalu lalang, pastu tompang untuk ke next check point. haha. aku sempat gak rampas basikal ntah budak mana ntah aku jumpa tepi jalan, anak orang kampung kot, pinjam beskal budak tu, kayuh la sampai next check point. hahaha. sewel.
(setelah penat bereksplorasi budaya, kami sampai dulu)

kitorang sampai awal. masa sampai tu, ada lagi satu group dah sampai. so kitorang bajet bole lah menang. tapi masa penutup, group lain plak yang menang. aku pon tak paham la camne sistem pemarkahan. agaknye, urusetia dapat tahu kot kitorang banyak main tipu, tompang van la, tompang basikal la, pastu ada sesetengah check point yang ada petunjuk, kitorang buat dajal tukar arah. hahaha. memang jahat betul group aku. padan muka tak menang. dah la ketua kena cakar ayam. haha~
(main tipu, naik van)

malam tu ada ceramah adat berkoden. adat berkoden ni adalah untuk lelaki yang nak berkahwin dengan wanita negeri sembilan, dia perlu masuk suku. aku nak cerita pasal adat berkoden, samapi besok tak abis. memang banyak. cari la sendiri ye kalau nak tahu.

(ceramah adat)

3rd day kami berkonvoi ke Seri Menanti, Kuala Pilah. kampung uwan alang aku. kat seri menanti, kami buat aktiviti melawat sekitar istana lama seri menanti, melawat muzium, makan berselo (makan bersila), permainan tradisional seperti congkak, teng-teng, batu seremban, tutp botol, baling guli, dan dam haji. aku main teng-teng, gayat siot, dah la sekeping, dengan kaki satu melompat-lompat sampai tersembam muka aku kat lantai, nasib baik tak lebam muka aku. haha.
(makan berselo)

(di hadapan istana lama seri menanti)




pastu ada Pesta Sukan Rakyat yang more outdoor, ada sepak raga, tarik upih, baling selipar, tarik tali. aku main baling selipar, 1st 1st dah strike. pergh. haha. satu kebanggaan. main tarik upih plak, aku ni kira cukup paling ringan 43kg, tu pon aku tengok macam gila orang tarik aku. haha~ yang terbaeknya, program kami kat seri menanti masuk rancangan nasi lemak kopi o. memang terbaek la permanis ukm buat program sampai mendapat tarikan media.
malam tu plak, ada bacaan yasin perdana dan tahlil.
(sopannya main tarik upih..)

(agak kurang sopan.;p)

(lagi la melampau. ;p)




4th day, kami bertolak ke teratak zaba. ada pertandingan teka silang kata dimana kitorang dalam group kena cari jawapan yang terdapat di dalam teratak zaba tersebut. teratak zaba tu macam rumah kampung. tapi dalamnya semua hasil peninggalan sejarah milik zaba, seorang tokoh. not bad, group kitorang dapat no 3 tak silap. dapat hamper. berebut hamper, macam mangsa kebuluran. haha. padahal jajan je.

pastu kami bertolak ke Kem Pusako, dia macam kem BTN, kami tompang tidur je untuk malam tu. petang tu ada aktiviti Mengoca (menangkap ikan pakai tangan dalam sawah). hampir 200 orang masuk sawah cari ikan sembilang. aku tak dapat tangkap sekor pon sebab tak sampai 30 minit kat dalam sawah tu, ada "kejadian" yang berlaku yg mbuat kan aku dengan junior aku naik dari sawah. hahaha. takyah cite r. kang marah pulak si nunui tu kalo cerita kat sini. "kejadian" yg dimaksudkan adalah si nunui ni telah menerajang budak laki yang bergurau-gurau dalam sawah sampai jatuh atas dia. kelakar gila. gila taiko si nunui ni ye. takot aku walaupon aku chief. hahahaha.
(dorm 3, kami juga menginap di SMK Teknik Kuala Kelawang)

5th day, hari sabtu, kat kem pusako kitorang buat senamrobik, then bergerak ke Muzium Adat, kat Jelebu. melawat muzium, then ada forum Perdana Adat. forum ni memang terbaik lah sepanjang program sebab ia membincangkan isu adat perpatih dari segi hukum Islam dan pandangan Islam. dulu aku was-was jugak dengan adat perpatih, tapi setelah perolehi ilmu mengenai adat ni, aku dah memahami adat budaya asal usul aku yang lansung tidak bertentangan dengan hukum ajaran Islam. malah lagi memihak, sebab dalam Islam sendiri mendahulukan kaum wanita.

malam tu ada aktiviti Mengenali N. Sembilan. aku tak pasal-pasal je terpaksa rela menyanyi karaoke lagu "Apo Kono Eh Jang", tapi lirik lari. hahaha. takpe. at least aku dah buat dari tak. walaupon suara seperti katak tercekik kumbang, ada gak la yang memuji suara aku sodap. haha. dalam bus aku dengan budak-budak lain asik menyanyi karaoke dengan pakcik bus, lagu siti la, lagu inul, lagu amalina dangdut, lagu rock kapak, melampau betul. ada plak siap cakap suara aku macam siti. rasa nak cepuk. takyah ar nak puji melebih, itu perli. kuang asam je. hehe.
Berkaraoke dalam bus)


last day, hari ke 6, kami bertolak ke Seremban untuk majlis penutup. Majlis penutup dirasmikan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan. pergh... Permanis di sponsor 60 ribu oleh kerajaan Negeri.. memang hebat kott.. bagi aku seribu dua pon jadi la. haha.~



overall, program BEST. KSP III memnag mantap. Pomanih totap dihati. ~
=)


BTN Meru, Klang

masuk ni, kali ke-3 aku join BTN. tapiaku tak simpan pon persepsi BTN yang tak baik. mungkin di luar sana fikir BTN ni berunsur politik. LANSUNG TIDAK. siapa yang cakap macam tu, dia yang actually anti-politik, anti - kerajaan, pembangkang, dan sebagainya yang men-describe-kan dirinya yang munusia yang suka kmplen dan semua tak puas hati.

persepsi aku, BTN ni kursus yang meningkatkan rasa syukur dengan keamanan yang diperoleh oleh Negara. menambah pengetahuan mengenai jasa-jasa negara terhadap kita, meningkatkan rasa sayang kita kepada negara tercinta. adakah salah kalau kita nak sayang negara kita? salah ke, saya rasa bersyukur kerana egara saya aman dan damai? salah ke? kalau salah, awak jangan duduk dalam negara ni. pergi la ke negara Indonesia yang bangsanya satu, tapi masih berpuak, pegilah ke Arab Saudi, yang bangsanya juga satu, tapi berusuhan. pergilah kemana korang suka yang korang rasa lagi baik dari Malaysia. UK? korang ingat senang ke nak hidup kat UK tu? pergi la sana. susah nak cari makan halal, solat waktu asik bertukar, takda cuti hari raya, takda lunch hour yang boleh kita guna utk solat, takda tempat solat, dalam paper hari-hari isu "muslim-terrorist", pakai tudung je, dah kena deskriminasi. pergi lah sana kalau anda rasa negara tu boleh membahagiakan anda.

kat BTN, tiap tiap lepas maghrib dan subuh., ada Kuliah. cerita pasal menguruskan jenazah. Alhamdulillah aku telah memperolehi ilmu baru. aku tak pernah balajar cara menguruskan jenazah. dalam kuliah tersebut dia ada demo jugak, cara mandikan, kapankan, dan sembahyangkan.

hari kedua BTN kami mrsa flying fox. seriously aku dapat tahu aku ni rupanya gayat pada ketinggian. masa berdiri kat atas tu lutut aku lembik semacam. memang rasa nak rebah je. hehe. tapi dapat buat jugak flying fox tu dengan selamat.

malam tu pulak ada Kembara malam, nasib ar dia tak lepas sorang-sorang, lega aku.. tapi dia lepaskan group by group. so takda la rasa takut sangat..

overall program, NOT SO BAD, tapi aku lagi suka BTN kat Besut dulu untuk jadi fasi anjuran PMUKM 2 kali berturut aku join. memang best dan lagi mencabar minda dan fizikal.

Bicara Siswi (JAKSA KTSN)

program najuran JAKSA KTSN. secara keseluruhan, program OK. Good. cuma dari segi pengurusan masa tu perlu diperbaiki lagi. sedih sebab group aku tak dapat siarkan Top Host Video yang kitorang buat. kalau tak mesti dah boleh menang. huhu. thanks to Ketua pengarah Naz yang mengajak aku join. dapat jugak kawan baru dan ilmu baru. sebab ada talk pasal persiapan interview, aku pon nak abis dah ni, nanti akan kena pergi interview, skang ada la sikit idea-idea kalau nak pergi interview.
(group 7)

ok lah. thats all. ni entry yang paling panjang yang aku pernah buat. skang tengah posting Gerantology, kat cheshire home, Hospital UM, dan HKL. ya Allah, rendahkan hati ini, agar aku dapat menyayangi mereka seperti ibu bapaku, semoga aku dapat menjalankan tanggungajwabku sebagai pelajar jururawat dengan sempurna.


Sunday, February 6, 2011

Adat Perpatih di Negeri Sembilan


"ekau orang mano?"

"orang kuala Pilah."

"Pilah kek mano?"

"kek kampung Umor."

siyes rasa macam aku ni berasal dari negeri sembilan. tiap kali orang tanya aku asal mana, aku rasa berat betul nak mengaku orang KL. kadang-kadang aku cakap aku orang Setapak. skang dah pindah, aku cakap aku orang Setiawangsa. sehingga la hari ini hari terakhir Kembara Seri Perpatih III ada seorang umat yang aku tak kenal ni tanya aku, dan aku sengaja je nak tipu mengaku orang negeri sembilan, tapi lepas aku menipu tu, siyes aku rasa macam tak menipu. rasa real. rasa memang aku orang Kuala Pilah. rasa best gila mengaku orang Kuala Pilah. rasa memang betul lah aku ni orang negeri sembilan. haha.

jeles betul dengan kawan-kawan aku yang berasal dari merata negeri. dari Johor, Terengganu, Kedah, Penang, Kelantan, Negeri Sembilan, tapi aku, dari KL, rasa macam tak ada identiti lansung. bila mengaku orang KL, bajet berlagak budak KL. siyes lansung TAK BEST mengaku budak KL. siyes takde sedikit pon aku rasa macam boleh nak berlagak kalo ngaku budak KL. rasa takda identiti ada la. rasa kosong. boring.

uwan dengan mak aku orang negeri sembilan. tapi skang duduk KL. uwan aku pon kat KL. yang tinggal kat Kuala Pilah tu cuma uwan alang dengan atok dan ada la sedara mara yang lain. tapi aku mengaku, keluarga orang negeri sembilan ni memang sangat kuat dan sangat rapat. aku bangga betul family aku berasal dari negeri sembilan. family besar aku belah uwan, family day Naensah dan Abdullah (moyang aku) masih lagi diteruskan. aku ni generasi ke 4. skang dah ada generasi ke 7. kiranya aku ni dah ada cicit. dan family day tu tiap-tiap tahun buat kat negeri sembilan. last time buat kat Seri Menanti. jumlah ahli keluarga hampir seramai 400 orang kalau nak dikira. mana tak nya, sampai 7 generasi kot.

aku tanya kawan aku yang berasal dari nogoghi, kalau aku lahir kat KL pon, aku masih boleh ke dapat suku. dia cakap, memang aku akan dapat suku pon sebab aku ikut nasab ibu. uwan turun kat mak, dan turun kat aku. kalau aku dapat anak perempuan kot-kot la lahir kat negara mano, dia masih dapat suku sebab mengikut nasab ibu. aku adalah suku Solomak Pahang (mengikut kata uwan aku la). lega aku dapat tahu. rasa belonging tu jadi kuat. rasa memang aku ni orang negeri sembilan. =)
walaupon aku dah join KSP I, dan II, aku masih lagi tak dapat banyak input pasal adat negeri aku tercinta ni. bak kata Dato' yang cakap masa forum, bila kita tahu satu perkara, lagi banyak benda kita tak tahu. dah join 3 kali pon, masih banyak lagi perkara yang aku masih tak tahu. misalnya, program KSP III ni, baru aku dapat tahu, rumah pusaka hanya diwariskan pada anak bongsu perempuan, hanya kaum lelaki je yang berkoden (masuk suku) kalau nak kahwin dengan wanita nogoghi, dan wanita tidak. dan beberapa sebutan nogoghi yang sikit-sikit aku dah paham.

tak puas la. nak join lagi kalau ada KSP IV. rasa tak cukup lagi ilmu yang diperoleh. rasa banyak nya ilmu adat yang aku kurang. bila masa forum, Dato' ada cakap, budak zaman sekarang kurang ilmu. ilmu adat. aku terasa betul. rasa malu. rasa kita ni dok bangga bangga kat budaya barat, tapi adat budaya sendiri kita tak kenal. kita takda identiti. takda pendirian.

ada sorang member aku dulu cakap kat aku, "dia orang negeri sembilan ke? adoi, taknak la ngorat budak negeri sembilan. leceh la. banyak pantang larang" aku rasa nak bagi POLOMPANG jo. aku rasa nak je cakap kat dia "kau ni takda maruah. lagi teruk dari haiwan" sebab definasi adat adalah maruah bangsa, nilai, identiti bangsa, peraturan dan undang-undang. so, kalau kau tak tahu apa itu adat , kau takda maruah. kalau tak tahu, pergi menimba ilmu dan mengenalinya, bukannye terus banned adat tu. orang melayu, adat budaya bangsa lain kau boleh lak paham, tapi adat budaya sendiri kau taknak paham. buek malu yo.

kat sini, aku nak ambil peluang nak berkongsi sedikit input yang aku dapat masa program KSP III ni. ada bebrapa perkara aku nak betulkan dan rumuskan.

Adat Perpatih berasal dari Indonesia.
ini adalah kenyataan salah. Adat Perpatih bukan berasal dari Indonesia. dan tidak sama sekali dengan Adat dari Indonesia. Adat Perpatih adalah campuran dari Minangkabau, Siak dan Asli di Tanah Melayu sendiri. Adat Perpatih diwujudkan, dihasilkan, diciptakan, di Tanah Melayu sendiri hasil dari gabungan 3 serumpun bangsa ini. Di Minangkabau, Indonesia, tidak disebut Adat Perpatih tetapi dikenali dengan sebutan "Adat Alam Minangkabau".

Adat bertentangan dengan Agama.

Firman Allah: jadikan kamu lelaki dan perempuan, berkembang biak menjadi pelbagai puak dan kaum, lahir pelbagai bahasa. kat sini nak dibagitahu, manusia dipuakkan oleh Allah dan terhasilnya pelbagai kaum, puak, bahasa, adat dan budaya. Adat bersendi Syarak, Syarak bersendi kitabullah. Adat dan Agama ibarat isi dengan kuku, ibara irama dan lagu, tak boleh dipisahkan. Adat diciptakan, bila ada peraturan dan undang-undang, peraturan dan undang yang selari dengan hukum Agama.

lelaki yang berkahwin dengan wanita negeri sembilan, bila bercerai, tinggal sehelai sepinggang.

ini adalah perpspektif yang salah. aku sebenarnya tak paham dari mana munculnya perspektif ini? kenapa orang boleh terpikir yang kalau kahwin dengan orng nogoghi boleh jadi sehelai sepinggang? apa yang membuatkan dia terpikir macam tu?
tapi apa aku nak jelaskan disini, bila lelaki bercerai je, dia cuma tak boleh ambil harta pusaka. tapi harta lain, macam harta sepencarian boleh dibahagikan, dan harta milik lelaki tu sendiri pon dia boleh amik balik. dia tak boleh usik harta pusaka yang diwarisi wanita tu. tu je. bukan nya jadi miskin papa kedana. cuma harta pusaka je yang dia tak boleh usik. apa masalahnya?

harta diwariskan pada anak perempuan.
orang salah faham sebab fikir ia bertentangan mengikut pembahagian harta hukum Islam. disini saya nak tekankan, hanya harta pusaka yang diturunkan pada anak perempuan. Harta pusaka macam tanah, rumah, perabut dan banyak lagi, adalah tidak tahu siapa pemiliknya. ia dah diwarisi turun temurun. jadi, kita tidak diketahui siapa empunya. wanita hanya mewarisinya, bukan memilikinya, wanita hanya menjaga harta pusaka tu, hanya memegang amanat untuk dijaga. cuba pikir kalau bagi kat laki, kalau dia kawin 4. dekat siapa dia nak wariskan nanti? akan terjadi perebutan disitu nanti. contohnya bila seseorang itu meninggal, namanya disebut Milah binti Joyah, disebut nama ibu, bukan nama ayah, sebab ibu itu nasabnya kuat. sesorang itu, komfem anak omak, sebab omak yang melahirkan, nasab ayah tu tak berapa kuat. bukan la nak cakap saya ni tak komfem anak ayah saya, tapi cuma tak kuat je berbanding ibu. lagi satu, kalau wanita bercerai dengan lelaki, at least dia ada rumah pusaka/ harta pusaka yang dia boleh tinggal disitu atau dapat benefit untuknya, takda la dia terbiar hidupnya, tapi lelaki negeri smbilan, kalau bercerai pon, dia masih boleh lagi hidup, mencari kerja mencari pendapatan untuk dirinya.

Adat Perpatih di negeri sembilan memang mengutamakan kaum wanita. dan aku sangat menghargai dengan Adat yang wujud sekian lama ini. sebab aku adalah wanita dan aku ada keluarga negeri sembilan yang sangat kuat dan rapat.

aku bukan lah pakar tentang Adat, mahupun Agama, tapi apa apa yang nak disampaikan, cuma perkongsian dari apa yang dah ditimba. dan clarify tentang misconception orang ramail. mungkin apa yang aku tulis dalam ni ada betul, dan mungkin ada silap, kot-kot lah aku tersalah intepret information. banyak benda lagi yang aku nak belajar, dan masih lagi mencari ilmu itu.

akhir kata,

Kok mengaji daripada alif,
Kok membilang daripada Esa,
Usul-usul,
Asal-asal,
Usul jangan ditinggalkan,
Asal jagan dilupakan,
Hujan berpokok,
Kata berpangkal,
Sakit bermula,
Mati bersebab.