Sunday, May 15, 2011

OSCE YEar 4 Sem 2. memang menunjukkan keb@ngangan yang sangat jelas dan nyata.....

ok dulu ak suka update exam kat sini, so ak nak update sikit lah exam yg agak hampeh kali ni.
hari ni last day exam, OSCE lak tuh.
ada 11 station.


1. Immunization injection Hib, IPV, HepB dan DPT. 
Hancus. sebab ak tak cakap 'aku dah cuci tangan surgically', pastu masa bukak cap dari niddle, terpelanting plak cap bodoh lagi ketat tuh, pastu paling bodoh dah bagi immunisasi baru gi ckp indication utk setiap vaksin tuh, (T.T). muka cik jenny garang.. cam bengang je aku takleh perform dgn baik..

2. Ryles tube feeding prmature baby
memang paling hancus ah.dah check position r/tube guna stethoscope, dah bagi feeding, nak cepat punya pasal, terlupa nak check pakai litmus paper. last aku explain ak supposed check pki litmus paper, tp KJ tu ckp dia tak bagi markah sebab tak buat. ARGHH!!!! strict betul!!! pastu lastly aku ckp la kene burp baby. masalahnya yang bangangnye, aku salah teknik burp baby.. patutnya mengiringkan je, aku gi angkat premature baby tu mcm baby normal yg slalu aku buat.. yela.. dah pakai patung, aku campak baby tu pon takpe. hahaha. memnag tak guna otak time tu yg aku tgh burp premature baby.. so angkat je la patung tu.. haish..  

3. Top and Tail
bengong. aku  tak bagitahu indication/purpose wat top and tail. pastu aku tak perasan ada pampers dan baju baby yg baru kat atas meja, aku gi pakai pampers lama. bangang. pastu aku ckp au nak buat balik, dan pasang baju dan pampers baru. tapi mmg dah tak terabur. cilakak je. ;(

4. (tak ingat )

5.Female CBD catheterization
CBD dia kecik, pastu dah masuk  pon mcm tak masuk habis ketat semacam, pastu tak sempat dah abis masa aku belum gantung dekat katil.

6.Home care teaching patient discharged with CBD
teaching aku mcm ok je kot, cuma tak sequence.. kejap cakap pasal infection, pastu safety las kali utk prevent injury plak.. kelam kabot, time tu perut dah cuak.. nasib baik tak ada thought block.

7.Serve amlodipine utk patient hypertension
bangang gila bangang nak mampos sebab aku gi crush ubat tu sebab aku tengok umur patient tu 65. tp memang bodh nak mampos ar, tak ke pahit kalo makan yg crush! dia letak crusher kat situ nak kasi student keliru je. pastu mse last aku ckp sepatutnya takyah crush ubat tu except kalo dia opn ryles tube. ntah la bole terima ke tak. Argh!!! tension aku bila pkir bodoh sangat gi crush ubat tuh!!!!! BANGANGG!!!

8.Written station: drug calculation
station yg paling menenangkan..hahahahhaha..

9.Suction ETT
KJ suruh aku rush takot tak sempat. boleh plak kan.. mse aku terangkan indication nak wat suction, dia suh aku cepat-cepat takot tak sempat.. haish. wat aku bertambah kelam kabot..

10. Advice patient on anti-depression medication
bila aku tanya patient ada soalan tak, banyak plak soalan ko ye.. sakit jiwa aku. ahahaha. tapi membantu jugak la soalan tu bila dia tanya boleh ke dia beli ubat kat luar.. aku pon ckp la jgn beli OTC drug yang doktor tak prescribed. dia tanya nak makan bila depress je ke? hmm,aku tak sure la plak. ak ckp kena makan ikot time yg dah schedule, utk ubat tu BD, so BD la dia kena makan.

11. Breast examination
memang la finding ada lump kat breast kiri, tapi aku ni lembap sangat macam blur, patutnya kena inform patient ade lump so kne wat follow up infestigation utk lump tuh. tapi ku cam blur je. bila puan tanya, baru jawap. haihh... :(

aku memang tak layak jadi nurse lagi..
hancus osce aku..
kecewa..
nak tuka course lah camni..
nak jadi surirumah sepenuh masa..
='(

No comments: