Wednesday, March 30, 2011

dating with my bestie !!

 tak jumpa dia sejak bila ek? hmm, rasanya kali terakhir jumpa dia dalam pertengahan tahun lepas. rindu dia.. sapa lagi kalau bukan my bestie Vna! ;p

last weekend dating dengan vna kat times square, gi makan kat Gasoline Cafe not bad la tempat tu, looks very cosy but actually its affordable, ada western food, ada asian food macam nasi goreng, ice cream, aaaaa.. lapar la pulak!!.. ;p

 aku order chicken chop dengan ice cream pistachio, vna order asian food tak ingat la nama dia hape. pastu order plak side dish lagi, meatball apa ntah, memang tak abis makan pon. aku memang camtu, tak penah nak abiskan makan.. canme nak buat ntah.. bukan salah aku.. perut aku ni saiz kanak-kanak 12 tahun..  cepat je rasa kenyang. tak bole paksa, nanti muntah. ;(
vna tengah study nak makan apa.
perasan tak 'lamp chop'? haha sape nak makan lampu chop?;p



makan berselo ;p
                            

nasi ayam berempah ;p
 
Aku lapar bila tengok gambar nie.. ;(


perut kenyang


infront of Gasoline Cafe at Times Square
kepala vna kena geget oleh dinosaur kat belakang tuh ;p

pastu vna temam aku cari baju utk dinner, SERIOUSLY aku memang bajet nak beli baju tahap murah tahap cikai ah, konon target paling murah aku nak beli setakat dress 25hingget ah! memang dah jumpa pon, dah aim nak beli!!! tapi vna bawak aku ke Nichii, terjumpa la dress yang cantik..siot je kan.. terbang 100 hengget aku. (T.T)
salahkan vna ok. aku bukan jenis yg boros kat baju ok. ;D
haha, hangin je vna.. ;p

tapi sebelum masuk Nichii aku dgn Vna masuk kdai lain sebelum tu, tak ingat nama kedai tu, try punya la banyak baju, memang haritu kitornag buang tebiat ar gi try banyak2. biase ar. hobi pompuam, try baju banyak2 tapi tak beli. haha. tapi memang tak beli ponn.. kuar dari kdai tu dengan muka toya dan tangan kosong, terus masuk Nichii, tak try pon dress tu, agak2 kat cermin je, pastu tros bayar. huhu. perempuan memang macam ni ke? 


yeah, we still looks like 17. ;p
sorry babe, aku tak tahu la nape pic ni senget bila upload. ;p
HOT MAMA ;p
vna cantik dan sexy!!! ;p

oh ya, baju yang aku beli kat Nichii ak tak try plak, so takda la gambar.. wuhuhu.. takpe, nanti dinner aku pakai la. same je. ;p

anyaway, dah lama tak jadi perempaun. seronok gak skali skala buat macam ni. Thanks Vna you made my day. nanti kita hang out lagi okeh darlink!

Thursday, March 24, 2011

Tahniah Azam for ur SPM result!!!!

SHORT ENTRY!

takleh nak tulih bebanyak sebab tengah busy gile lately. mangement, collecting data, analyzing data, nak makan pon tak sempat nih!!!!
ini lah adik aku: Azam dan Azmi

Just want to say CONGRATS AZAM!!!
TAHNIAH adik aku dapat 9A 1B. dia dapat B dalam matapelajaran kejuruteraan.masa adik aku call aku, 1st thing aku tanya dia Paper KIMIA ko dapat ape? die jawab A-. "APASAL ko dapat A-???!!! nape ko tak dapat A+????!!!!! hahahaha. pastu dia cakap, OK r A-, tak ramai yang dapat A, da dapat A- cukup baik dah. hahaha. yelah.yelah. ALHAMDULLILAH.. 

Taiko dan Kakak Taiko

buat pertama kalinya, baru aku dapat rasa bagaimana perasaan seorang guru bila menanti anak muridnya ambil result SPM. buat pertama kalinya aku dapat rasa bagaimana seorang guru mengetahui anak muridnya dapat keputusan cemerlang dalam subject yang dia ajar.

bila aku tahu je result azam, time tu aku tengah posting kat medical 1, agak busy sikit, tak fikir sangat bila dapat tahu keputusan dia, dah tahu, ok, tahniah. tu je. tapi lepas balik umah, malam tu, aku termenangis la sikit sebab terharu.. yelah kan.. bila mengenang kita dah mengajar adik kita, berdoa untuk adik kita, penghujungnya kita dapat tahu dia berjaya, tak ke aku boleh tulis cerita novel pasnih? terharu siot. menangis aku dibuatnya. ahahahaha.

Hari Raya 2010

semoga Azam dan Azmi dua-dua adik aku ni berjaya dengan cemerlang dalam hidup diorang. takda apa yang buat aku gembira selain bila aku lihat mama ayah gembira tengok mereka berjaya, aku tahu mama dengan ayah mesti happy sangat. aku dlu SPM, ehemm je. malu aku nak sebut kat sini. ok lah. fine aku sebut lah. dah lepas pon, watpe aku nak rahsia kan. aku dapat 6A je.. tapi aku dapat A1 dalam KIMIA.. aku suka sangat KIMIA sebab aku suka kat cikgu ALfi yang ajak aku KIMIA dulu masa zaman skola. dan aku suka Mr. Yeoh cikgu KIMIA time aku Matrix dulu.. ntah macam mana aku terpesong kat aliran Biology plak. masuk NURSING yang lansung tak sentuh subject KIMIA. HUAAAA!! agak keciwa sikit!!!! rindu sangat subject KIMIA! huhu. x(

Azam admit PUSRAWI sebab ligamen tear, sambil menunjuk2 tengah study

Azmi plak dapat 7A kot tak silap aku, ke 8A. Azam 9A. siot kan. pandai betul budak2 laki zaman skang nih.  Kat umah Nakal gile rase nak sepak2 je. pastu tak penah plak nampak study sangat dok asik maen XBOX je. men game online. tak cukup lagi, men game bola dalam laptop. tak cukup lagi, pegi beli CD game kat kedai, men bola kat padang sampai masuk hospital sebab buat operation lutut tendon terkoyak. 

Azmi Tauliah dari Palapes UITM. siyes mak aku cakap dia putih masa lahir

takpelah. janji ko dapat keputusan cemerkang. pasni kompem ayah leh support korang bli game lah bagai. nasib la aku ni pompuan kann.kalo tak aku pon dah mintak kat ayah belikan aku satu gakk! hahaha.

next week birthday Azam 2/feb, aku nak kuar weekend nih nak cari hadiah bufday dan congrats utk dia. tapi tak tahu nak bagi apa. tah penah-penah aku beli hadiah utk laki nih, kecuali belikan ayah Jam dengan baju arsenal untuk Azmi dengan Azam dlu mse kat London, tu je la. ape ek laki suke? Ish. mcm tak banyak je choice. pompuan senang la siki. :(

aik, terpanjang la plak entry kali nih!!! hahaha.
Chiow! Ja Neh!!!!


Tuesday, March 15, 2011

management posting, 'stupid' doctor, pray for Japan, birthday girl

i truly need times for myself and seriously shit i wanted so much to write plenty things in here but it just i haven't got enough time. im doing management posting at surgery 2 ward then i'll be posted at medical 1 next week till end 1st week April. currently i'm doing quite well and the management it does not that really hard as what i thought, this 3rd week i guest 70% I had covered as being incharge nurse for cubicle and taking care for 6-8 patients, it was not that really hard but not that easy peasy as well. lucky me i guess i havent met any difficult situation (yet) like patient collapse, emergency situation or anything like that, so im still cant define myself as competent yet because im still at that comfort zone. trust me, its was not really comfy at all. at first week, everyone is like dying because of starving cause we have no time to have lunch cause had to write reports instead of managing cubicle especially in acute cubicle. 

this week, yesterday, i was being incharge nurse for cubicle 3, i took care 5 patients, i wrote reports in BHT, i follow doctors round, i attended to patients, we even serve meds by our-self, the staff nurses just supervising, i even bravely took morphine in the DDA cupboard and served to the patients, well of course i asked the staff nurse before I serve. and the insulin as well, i was rushing to serve insulin before their meal time, seriously i don't know where did i got that confident to do it by myself, it can be dangerous if medication error happens.

well, how can i get that confident?
1. take note during passing reports so I'll prepare better (esp for pt who needs insulin, because insulin have to serve before their meal time)
1. check the PS (medication chart)
2. check the BHT and the orders
3. check patient's status like pain level and BP (if wants to serve morphine), and blood sugar (for insulin) 
4. ask the staff nurses
5. lastly the 6 Rights, confirm many many many times the right patient (not the Bed number), right drug, right time, right dosage, right route (esp IV, I/m and S/c), and documentation (to prevent double serve).

than you thank you thank you Surgery Ward, i gained so much experience and I'm ready to work to be a real nurse!!! its 3 months left before i finish my study. hopefully I'll be a good staff nurse.

yesterday, one specialist scold one HO. last week another one senior doctor "tengking" one HO as well and called her "bodoh' until entire ward boleh dengar. yesterday i went to dialysis center at Midah to collect data, one patient also shared his story during hospitalization at HUKM and he said "what a stupid doctor" all doctors their are just 'maintaining' patient condition at level of safe but not trying to find the solution until the patient got kidney failure and now have to undergo hemodialysis. last time, one patient also complaint her doctor misdiagnosed her with tumor at cervix, then she underwent radiotherapy and accidentally damage the kidney and now she was told that it was not tumor. but the patient already had kidney failure and have to go hemodialysis. i asked pt why didn't she sue the doctors, she said she cant afford to pay a lawyer, so she just forgive the doctors, but i can see how sad and disappointed of her face. to sad, being treated like "bahan uji-kaji" and misdiagnosed at the end patient had to gone permanent hemodialysis of her entire life. another one patient also shared story to me, she cant afford to pay RM250 per dialysis, but the doctor said 'this dialysis center is the best'. you CANNOT do that! you should give options to the patient. i know he would knew few diaslysis centre which is more affordable, but he seem insisting the patient to continue pay the dialysis at his centre. can u imagine if one pt have to pay rm250/1 time dialysis X 3times/week X 4 weeks equal to rm3000 per one patient only. can u imagine how much money the dialysis center can made if one patient = rm3000, and the number of patients are about 200 X rm3000 = rm600,000 a dialysis center can made for one month. All this info shared by one intelligent patient who told me last time. i never thought about it before. he said if you want to be a rich doctor, be a Nephrologist and open up your dialysis centre. if you want to be a rich nurse, study more in nephrology and handle the machine and work at the dialysis center. WOW. i want to be a dialysis nurse! jadi nurse pon boleh kaya rupanya! haha~ kidding. ;D

oh berbalik to the story of that "stupid" thing. senior doctors scold the junior doctors, called them 'stupid', the patients also called them 'stupid', even the nurses also called them 'stupid', so if you think that you are some kind of genious student at school and wants to become a doctor, make sure you prepared enough to be called 'stupid' as many many times for the whole of your life. if you want to be a doctor, you just have to endure with it. then you will built your patience. people think medical profession is always smart and intelligent, but i wonder why are we still being called stupid. nurses are also always being called stupid many times. but it does not really that much to compare with doctors. i solute the HO at Surgery 2, they are still friendly and seem enjoying themselves being HO even though got scolded many times, i guess they had prepared enough to endure it. hehe. well all the best to them. as long as they are friendly and not bodoh sombong like certain HO, i will respect them and give a hand as much as i can. otherwise, aku pon akan jadi bodoh sombong jugak kalau mereka sombong. gagahaha~ ;p

another 5 minutes is our future.
another 5 minutes one more tsunami can happen,
another 5 minutes, more people in Japan are crying when they found their beloved bodies, 
another 5 minutes we might lost somebody we love,
another 5 minutes we might die because of nature or accident.
so please make that 5 minutes precious as much as possible.

~PRAY FOR JAPAN.~
semoga akak aku pon selamat disana. i miss her already. :(

oh ya, tomorrow is my birth day,
thank you mama for giving birth of me in this world,
tiada hadiah yang paling istimewa yang pernah wani dapat selain mama dan ayah yang masih berada disisi wani. ya Allah panjangkan umur mama ayah ku agar aku dapat berbakti dan membalas jasa mereka. Amin.

Friday, March 11, 2011

Selamat Pengantin Baru Homey~

 on our way to rumah pengantin siap bawak adiah lagi tuhh!

                              dengan kak jeha                                                                    dengan kak zila            




 tema lari.. kami pakai hijau. huhu.. :p


Selamat Pengantin Baru Buat Housemate ku Alia Suzana
Semoga Berbahagia ke anak cucu.

dan Buat Housemate ku Kak Jeha dan Kak Zila,
Semoga lulus dengan cemerlang dalam Exam Professional mereka.

Semoga kita dapat Graduate bersama pada hujung tahun ini.
(^_^)