Thursday, November 24, 2011

Responsible of being a Peadiatric Nurse

Being a pead nurse, i have to take care the children age from 1 day up to 13 years old, and they all are having different kind of behavior, personality, emotions, and i have to learn and get to know them better before working with them, - ish leceh la. :(

1. Bila code pink, aku kena tengok baby tu dan tahu berapa umur dia, at least estimate size badan dia sebab bila nak bagi larygeoscope, size branula, ETT size, semuanya berbeza! - urgh! pening! semalam code pink drill, aku tersalah bagi ETT size, sebab baby tu umur 7 bulan.. ='(

2. Bila nak bagi ubat, especially budak2 diorng makan ubat syrup, tak mcm tablet, kalau adult, PCM kita amik 2 biji, walaupon ada label kat ubat diorang, tapi as a nurse, aku kena jugak calculate dosage dari body weight budak tu, alahai leceh sgt.. Pernah terjadi Farmasi tersalah label dosage, dan nurse pon bagi ubat ikut dosage yg dah label, Doktor pon tak perasan, ended up budak overdose ubat, so siapa nak disalahkan, kita salahkan farmasi, farmasi salahkan doktor, doktor salahkan nurse, sebenarnya semua yang terlibat SALAH. yang jadi mangsa those innocent child.. 

3. Bila kita bagi ubat kat budak, mummy diorang manja sgt, bila anak dia nangis, dah mummy refuse ubat, taknak bagi ubat, so tak payah la masuk hospital kalau taknak bagi anak ubat. mmg la takda sapa suka makan ubat, tp mcm mana nak baik, kadang2 takleh jugak nak manja2 sgt, kena paksa budak makan ubat, ibu bapa zaman skarang mmg sangat manjakan anak2. Terlampau manja, dah besar mungkin mengada kot budak tu nanti. So as a nurse, cabaran aku bukan saja nak handle budak, tapi nak handle ibu bapa jugak.. ish.. penat la.. budak tak meletihkan aku, tapi mak bapak diorang yang meletihkan aku. 

4. again, parents problem, bila gaduh2, bercerai berai, anak yang sakit jadi mangsa. diorng nak perhatian, tapi mak bapak tak serasi, kesian kat budak. aihh.. banyak betul pengajaran bila dah kerja kat wad kanak2 ni.. kita nak kesian pon xle buat apa kalau dah mak pak diorng camtu.. ada jugak parents yang malas, tukar pampers lambat2, ubat pukul 8am nak amik pukul 10am sebab malas nak bangun dan malas nak kejutkan budak makan ubat, nebulizer pkul 4am, refuse sebab malas, kesian nak kejutkan budak, please, hospital is not a hotel or tempat percutian, kena la sacrifice sikit kalau nak budak sihat cepat. ni asik nak malas2 je.. ada jugak mom yang taknak buat susu anak, tak reti takpe, kita boleh ajar bancuh susu, ni taknak belajar, expecting nurses yang buatkan susu, feeding the child, even nak bagi susu pon takot, suro nurse bagikan.. oh my god.. pernah jugak aku jumpa budak umur 2 tahun, tapi masih tak start weaning food lagi, masih minum susu botol lagi, tak start solid food, anak kurus kering.. pastu bila bagi ubat, refuse sebab tak pernah rasa benda lain selain susu. urgh, bukan salah budak tu, tp salah mak bapak dia. oh ya, i mentioning MAK BAPAK, bukan salah mak je, bapak pn sama, jangan ingat tangungjawab anak tu mak sorang je kne pikul. bapak pon same je.. :'(

Buy anyway, i do love my job, aku rasa aku dah serasi jadi pead nurse, aku rasa job ni bersesuaian dengan aku, walaupon penat sikit, tapi aku puas sangat bila penat tu berbalas bila budak2 sihat, senyum gelak happy gembira bila diornag nak baik (discharged).. ada sekali tu satu budak ingat aku bila terjumpa kat luar, alahai touching gila, budak cina umur 3-4 tahun kot, hahaha, terharu.. (T.T)

P/S: taking care of other's child makes me wanting so much to have my OWN too !! demn. :(




1 comment:

Meaz Memorize said...

Bestnya da berkerja. kat G.Eagles plak 2. ada duit sendiri. semua sendirilah. best best