Sunday, December 15, 2013

Make Up Tutorial : Urban Decay Naked Eyeshadow, Smoky Eye Tutorial, product details

Assalamualaikum.

penat mengemas dan sakit belakang yang teramat kerana busy mengemas bilik declutter apa yang tak patut dan packing apa yang patut. next week nak hantar barang2 aku ke Malaysia, since company ada provide excess luggage allowance BND300 dari tak guna baik aku guna. so nak hantar baru aku ke KL dalam 2 -3 kotak pakai FedEx. Huhuuuu~

btw,

harini aku rajin nak buat tutorial. yelah. nak kongsi2 tips make up la kan. tak pernah aku buat make up tutorial. cecececew. bajet professional make up atrist! hewhewhew =3



Sebelum memulakan tutorial make up, aku nak kongsi, ini adalah step make up yang aku buat

  1. Eye Primer 
  2. Eyes make up
  3. Toner and Moisturizer
  4. Face Primer
  5. Foundation
  6. Bronzer, Blusher and Highlighter
  7. Eyebrow
  8. Face Powder
  9. Lips 

Aku prefer mulakan make up dgn make up mata dulu sebelum ke muka. sebab taknak comot. lepas habis make up mata baru aku akan toner dan cuci kesan2 eyeshadow yang jatuh atas pipi, then aku akan moisturize muka.

Aku menggunakan Urban Decay Primer Potion untuk prime mata. tujuan prime kelopak mata adalah supaya eyeshadow color lebih melekat dan tahan lama. 

Then, gunakan Urban Decay 24 Hour Glide On Eye Pencil color SMOG sebagai base color. 

Kemudian, aku gunakan Urban Decay Naked eyeshadow color SMOG on top. Eye Pencil 24 Hour Urban Decay lebih creamy, so bila letak eyeshadow Naked ia lebih melekat dan nampak lebih pigmented.

Urban Decay 24 Hour Eye pencil
Urban Decay 24 Hour eye pencil color SMOG
Urban Decay Naked Eyeshadow Palatte color SMOG
Kemudian, aku gunakan Eyeshadow darkhorse dan Black sebagai outer line of kelopak mata, dan jugak color Virgin untuk inner kelopak mata. 

Darkhorse and Black Eyeshadow for Outer Eyes
Virgin for Inner Eyes 
Naked Urban Decay eyeshadow Palatte 
Settle eye make up, then baru aku toner muka untuk cuci lebihan eyeshadow yang jatuh atas muka then aku akan moisturizer muka menggunakan The Face Shop product. 

Kemudian, aku akan gunakan NYX Concealer untuk conceal bawah mata aku yang hitam mcm panda, sisi hidung yang merah2, dan jugak cover mana2 jerawat kat muka. Then, aku gunakan Sephora Base Primer untuk prime muka. Tujuan primer adalah kulit menjadi lembut dan sapuan foundation lebih tahan lama. Kelebihan Sephora primer ni jugak memberi kesan brightening kat muka bila dicampur dgn foundation.

NYX concealer
Sephora Primer 
Prime
Foundation : Loreal 24 Hour Color Stay 
Foundation : Bobbi brown Foundation Stick color Natural

Btw, aku campurkan dua jenis foundation, Loreal true Match dan jugak Bobbi Brown.  Loreal True Match colornya lebih cerah, so aku gunakan di bahagian atas pipi, dan hidung, while Bobbi Brown color 1tone darker, so aku gunakan bahagian tulang pipi dan sisi hidung. 

Aku menggunakan Naked Palatte color BUCK sebagai contourling tulang muka dan sisi hidung untuk memberi kesan HD effect. 

Contouring with Naked Palatte color BUCK

Kemudian, aku gunakan Sephora Pink Blusher dan jugak Naked Palatte Virgin + Sin untuk Highlighter.
Lastly, untuk eyebrow aku gunakan Darkhorse Naked Palatte, dan Lipstik aku gunakan Revlon Lip Butter dan NYX lip cream as a lip gloss. 





Blusher : Sephora Pink and Virgin/Sin Naked as highlighter
Blusher : Sephora, Highlighter : Virgin and Sins 


DONE. lastly, aku touch up dgn Silky Girl Loose Powder. dan siap. Oh ya, lupa. lastly touch up jugak dgn Eyelash curler dan mascara. utk mascara aku gunakan Rimmel London. huhu. penat jugak buat tutorial ni. =33 

Thank YOU for reading! Nah! Enjoy my last selfie camwhore pictures with this make up look. ! x)





Monday, December 2, 2013

Baju Kurung Moden Tempah Murah Princess Design : Part 2

Assalamualaikum.

Tinggal lagi 3 bulan saja lagi aku bakal habis kontrak kerja di Brunei. Bila dah nak habis kontrak ni baru la aku tahu bahawasanya tempah baju kurung di Brunei jauhhh lebih murahhh berbanding KL ! eei! stressku. Kalau aku tahu dari awal mungkin dah banyak baju kurung yang aku tempah kat sini. aku dengar even orang Miri dari Sabah dan Sarawak pon ada yang datang Brunei semata-mata nak tempah baju kurung. aku ni dah tinggal lagi 3 bulan je sebelum nak abis kontrak, so baik aku tempah banyak2 awal ni sebelum terlambat dan menyesal. haaha.

So this post i will share my design collection. ceh. bajet mcm aku yang jahit. ahaha. aku ada berangan nak jadi tailor nak bukak butik aku one day. nanti balik malaysia aku nak belajar menjahit. mana tahu, dalam setahun aku bakal menjadi fashion designer ke? aminn. doakan. haha

1st collection : Dusty Pink
Name : Pretty Pink
Designer : Me
Tailor : Lina Boutique Brunei Darussalam
Materials : Chiffon and Satin lining.
Cost : Chiffon 4 meter BND2.50 x 4 = BND10 (RM25)
           Satin (lining) 4 meter BND1 x 4 - BND4 (RM10)
           Tailoring cost : BND35 (BND90)
Total Cost : BND49 (RM130)

Aku suka colour pink. everyone knows i loveee pink so bad! aku akan letak manik di bahu then letak lace di bahagian pergelangan tangan dan bawah baju. nanti dah siap aku akan post. aku mungkin akan gunakan baju ni untuk tunang. actly dah beli baju tunang kaler maroon harga RM230.. tapi tetibe mcm tak suka pulak baju tu. berkenan yang ni pulak. haha. tengok lah mcm mana. rasa rugi dan membazir pulak kalau tak guna baju ni.






2nd collection : Rich Brown 

Baju ni aku tak sure bila aku nak pakai. mungkin aku akan reserve untuk raya tahun depan ke apa, tengok la. Baju khairul pon nak tempah kaler coklat lagi satu so boleh matching.





3rd collection : Royale Blue Maroon  

Baju ni aku tempah sama dengan satu baju khairul kaler purple pink. so boleh reserve untuk raya sama dengan dia. tu pon kalau aku mampu bertahan untuk tak pakai baju ni. haha


alamak. sila abaikan penyedok sampah disitu. :p





4th collection : Yellow Vintage 







OK. so thats all for my collection. ada lagi satu baju kaler green aku dah post sebelum ni. so my total collection actually 5 pieces for this month. cant wait until january and i will be going back to KL and borong some kain and i will design more ! haha. all this collection design bajuku semuanya hampir sama kesemuanya memang sengaja aku nak samakan kesemuanya kecuali design yellow vintage, takda ombak kat area bahu dan skirtnya pleated kalau perasan. mybe next time aku akan design another 5 or 6 baju dengan design yang berbeza pulak. nantikan!

Bulan ni kena save duit sikit. nak beli ticket flight lagi. nak balik KL bulan 1 tiket takda lagi. takda orang nak sponsor ke :'((

Bye3.
Assalamualaikum

Friday, November 29, 2013

Urban Decay Naked 1 Original Eyeshadow : Product Details, Price, Swatches

Assalamualaikum.
Hye.

belum terlambat kalau aku buat product review Urban Decay Naked Original Eyeshadow. haha. rasanya aku beli eyeshadow ni dah hampir berbulan-bulan lepas. tapi since aku dah lama tak berblog so kali ni aku nak tulis review Urban Decay Eyeshadow yang menjadi kegilaan ramai make up geek sekarang ni.

PRODUCT DETAILS :

Product: Eyeshadow
Brand: Urban Decay Naked Palette Original (1st Version)
Price: RM179 (bought at Sephora Bukit Bintang)
Total eyeshadow: 12 colours ( Virgin, Sin, Naked, Sidecar, Buck, Half Baked, Smog, Darkhorse, Toasted, Hustle, Creep, Gunmetal)


Masa aku beli eyeshaow ni, ada 2 palate masa tu, Naked 1 dan Naked 2. Aku pilih Naked 1 sebab kalernya lebih sesuai untuk kulit orang Melayu yg kuning coklat sikit macam aku. sekarang ni Urban Decay dah keluarkan Naked 3 which is wayyy more sesuai utk kulit orang Asia. nak tahu kenapa? kerana kaler eyeshadow Naked 3 lebih pink dan cerah.

Aku tak tahu la orang lain, tapi aku tahu jenis tone kulit aku. dan mata aku jenis deep eye set which is tak berapa sesuai untuk kaler tone eyeshadow yang gelap.. kalau aku pakai eyeshadow yang tone kaler gelap mat aaku dah macam panda pakai eyeshadow. haha. so aku suka kalau eyeshadow yang kaler cerah pinkish. mungkin sebenarnya aku boleh pakai tone kaler gelap, tapi mungkin aku tak cukup berani lagi.. haha

From left to right : Toasted, Hustle, Creep, Gunmetal

From left to right : Buck, Half Baked, Smog, Darkhorse

From left to right : Virgin, Sin, Naked, Sidecar

My Favorite Color :
1. Toasted
2. Hustle
3. Sidecar 
4. Half Baked
5. Smog

Semua colour memang sangat cantik. tapi Top 5 yang ni yang aku selalu pakai. yang lain jarang aku pakai. kalau attend function then baru aku pakai. mungkin sebab aku nak cepat kalau pergi kerja selalunya aku pakai eyeshadow Toasted. kalernya natural, sesuai untuk aku ke tempat kerja. pada mereka yang tak tahu, i am a nurse, so I dont really wearing make up to go to work except foundation, eyeshadow, blusher, lip butter. thats all. simple. ( not really wearing make up la sangat ? *berdusta* )

  
Colour For Hightlight : sesuai untuk highlight bawah kening,lower eyelid, atas cheekbone
1. Virgin 
2. Sin
Colour for Contouring :sesuai untuk shading sisi hidung
1. Naked
2. Buck
Colour for Eyebrow : sesuai untuk defining eyebrow 
1. Darkhorse


weee....santik tak mata ku. with Urban Decay Naked Eyeshow Palatte mataku bertambah-tambah santikk !! haha


Original picture : not edited
Edited with Instagram. color lebih POP ! :p

Ok. Thats all for today review. kalau aku rajin aku akan buat tutorial gunakan eyeshadow ni. huhu.
thank you for reading.
Bye2

Assalamualaikum.