Tuesday, August 16, 2011

Neonatal Jaundice Nursing Management/Care

Kalau google pasal Neonatal Jaundice memang banyak GILA information pasal condition ni : Pathophysiology, Sign and Symptom, etc etc. so aku pun mcm malas malas ayam nak tulis semua tu, aku akan cuma tulis nursing management je kot since haku pon Peadiatric Nurse. (ceh, mcm bangga gila sebut position tuh ;p)

Jaundice tu apa ke jadahnya?
so, in layman word, neonatal jaundice ni bermaksud "bayi kuning, bayi kuning tu sebenarnya simptom dia, apa yg berlaku sebenarnya baby tu mengalami hyperbilirubinemia ataupon tinggi bilirubin dalam darah. 

Bilirubin tu apa ke jadahnya? 
Bilirubun adalah hasil peruraian sel darah merah kita. berbeza dengan orang dewasa, sel darah merah bayi lebih cepat terurai dan menghasilkan bilirubin. bilirubin yg telah dihasilkan akan diproses kehati unutk diubah dalam bentuk larut air dan dikeluarkan dari badan melalui air kencing (urin yg berwarna kuning) dan najis (yang bewarna coklat kekuningan)..

ok.Skip terus ke  Management/ Nursing Care.

Assessment the Severity with Jaundice 
Yellow discoloration (high % in Chinnese, low % in Indian and moredate % in Malay):
      -started from face, to trunk,palm and sole (cephalocaudal)
(Rule of thumb includes infants whose jaundice is restricted to the face and part of the trunk above the umbilicus, have the bilirubin less than 204 umol/l (12 mg/dL) (less dangerous level). Infants whose palms and soles are yellow, have serum bilirubin level over 255 umol/l (15 mg/dL) (more serious level).

Photo-therapy 



Cara penggunaan phototherapy dengan berkesan 
  • Letakkan sumber cahaya kira-kira 35 cm - 50 cm daripada bayi
  • Buka semua baju bayi kecuali lampin
  • Tutup matanya dengan eye pad (to perform daily/per shift/PRN eye care)
  • Lampu dibuka setiap masa 24 jam kecuali ketika mandi, minum susu, menukar lampin dan mengambil darah (plan nursing care to make it one shot together : minum susu, tukar lampin, positioning)
  • Alih posisi bayi setiap 2-3 jam (Left/Right Lateral,Front/Back)
  • Monitor paras SB (serum bilirubin) - Daily blood Investigation /according to Dr. orders. 
  • Risiko untuk peningkatan mendadak semula (rebound effect) boleh berlaku setelah rawatan lampu diberhentikan.


Exchange Transfusion 
(malas nak tulis cerita pasal exchange transfusion, sila la cari sndri nti. hahahua. ;p anyway, the idea is like this below picture la.)


No comments: