Monday, December 2, 2013

Baju Kurung Moden Tempah Murah Princess Design : Part 2

Assalamualaikum.

Tinggal lagi 3 bulan saja lagi aku bakal habis kontrak kerja di Brunei. Bila dah nak habis kontrak ni baru la aku tahu bahawasanya tempah baju kurung di Brunei jauhhh lebih murahhh berbanding KL ! eei! stressku. Kalau aku tahu dari awal mungkin dah banyak baju kurung yang aku tempah kat sini. aku dengar even orang Miri dari Sabah dan Sarawak pon ada yang datang Brunei semata-mata nak tempah baju kurung. aku ni dah tinggal lagi 3 bulan je sebelum nak abis kontrak, so baik aku tempah banyak2 awal ni sebelum terlambat dan menyesal. haaha.

So this post i will share my design collection. ceh. bajet mcm aku yang jahit. ahaha. aku ada berangan nak jadi tailor nak bukak butik aku one day. nanti balik malaysia aku nak belajar menjahit. mana tahu, dalam setahun aku bakal menjadi fashion designer ke? aminn. doakan. haha

1st collection : Dusty Pink
Name : Pretty Pink
Designer : Me
Tailor : Lina Boutique Brunei Darussalam
Materials : Chiffon and Satin lining.
Cost : Chiffon 4 meter BND2.50 x 4 = BND10 (RM25)
           Satin (lining) 4 meter BND1 x 4 - BND4 (RM10)
           Tailoring cost : BND35 (BND90)
Total Cost : BND49 (RM130)

Aku suka colour pink. everyone knows i loveee pink so bad! aku akan letak manik di bahu then letak lace di bahagian pergelangan tangan dan bawah baju. nanti dah siap aku akan post. aku mungkin akan gunakan baju ni untuk tunang. actly dah beli baju tunang kaler maroon harga RM230.. tapi tetibe mcm tak suka pulak baju tu. berkenan yang ni pulak. haha. tengok lah mcm mana. rasa rugi dan membazir pulak kalau tak guna baju ni.






2nd collection : Rich Brown 

Baju ni aku tak sure bila aku nak pakai. mungkin aku akan reserve untuk raya tahun depan ke apa, tengok la. Baju khairul pon nak tempah kaler coklat lagi satu so boleh matching.





3rd collection : Royale Blue Maroon  

Baju ni aku tempah sama dengan satu baju khairul kaler purple pink. so boleh reserve untuk raya sama dengan dia. tu pon kalau aku mampu bertahan untuk tak pakai baju ni. haha


alamak. sila abaikan penyedok sampah disitu. :p





4th collection : Yellow Vintage 







OK. so thats all for my collection. ada lagi satu baju kaler green aku dah post sebelum ni. so my total collection actually 5 pieces for this month. cant wait until january and i will be going back to KL and borong some kain and i will design more ! haha. all this collection design bajuku semuanya hampir sama kesemuanya memang sengaja aku nak samakan kesemuanya kecuali design yellow vintage, takda ombak kat area bahu dan skirtnya pleated kalau perasan. mybe next time aku akan design another 5 or 6 baju dengan design yang berbeza pulak. nantikan!

Bulan ni kena save duit sikit. nak beli ticket flight lagi. nak balik KL bulan 1 tiket takda lagi. takda orang nak sponsor ke :'((

Bye3.
Assalamualaikum

5 comments:

Hasya Imani said...

Cantiknye baju awk.....ur body pun cntik...bestnye kalu ade body cmnie....

Hasya Imani said...

Cantiknye baju awk.....ur body pun cntik...bestnye kalu ade body cmnie....

Dg Siti Zaharah said...

apa design skirt tu sis?

Dg Siti Zaharah said...

Apa nm design skirt tu sis?

Dg Siti Zaharah said...

apa design skirt tu sis?