Thursday, October 13, 2011

I do better on my own..

aku ada satu perangai ni, bukan perangai, tapi mcm prinsip hidup. prinsip hidup aku, jangan bergantung kepada orang. mungkin sebab aku kakak dan anak sulung, aku rasa macam I can live alone with no one tells me what to do, aku ada satu prangai, I dont hell care what people think, what people said, as long as I know what im doing, as long a know how to decide in my own way for the sake of my OWN LIFE. 

dat why aku tak suka ada kawan baik sejak zaman skola lagi, susah seseorang nak jadi kawan rapat, sebab aku suka buat benda sorang2, study sorang2, join apa2 pon sorang2, dan sampai skarang aku happy bukan sebab aku alone, tapi aku happy bila aku tahu, aku masih lagi boleh teruskan kehidupan, tak jatuh sakit pon, tak stress pon, tak mati pon, tak bahaya pun, aku masih lagi boleh berdiri kalau tiba2 aku jatuh.

aku tak suka kalau ada orang kongkong hidup aku, dan aku tak suka kongkong hidup orang, u decide ur life, i deciede my own, memang dari kecil lagi, mak ayah aku biarkan aku buat keputusan sndri contohnya "ma ayah, wani nak join karate", dia pon bayar yuran utk aku, "ma ayah, wani dah pilih matrik penang, sebab wani nak rasa berjauhan dgn ma ayah", diorng pon dont bother, mungkin sebab aku anak perempuan, they dont really concern whether i'll be someone one or not one day, I think they're just concern of their boys, Azmi dan Azam. dan sejak kecil lagi aku struggle utk buat mama ayah impress untuk aku, aku nak sangat ma ayah cakap kat aku "good girl", "good idea", "pandai la akak", any compliment, tapi parents aku tak macam tu, dulu even aku dapat pergi UK, bila aku ckp je, "ma ayah, wani nak pergi UK, UKM sponsor wani", first thing yg ayah ckp "kenapa UK? kenapa jauh sgt?". tak lansung aku dgr, "betul ke? wahh! ayah gembira utk anak ayah sorang nie!!" atau "ma tumpang gembira utk akk, bangga mama dapat anak mcm akk ni". TAK. they dont pampered me with those kind of words. until now, aku rasa tak puas dgn apa yg aku ada sebab, aky tertanya apa sebenarnya yg diorang nak? apa yg boleh membuatkan ma ayah aku at least appreciate aku? mungkin diornag appreciate, cuma diorng jenis tak bagitahu OR mungkin diroang tak ambil peduli sebab again, "cuma anak perempuan". pernah jugak terkeluar dari mulut mak aku yg sedang ckp dgn makcik aku, dgn kwn dia ke,ntah la sape, tp dia mention .." anak perempuan tak kisah la sangat, anak lelaki ni, kita risau apa jadi masa depan dia..". it was really crushing my heart...

thats why, dont blame me if was like this, I am the person who self-centered, doesn't care about surrounding, im not selfish, i do give hands when people asking or needs my help, but it just i think i can be better by my own, i can live better without ones tell me what to do and whatsoever.. sebab dari kecil aku memang dah trained utk buat keputusan sndri..

aku susah susah susahhh sgt nak get engaged dgn orang, cuma orang orang tertentu je yg berjaya buat aku rasa diorang kawan the best yg aku pernah ada. tak semua aku gelar kawan, (dan jgn ckp boifren, guyfriends, soulmate, and stuff like that la, sebab lagi aku benci sebab aku tahu boy stuff memang akan jenis melampau2 nak kongkong hidup aku nanti), aku just harap one day kalau aku ada jodoh, aku taknak dia kongkong hidup aku, me with my life, me decide my life, you decide your own. but again, let me emphasize here, I decide my life, base on what i've learnt from you. means, kawan2 baik yang aku gelar kawan the best yang pernah aku ada, adalah bukan jenis kawan yang "wani, ko kena buat tu, buat ni". NOPE. diorang adalah kawan yang aku pilih sebagai role model aku, mcm Veena dlu, pandai dlm kimia dan add math, aku sgt jealous dgn kepandaian dia, setiap kali exam mesti dia lebih sikit dari aku, Veena jugak jenis lasak, dalam karate, dia mesti kesukaan senpai dan senior sebab dia jenis lasak, so aku jealous sgt dgn dia dan cuba nk kejar dia, dan aku pulak jenis, get close with enemy, and get away with love, so aku dulu menyampah gila kat veena, so aku pon nak lawan dgn dia, nak bersaing dgn dia, ended up, we became best-friend. veena, mesti ko bengang bila baca post ni, but it was the truth :p tapi sampai akhirat la veena, ko kawan sejati aku.. dulu pon aku pernah jealous sbb ramai junior suka kat ko taw,  jealousnyyeeww!!. ahahaha :p

kawan special dekat matrik, asmidar (ashua), mungkin dia anggap aku kawan biasa, tapi dulu aku suka kwn dgn dia, sebab aku kejar dia jugak. sebab dia pandai sgt dalam biology. tp ashua dgn veena lain, veena pon jenis jealous dgn aku (aku tahu apa dia rasa), tp ashua jns yg "fuiyoo!!! terer ar wanishua!!!" dia suka bagi encouragement kat aku. dia bukan jenis "wnishua kena wat camni la, wat camtu" tp dia jenis "wnishua rasa patut buat apa? pendapat ashua mcm ni mcm tu, tp wnishua buat la keputusan trbaik utk wnishua k". haa. dia jenis yg suka pujii puji aku, at the same time bila aku buat kputusan yg salah or tak tahu buat kputusan, dia tak ckp aku salah pon, tu asmidar, another friend that i assume my best friend i ever had after raveena. 

i don't know where and when im going o find a friend like them again.. I am sooo thankful i've met them in my life.. now we had 'separated' already.. wish both you still by my side everyday which is impossible.. Kalau la aku, veena dan asmidar lemas dalam laut, aku akan bermati-matian selamatkan diorang ni, walaupon aku tak reti berenang. ok. perumpamaan bodoh. kalau la diorang lemas dalam lautan, aku akan mintak tolong orang pandai berenang selamatkan diorang ni, dan aku akan buat basic life support give rescue breathing and start chest compression 30:2 in five cycles, sampai aku pengsan sebab tak cukup oksigen. :'( ish, mintak benda baik2 sikit wani, boleh tak? ada plak fikir kawan lemas dalam laut. :(


No comments: