Sunday, December 15, 2013

Make Up Tutorial : Urban Decay Naked Eyeshadow, Smoky Eye Tutorial, product details

Assalamualaikum.

penat mengemas dan sakit belakang yang teramat kerana busy mengemas bilik declutter apa yang tak patut dan packing apa yang patut. next week nak hantar barang2 aku ke Malaysia, since company ada provide excess luggage allowance BND300 dari tak guna baik aku guna. so nak hantar baru aku ke KL dalam 2 -3 kotak pakai FedEx. Huhuuuu~

btw,

harini aku rajin nak buat tutorial. yelah. nak kongsi2 tips make up la kan. tak pernah aku buat make up tutorial. cecececew. bajet professional make up atrist! hewhewhew =3



Sebelum memulakan tutorial make up, aku nak kongsi, ini adalah step make up yang aku buat

  1. Eye Primer 
  2. Eyes make up
  3. Toner and Moisturizer
  4. Face Primer
  5. Foundation
  6. Bronzer, Blusher and Highlighter
  7. Eyebrow
  8. Face Powder
  9. Lips 

Aku prefer mulakan make up dgn make up mata dulu sebelum ke muka. sebab taknak comot. lepas habis make up mata baru aku akan toner dan cuci kesan2 eyeshadow yang jatuh atas pipi, then aku akan moisturize muka.

Aku menggunakan Urban Decay Primer Potion untuk prime mata. tujuan prime kelopak mata adalah supaya eyeshadow color lebih melekat dan tahan lama. 

Then, gunakan Urban Decay 24 Hour Glide On Eye Pencil color SMOG sebagai base color. 

Kemudian, aku gunakan Urban Decay Naked eyeshadow color SMOG on top. Eye Pencil 24 Hour Urban Decay lebih creamy, so bila letak eyeshadow Naked ia lebih melekat dan nampak lebih pigmented.

Urban Decay 24 Hour Eye pencil
Urban Decay 24 Hour eye pencil color SMOG
Urban Decay Naked Eyeshadow Palatte color SMOG
Kemudian, aku gunakan Eyeshadow darkhorse dan Black sebagai outer line of kelopak mata, dan jugak color Virgin untuk inner kelopak mata. 

Darkhorse and Black Eyeshadow for Outer Eyes
Virgin for Inner Eyes 
Naked Urban Decay eyeshadow Palatte 
Settle eye make up, then baru aku toner muka untuk cuci lebihan eyeshadow yang jatuh atas muka then aku akan moisturizer muka menggunakan The Face Shop product. 

Kemudian, aku akan gunakan NYX Concealer untuk conceal bawah mata aku yang hitam mcm panda, sisi hidung yang merah2, dan jugak cover mana2 jerawat kat muka. Then, aku gunakan Sephora Base Primer untuk prime muka. Tujuan primer adalah kulit menjadi lembut dan sapuan foundation lebih tahan lama. Kelebihan Sephora primer ni jugak memberi kesan brightening kat muka bila dicampur dgn foundation.

NYX concealer
Sephora Primer 
Prime
Foundation : Loreal 24 Hour Color Stay 
Foundation : Bobbi brown Foundation Stick color Natural

Btw, aku campurkan dua jenis foundation, Loreal true Match dan jugak Bobbi Brown.  Loreal True Match colornya lebih cerah, so aku gunakan di bahagian atas pipi, dan hidung, while Bobbi Brown color 1tone darker, so aku gunakan bahagian tulang pipi dan sisi hidung. 

Aku menggunakan Naked Palatte color BUCK sebagai contourling tulang muka dan sisi hidung untuk memberi kesan HD effect. 

Contouring with Naked Palatte color BUCK

Kemudian, aku gunakan Sephora Pink Blusher dan jugak Naked Palatte Virgin + Sin untuk Highlighter.
Lastly, untuk eyebrow aku gunakan Darkhorse Naked Palatte, dan Lipstik aku gunakan Revlon Lip Butter dan NYX lip cream as a lip gloss. 





Blusher : Sephora Pink and Virgin/Sin Naked as highlighter
Blusher : Sephora, Highlighter : Virgin and Sins 


DONE. lastly, aku touch up dgn Silky Girl Loose Powder. dan siap. Oh ya, lupa. lastly touch up jugak dgn Eyelash curler dan mascara. utk mascara aku gunakan Rimmel London. huhu. penat jugak buat tutorial ni. =33 

Thank YOU for reading! Nah! Enjoy my last selfie camwhore pictures with this make up look. ! x)





No comments: