Sunday, July 31, 2011

2nd Day at Medan (Samosir Island, Parapat, Berastagi, orang Batak)

Ok, now let's talk about hari kedua aku di Danau Toba. Hari kedua seronok sikit sebab kitorang naik feri. haha. Pagi tu kitorang bagun awal la jugak, kat Medan 1 jam awal dari Malaysia, kalau Malaysia pukul 9am, Medan jam 8am. so, takde la rasa penat aclty kalau bangun awal. hehe. Pagi tu bangun bersiap untuk ke destinasi berikutnya iaitu Samosir. nak ke Samosir kami kena naik feri. Pagi tu kami berkumpul di jeti, sementara tunggu group lain sampai, aku dgn adik aku amik2 gambar pemandangan di sekitar jeti di lake toba.

keluarga chinese yang bersama  hanya bersama kami sehingga hari ke-2
Masa tu ada 2 budak kecil warga Indonesia mandi kat dalam tasik tu. Mak ai, pandai betul diorang berenang, kecil2 dah pandai, mesti sebab dah selalu mandi tasik toba. masa diorang berenang, diorang mintak "logam", diorang sebut "kak, logamnya..", aku tak paham mulanya, rupnya mereka nak duit syiling.. hehe. aku pon dgn bermurah hati la nak bagi "logam" malaysia (duit syiling Malaysia) tapi budak2 tu suro aku campak kat tgh2 dasar air tasik tu, aku pon apa lagi campak la, budak2 tu berenang masuk ke dasar tasik pegi amik logam tu. haha. pandai betul berenang! aku jadi excited, aku baling lagi jauh sikit, budak tu diving lagi masuk dalam air, seriously tasik tu dalam gila, tapi budak tu pandai berenang!!! aku baling siling 20sen, 50sem, 10sen, 5sen, hehe. tapi kalau convert dlm Rupee, mahal tu.. RM1 dalam 3, 000 Rp.




Kami naik Feri bertolak ke Samosir. perjalanan dalam 40 minit ke Samosir. aku tak tahu mcm mana nak gambarkan betapa cantiknya Tasik Toba tu.. Ya Allah bahagia betul aku kerana bertuah dapat tengok kecantikan keindahan alam semula jadi milik Allah tu. Menurut Pak Derman, Tasik Toba terhasil daripada adalah bekas Gunung Berapi yang meletus 400 juta tahun dahulu. Gunung Berapi yg meletus ni la yang telah memusnahkan spesis Dinosaur dulu. Tasik Toba adalah tasik ke-3 terbesar di dunia dan tasik pertama yang terbesar di Asia Tenggara.. Gunung berapi yang meletus 400 juta tahun dulu, telah menghasilkan kawah ditengahnya, dan kini terbentuk la Tasik semulajadi Lake Toba.. Besar gila tasiknya.. rasa mcm kat laut, tapi bukan laut. 

Menurut Pak Derman jugak, kita tak boleh sembrangan mandi kat tasik toba tu, kalau tak pandai berenang, jangan berani-berani nak berenang, sebab Tasik Toba graviti dia lagi kuat dari laut, lagipun air tasik bukan mcm air garam di laut, so orang mudah tenggelam ke dasar tasik tu. huhu, aku tak pandai berenang..tapi teringin jugak nak berenang kat Lake Toba tuh. ='(


Masa perjalanan ke Samosir, ada 3 orang kanak2 remaja yang nyanyi2 sambil ketuk gendang. Not Bad. sedap jugak suara diorang, lagu boleh tahan jugak. aku enjoy la jgk mse dalam perjalanan. Lepas diorang dah nyanyi2 tu, kita pon kne la bagi sumbangan, nothing's free okay. haha. aku bagi rm2 jadi la. hehe.




Setelah sampai ke Samosir, Pak Ramon memulakan degan penerangan yang agak detail mengenai tempat tersebut. Medan terkanal dengan kaum Batak yang perkampungan asal mereka di Pulau Samosir. Kaum Melayu menggelar Kaum Batak sebagai Kaum yang memakan orang. aku pon tak pernah dgr pasal kaum Batak, tapi masa kami kat sana, Pak Derman telah menceritakan sejarah bagaimana kaum batak dipanggil sebagai kaum yang makan orang..



Di perkampungan itu, kaya degan budaya, adat dan sangat berdisiplin. Dimaklumkan orang Batak ni, sangat garang orangnya, tapi dalam hatinya masih baik, kalau kita di Malaysia, kita cakap orang Melaka kasar orangnya, so mcm di Indonesia, Orang Batak, mereka agak kasar orangnya. dan orang Batak sampai sekarang ada yang menjadi pak polisi dan peguam kerana sifat mereka yang berani, kasar dan garang, akan tetapi mereka masih mempunyai hati yang baik, jujur, dan sanggup gadaikan nyawa demi pertahankan kawan walaupon kawannya bukan dari kaum Batak.

Perkampungan lama orang Batak yang kini menjadi sejarah
Mereka tidak suka, tidak mencuti, masa kami di shop2 kat Samosir tu, mereka paksa2 kita beli barang dia, walaupon kita tak beli, mereka takda la sampai mencuri duit kita, itu sesuatu perkara yang amat dilarang oleh mereka, sejarah nya bermula, di zaman dulu , Kaum Batak amat berdisiplin dgn peraturan. zaman dulu, kalau ada yang mencuri, merogol, atau membuat perkara yang jahat yang tidak boleh diterima masyarakat, orang tersebut akan dikurung di bawah rumah (seperti penjara) selama seminggu.

Kemudian mereka satu kampung akan adakan perjumpaan bersama ketua kampung untuk membincangkan hukuman yang bakal dijatuhkan pada orang jahat yang tertanggap ini. contohnya, jika seorang yang dituduh merogol perempuan, mereka akan dipotong anunya (tutt~), kalau mereka dituduh mencuri, maka tangan nya yang dipotong, kalau menipu, lidah yg dikerat, kemudian mereka akan dipancung lehernya, dan darahnya yang keluar dari leher tersebut akan diminum oleh ketua kampung, dan daging nya akan diratah/dimakan oleh orang kampung, bagi menunjukann betapa geram dan marahnya mereka pada si penjahat tersebut..

Pak Ramon yang mendemonstrasi semula bagaimana upacara penghukuman dijalankan oleh kaum Batak
Tapi nak dikatakan disini, ini hanyala sejarah yang pernah berlaku beribu tahun dahulu, kini tidak ada lagi berlaku di zaman sekarang, akan tetapi kaum Batak masih lagi mempunyai ciri2 garang dan kasar tu.. tapi mereka tak makan orang pon. hehe. takut kan bila dengar cerita ni??

Replika artifak yang digunakan dalam upacara penghukuman (betul ke ayat 'penghukuman'? :p)
Pak Derman ckp, mereka bukan la sesuka hati makan orang, tapi mereka dulu rasa amat marah/geram dengan penjahat/perogol/pembunuh, tapi bukan semua orang kampung yang akan makan daging manusia tersebut, sesiapa yang amat marah je la, contohnya Bapa kepada anakl gadisnya yang dirogol, dia berasa marah terlalu marah sampai dah dipancung pun, dagingnya itu digigit/dimakan, menunjukkan betapa marahnya si bapa itu..  again, saya tekankan, ini zaman dulu. ini adalah sejarah, peraturan zaman dulu.. kita skarang dan ada undang2, hal mcm ni tak lagi terjadi di Medan.

Lepas Pak Derman menceritakan sejarah orang Batak, dan tunjuk demo mcm mana penghukuman itu dijalankan kat adik aku, kitorang pon dibenarkan utk bershoping 30 minit.. masa aku dgn family aku jalan di dalam kampung tu tgk barang2 nk shopping, org2 Batak tu paksa aku beli2, sampai tarik2 tgn aku msuk kedai.. huhu. takut aku dibuatnya.. family aku dah tinggalkan aku, aku kat belakang kene tarik2.. takut sgt.. actly kalau mereka tak tarik aku mcm tu, aku nak je beli.. tapi dah paksa2, sapa suke kena paksa..

Pak Derman kata, kalau nak beli, baru tawar menawar, jgn bila dah tawar, tapi tak beli, nanti mereka marah, yela, orang Batak kan garang.. aku plak asik teringat2 cerita bab makan orang, jadi bertambah takut aku nak shopping.. 

tapi at the end aku beli jugak la kat satu kedai ni.. my first shop aku spent Rupee aku, tapi rasa dah mcm kena tipu je... diorang pandai betul manipulate kita sampai confuse.. bila balik rumah baru aku sedar kne tipu.. malas nk cite panjang mcm mana ak kne tipu, tapi biarla.. halal kan je la.. mereka pon orang susah.. terpaksa menipu nak dpt duit utk sara keluarga..

Ada T-shirt ni hara 80 000Rp, tapi aku tgk kat Parapat boleh dpt 20 000-30 000Rp.. sabar je la.  bapak aku bgi kitorng sorang 1 juta Rp, lebih kurang dlm RM360 camtu. aku habis pakai shopping, azmi azam berlebih2 siap tukar balik duit Malaysia. haha. 

Lepas shopping t-shirt dgn key chin, kitorng pon naik feri balik, pergi ke Parapat plak. Actly group tour nak bawak kita semua ke kubur zaman dulu, tapi fmily aku tak gi pon, sbb mak aku ckp tu kubur Kristian.. bukan ada apa sgt pon.. so aku tak taw la cmne kubur lama tu dlu. kitorng berpisah dgn lgi 2 group tu, kitong shopping kat Parapat dan tgk ada wayang patung kayu kat situ.


Again, aku menyesal gila tak shopping sakan kat sni, sebab aku igt kat Medan pon ada jgk tmpt shopping mcm ni, tapi rupanya takda... time ni aku simpan je duit aku tunggu nak gi Medan nti. huhu, nyesal.. lepas 30 minit kat Parapat, kitoang naik feri dan balik Danau Toba semula untuk makan tgh hari. oh ya, forgot to mention, kitong dah check out dari Hotel 4 bintang tuh, sebab next stop check in Hotel kat Berastagi plak.. dalam 4 hari 3 mlm tu, 3 hotel kitornag menginap. tu yg aku rasa mcm rugi jgk, anyone kalau nk join tourist group mcm ni, jgn la amik package yang mahal or hotel yg mahal, sebab tidur malam je, bukan nak lama kat hotel tu.. rugi kot, hotel mahal tp check in hotel 8pm, tido, pastu bgn pagi check out. haha. rugikan? so my advice, cari hotel murah je, utk tidur, sbb siang nak jalan2. - ni yg kebanyakkan mat salleh buat. hotel yg kitorng menginap tu lansung takda pelancong, semua dok hotel murah2 ja. haha.

Dah balik ke Danau Toba, kami pon gi makan tengah hari kat sau restaurant. makan nasi dagang lagi, not bad, sedap jgk. eatable. tak sakit perut. haha. time makan tgh hari la kami terpisah dgn group chinese family ni, sebab mereka amik package 5 hari 4 malam, mereka still menginap hotel 4 bintang tu, dan akan follow tourisng guide yg lain esknya.. makan, tinggal la family aku dgn group Hero-hero utk perjalanan seterusnya...

dah lepas makan, kami solat jamak kat Masjid, lepas tu kami (2 group) bertolak ke Air Terjun di Berastagi. perjalanan agak lama, dalam 1-2 jam tak silap,kat tmpat air terjun tu, pada pendapat aku tak best sgt la, sebab tgk air terjun dari jauh je.. kalau la boleh pergi lagi dekat.. kitong stop kat tempat air terjun tu, amik2 gambar, pastu beli t-shirt lagi, dlam 30 minit, pastu gerak ke tempat lain plak.

Next, kami stop kat Siantar Hotel, Berastagi, minum teh halia kat sana. aku dgn azam amik2 gambar sebab tempat tu cantik.. ala-ala cameron highland gitu. haha. sejuk la. ayah aku order teh halia utk kitorng semua termasuk group Hero-hero tu, pastu kami apa lagi, manjamu selera la teh halia dgn goreng pisang. teh halia tu.. mak ai..aku tak tahan rasa dia. rasa halia pekat gila... tapi aku paksa jgk minum. haha.

muka azmi yg memaksa diri minum teh halia pekat
Lepas dalam 30 minit nak 1 jam duduk lepak minum teh halia, kami berangkat balik ke Hotel..again, ayah aku book hotel mahal yang cantik gila, tapi takda orang. haha. hotel punya la cantik, tapi kitong sekejap je kat hotel tu malam tu sampai hotel, terus makan malam kat hotel tu, pastu check in bilik, pastu tido. mak aku sampai tak perasan rupanya ada voucher karaoke free. dah pagi baru perasan..kalau tak malam tu kitonag nak je melalak karaoke... hotel tu pon ada kolam renang, tapi kitong tak sempat nak explore kawasan hotel tu, pagi bangun terus check out blah dari hotel..
di Berastagi, selepas minum teh halia aku menjadi lebih berani :p
Rasa rugi sgt sebab tak explore hotel mahal tuh. sampai mlm terus tido, pastu pagi check out. again, aku nasihatkan, sape2 nk gi medan ikut group tour, jgn amik package mahal or hotel mahal, sia-sia je nanti.. huhu.

k la, tu je kot aku share utk hari ke 2, hari 3dan 4 nti aku tulis dlm satu entry sbb tak bnyk kot. cuma shoping je lebih. huhu.

Bubye,

WAssalam..

I LOVE Samir Nasri & Safiq Rahim :)

What a coincidence because both of my favorite football players are wearing the same jersey number which is 
Number 8
I really wish I would meet them personally, one day. ;)
I like them so much because of their skills, leadership, commitment. and here are some of their bibliography. 


Samir Nasri


Samir Nasri

Full name : Samir Nasri
D.O.B : 26 June, 1987
Place of Birth : Marseille, France
Playing Position : Attacking Midfielder, Winger
Jersey No : 8 (Arsenal)








Samir Nasri’s Football Career


Samir Nasri began playing with Marseille youth side when he was nine years old. He started playing in Ligue 1 in the 2004/2005 season at the age of seventeen. In 2007, Samir Nasri was named French Ligue 1 Young Player of the Year.


 Samir Nasri’s Transfer to Arsenal

In July of2008, Samir Nasri signed for Arsenal football club at a fee of 12.7 million pounds. He scored for Arsenal on his Premier League debut game playing against West Brom.


Samir Nasri Achievements and Honors


Won the French Ligue 1 Young Player of the Year in 2007.



Safiq Rahim


Full name : Mohd Safiq bin Rahim


D.O.B : 5 Julai, 1987



Place of Birth : Seremban, NEGERI SEMBILAN


Playing Position : Attacking Midfielder



Jersey No : 9 (Selangor), 8 (Malaysia)



Safiq Rahim’s Football Career
Safiq has represented Malaysia since 2005.  Currently playing for Selangor FA. He is a member of Malaysia National. He was promoted to the Senior team and was given the captain's armband in 2010



Safiq Rahim Achievements and Honors

He was notable for his goal against Perak in Malaysia President Cup 2007-08 final. He earned his first full international cap against Myanmar in the 2007 ASEAN Football Championship. He scored his first international senior goal in an unofficial match against Zimbabwe on July 12, 2009. He captained Malaysia to victory at the 2010 AFF Suzuki Cup.  It was the first time in history that Malaysia won the AFF Suzuki Cup title. After The 2010 AFF Suzuki Cup, Safiq was offered a contract by an unnamed club of the Indonesian Super League. However, Safiq turned down the offer as he wanted to stay in Malaysia and continue playing in the Malaysian Super League.

with Theo Wallcot
with Jack Wilshere 
I'm so into both of them! hahaha~
anyway, don't get me wrong, i <3 them because they are such a great footballer. and I hope Samir Nasri will stay in the Arsenal. whatever it is, both of them are my favorite. =)
all the best to both of you. May God bless you~



 References:

Friday, July 29, 2011

1st Day at Medan

Assalamualaikum,

Aku dan familyku kali ni bercuti ke Medan, Indonesia. actly aku lagi suka gi bandung sebab Bandung is the place of heaven for shopaholic mcm aku nih. haha. tp kitorng pegi Medan sebab nak just nak bercuti tengok tempang orang, tgk keindahan dan kecantikan bumi Tuhan, iaitu Danau Toba..


Kitrong bertolak dari rumah jam 5.30am sebab flight jam 8am. Dah le mlm tu aku tido lewat jam 3.30 am, kene bangun pkul 4.50am, kitorang solat subuh di perhentian sebelum sampai di LCCT, then check in flight, pastu gi makan sarapan pagi.


Flight bertolak jam 8.30am cmtu, 30 minit je kot dah sampai Medan, gila cepat, naik basikal pon dah sampai. haha. so, kami sampai jam 9am cmtu, tapi mse kat immigresen, kitong beratur kat belakang skali, hampir sejam lebih kot nk lepas immigresen di Medan.

Dah lepas Immigresen, kitong terus keluar dari airport, pastu ada pakcik ni sambut ayah aku dan family ke sebuah bus.. masa nak ke bus tu, ada orang minta bag untuk angkat ke bus.. aku tengok ayah dgn Azmi bagi bag kat dia, so aku pon bagi la bag aku kat org tu, aku ingat orang tu pekerja bus tu, tolong angkatkan bag..rupanya tidak... kat Medan tu, kalau ada orang tolong sikit, even tolong tunjukkan jalan pon, kita kena bagi tips. tapi masalahnya, orang sana tahu kita ni orang Malaysia, kadang2 tips yg diminta sampai rm20 just cuma angkat bag/ tunjukkan jalan.. ni apa yg diberitahu oleh Pak Derman our tourist guide (pakcik yang sambut kitorng kat airport tu).


Masa naik bus, dah macam ramai dalam bus tu, rupanya ada lagi 2 group yang dah tunggu lama.. sian diorng tunggu kitong sejam lebih sebab diorng naik flight lain, maybe dah sampai awal.. satu group adalah family chinese 6 orang dewasa, satu group lagi mcm group kawan-kawan 4 orang.


Bus yang kitornag naik, kecil je, cumil je. hehe. yela, dah kitong nak jalan jauh, jalan raya pon kecil je, nak naik bus besar mcm payah je nak lalu kat jalan2 kampung tu. so sape2 yg nak gi Medan pasni, jgn ikut group tour yang besar, sebab naik bus besar, dan menyusahkan bila bus besar tu lambat, betul tak?



Masa on the way kitorng nak ke Danau Toba (yang mengambil masa 3 -4 jam kot), mak ai ko jgn cakap la jalan raya dia.. jalan raya takda high way, so ikut jalan kampung, jalanraya yang sempit, tapi kereta dia banyak. pastu kereta, bus, motor, beca, lori-lori besar punya la laju,diorng style kat sana suka bunyi hon. kita kat Malaysia kalau bunyi hon tandanya marah. tapi sana, nak potong sikit, bunyi hon, nak masuk selekoh sikit, bunyi hon (tanda amaran, takut berlanggar) tp hon dia bukan hon yang panjang dan lama tu la. bunyi dia mcm "pin", "pin". camtu je. hehe,, aku takleh plak nak demonstrate bunyi dia cmne..


Kenderaan kat sana berhimpit-himpit makan jalan sampai jalan raya tu dari 2 lane, nmpk mcm 3 lane, lane tengah untuk potong, tapi org sana takda la marah kalau kenderaan lain makan jalan dia. mmg dah style camtu.. bagus jugak la.. kat Malaysia ni org Malaysia ego tinggi, tak boleh ada kereta nk potong sikit, dia tak bagi, tak pon bunyi hon tanda marah. pastu mencarut2..


Hampir 4 jam kot tak silap nak ke Danau Toba, tapi kami berhenti makan tengahhari di restaurant, best jugak makanan di sana. sana terkenal dengan Nasi Padang. nasi Padang sama je konsep dia dengan nasi putih ada lauk. tapi lauk dia best jgk la, ayam kampung tu wajib ada. heheh , aku tetibe mcm lapar plak..

Group Hero2 4 orang
Group Chinese Family 6 orang

Lepas makan kami gerak semula ke Danau Toba, yang lain semua dah tertido kat dalam bus sebab lama sgt nak sampai kat Danau Toba. tapi aku tak la tido sgt, aku suka tengok jalan raya, pemandangan.. Kat Medan tu sedih aku tengok.. kalau kita rasa kesian kat negara kita ada org miskin hidup susah, kat sana lagi kesian kot.. kalau kat trafi light tu, wajib mesti ada kanak-kanak yang ketuk2 tingkap minta sedekah..


yang sedihnya, aku nak gak tolong bagi sedekah..tapi bapak aku pesan dan jugak Pak Ramon, kalau kita bagi sedekah, lagi ramai berkerumun kat kita nanti minta sedekah.. lagi kesian.. so, aku dalam bus tengok je la diorang ketuk2 bus mintak sedekah.. tak dpt nak membantu.. kanak2 tu kecil lagi, mcm baru umur 7-8 tahun pon ada, kalau kat Malaysia tengah tengok tv sambil makan piza, tapi kat sini, dengan kusut masai, kulit terbakar sebab berjemur, baju pon dah serupa dgn kain lap kaki, sian sgt.. ='(


Perjalanan diteruskan ke Danau Toba, akhirnya kami sampai jugak, family aku dgn family chinese tido kat satu hotel 4 bintang ni, tapi yang group "hero2" (bak kata Pak Remon, haha) tidur kat hotel biasa je.. tapi siyes aku ckp, aku dgn family yg chinese tunyesal tido kat hotel mahal tu. satu sebab atas bukit (tinggi sikit dari tasik toba, kedua, bilik kitong tak mengadap pon pemandangan lake toba). yg chinese tu lagi kesian, duduk situ 2 hari. yang group Hero2 plak even stay kat hotel biasa, tp hotel diorng kat bhg bawah, dekat dgn tasik toba. diorng sempat mandi kat dalam tasik tu lagi. huhu. jeles2. ='(


tapi aku dgn azmi dgn azam plak, petang tu aktiviti kitong, mandi kolam renang kat hotel 4 bintang tuh. gila sejuk. dah la kat gunung, kitong boleh plak berenang2 dalam kolam tuh. haha. penat gak la. sampai petang tu balik hotel, semua tertido, aku dgn mak aku satu bilik, azmi, azam dgn ayah satu bilik.


mahgrib tu, semua tertido, yg lagi teruknya, azmi azam dgn ayah yg tido kat bilik sebelah lansung tak sedar2 bunyi tepon tak angkat, ketuk pintu tak bukak, tekan loceng tak dgr, tv terpasang kuat, sampai aku dgn mak aku gi kat kaunter mintak master key. Pak Ramon yg uruskan kitong pon trpaksa tunggu sebab nak pastikan yg kitong makan malam.

malam tu dah semua makan, dah kenyang, balik tido kat bilik.. aku sedih gila sebab tak dpt tgk bola Malaysia Vs Singapore 1st match tu.. bukak tv tu, berita indonesia, tv lain ada drama Indonesia, ada siaran bola mlm tu, tp indonesia lawan apa ntah, aku tak tgk.

pagi2 tu bgn adik aku bgtaw, yg Malaysia kalah 5-3 kat Singapore.. huhu. sedih. ='(
k la, nanti aku cerita hari ke-2 dan ke-3 dalam entry yg lain. huhu.

ni pemandangan sekitar Danau Toba dan pekan-pekan kecil.