Friday, January 31, 2014

Bride To Be: Review D.I.Y. Hantaran Tunang, Engagement preparation.

Assalamualaikum.

Masih lagi rasa amat bersyukur kerana Majlis Tunang pada 19.January 2014  berjalan dengan baik. Preparation untuk tunang boleh tahan kepenatannya tapi puas hati kerana kebanyakkan persediaan yang dibuat adalah D.I.Y. sendiri hanya dalam masa seminggu saja! Yup. believe me. I able to managed to prepare my Engagement Day within only one week and able to cut cost and save money by doing D.I.Y. project. (:

Untuk entry kali ini aku nak share hantaran tunang. Next entry kalau kelapangan aku akan tulis review pelamin D.I.Y. pulak okey. Kami decide untuk hantaran tunang mostly adalah makanan. Hantaran nikah nanti baru lebihkan barang2 keperluan. Hantaran tunang kami yang kami rancang sepatutnya 5 berbalas 7. Tapi dia datang bawak 7 dulang jugak. haish, kalu tahu aku balas 9 kan. :p



FOR HIM
1. Sirih Junjung
2. Chocolate and Cookies
3. Fish Baulu Cake
4. Towel and Sephora shower and bath products
5. Baju Melayu Nikah 
6. Cupcakes
7. Buah-buahan

FOR ME
1. Tepak Sirih
2. Cincin Tunang
3. Chocolates
4. Baju Kurung Nikah
5. Buah-buahan
6. Cupcakes
7. Chocolate cakes

~FOR HIM~

1. Sirih Junjung

Aku membuat sendiri sirih junjung ni pakai hentam je gubah ikut kreativiti sendiri. Aku beli daun sirih dan bunga segar sehari sebelum majlis tunang di pasar tani di masjid India. Bunga segar aku beli banyak sebab murah gila aunty tu jual, setangkai dalam RM1.50 berbanding kedai lain RM3. total cost utk bunga segar (untuk sirih junjung dan bunga tangan) serta sirih junjung dalam RM20 - RM25


2. Chocolates and cookies

Khairul suka Fererro Roche dan Famous Amos. Pada awalnya aku dah asingkan chocolate dengan biskut berasingan dulang. Tapi sebab last minute bestfriend aku, Nana sponsor Kek baulu ikan, so aku gabungkan chocolate dengan biskut. nasib baik muat. hehe.


3. Kek Baulu Ikan

Terima kasih pada best friend aku Nana yang sudi sponsor kek baulu ikan. Nana kawan baik aku since sekolah menengah. Dia tak dapat datang masa aku tunang sebab dia kena balik Johor last minute jugak. sedih aku. tapi takpa la, harap masa aku kawen dia dapat datang.


4. Towel and Sephora products

Towel tu mama dah gubah awal2 lagi sebelum aku balik KL. Tq ma for sponsor towel. dia gubah bentuk buah oren. cantik. Tapi aku saja menambahkan lagi produk Sephora (body scrub, shower gel, etc).


5. Cupcakes

Cupcakes aku tempah dari M&M Cupcakes Facebook. Aku tempah untuk hantaran dan untuk makan2. boleh tahan sedap jugak. Aku tempah seminggu sebelum majlis. dah usha FB cupcakes ni sebulan seblum majlis lagi dah. aku self pick up kat keramat sehari sebelum majlis.

Link ke FB M&M Cupcakes:


6. Baju Melayu Nikah

Baju melayu nikah dia dan baju kurung nikah aku kami dah beli awal2. tak tempah pon sebab takut tak sempat. Kami beli dah siap di Semua House. mahal jugak. mungkin aku akan alter baju nikah aku di brunei. nak tukar design. tetibe rasa baju tu macam simple. Bukan la aku menyesal beli baju tu. cuma rasa agak mahal dan simple je. Baik aku tempah kat Brunei lagi murah dan design cantik. Hmm. tengok la nanti..


7. Buah-buahan

Buah-buahan aku beli sehari sebelum majlis. Beli kat pasar tani Masjid India jugak, tempat yang sama beli bunga segar. Buah-buahan kat sana murah. Tips untuk buah nampak cantik, mama aku cakap letak sikit minyak masak bagi buah tu nampak berkilat.


So total 7 hantaran aku bagi pada Khairul. Alhamdulillah, aku berjaya decorate sendiri hantaran ni. Insha Allah next entry aku akan tulis mengenai D.I.Y. hantaran kalau ada kelapangan masa.. :)

~For Me~
Pihak lelaki memberi 7 dulang hantaran. Aku tak pasti nak cakap 7 atau 6 sebab Khairul cakap tepak sirih dengan cincin tunang digabungkan sekali. Tapi entah la. tak kisah la, :p

1. Tepak Sirih


2. Chocolates



3. Buah-buahan


4. Baju Kurung Nikah



5. Chocolate Cake made by his sister (sedapppp)



6. Cincin tunang



7. Cupcakes


Okey. Thats all for my Engagement Hantaran review. Syukur alhamdulilah majlis kami yang simple dan sederhana berjalan dengan lancar. Ramai jugak family yang datang. Mama dan ayah tempah makanan untuk 200 orang. Kebanyakkan jemputan dari ahli keluarga aku, ada yang dari Negeri Sembilan pun datang. Jiran2 di blok rumah aku, kawan baik mama ayah, kawan baik aku sorang je yang datang, Yanti Muneera, Thank You Yanti. i love you, semua cousin2 aku datang, Thank You so much. Dan terima kasih pada ahli keluarga Khairul ramai jugak yang hadir, dalam 30 orang katanya. Alhamdulillah. terima kasih semua. Diharapkan hubungan dan silaturahim yang dijalinkan antara dua buah keluarga berkekalan dunia akhirat.

Thank you for reading.

Thursday, January 30, 2014

Real Techniques Brushes E.L.F Cosmetic available in KL, Malaysia, Brunei, Singapore, Indonesia, Asia. Iherb worldwide shipping. online shopping

Assalamualaikum.

Esok cuti raya cina. Untong lah orang KL cuti jumaat sampai isnin. Brunei cuti sampai ahad je. untongg la orang KL ada cuti wilayah. hehe. apa2 pon bersyukur lah ada cuti dari takda. so boleh la aku menulis blog sambil makan donut sambil dengar lagu-lagu justin bieber ke. :p

Sorry the title of this entry is quite a bit 'menipu' whoever make up geeks like me we all know Real techniques brushes is not available in Kl or Malaysia ot I dont know in Singapore or Brunei or Indonesia. But I WANT TO PROMISE YOU, you can get this brushes at cheaper price. if you continue reading this entry until the end. :P


So today I want to write a product review which is my new babies. Real Techniques Brushes by Samantha Chapman. I have been eyeing this product since long time ago, since last year, and it had been months i have been wondering how can I get this brushes since it is not available in KL. 

I even asking one of my friend to buy it for me when he told me he is planning to go to US end of year last year. Until one day I googled "where to buy Real Techniques brushes in KL and I found someone's blogspot writing how she bought these brushes from iherb, one of the health and supplement online store, which shipping the product worldwide with low shipping cost. 

I was doing a lot of research of this brushes, some people selling it online with double price, for example, Stippling brushes, they sell it at RM70 and for the Core Collection and Travel Essential collection set they sell it at RM100 per set which is too expensive to compare with actual price sells in United States. 

Here is the price of mine when I bought from iherb website:



Cheap right? If i buy from online, they usually sell it at RM70-RM80 for Stippling brush and Expert Face brush but from iherb, i purchased it at USD8.99 which is like around RM30. and for Travel Essential set, Core Collection set, and Starter set, in Malaysia they sell it for RM100 per set and from iherb i purchased it at USD17.99 per set like around RM60 when convert it to RM currency..

See, there are a lot different in price range for those who buy it from malaysia store or online shopping with the one sell in iherb website. Trust me, I am not promoting this website, I just hoping by writing this entry it can help more beautygeeks like me to get this brushes.


As you can see I bought online of the brushes and other skincare like scrub, lipbalm, and E.L.F makeup clutch and more from the website. you guys can trust this company as I already bought mine and it arrived my home safely. 

here is the link of the website:
And the best part, we all can do shopping from this website and use my discount code to get USD10 discount at your first order of $40 and above. here is the discount code:

USD10
DISCOUNT CODE:
KTK919

Dont forget to check out E.L.F product as well. It is a cosmetic product, good quality with cheaper price. I am planning to buy more make up from iherb but currently I have tons of make up and I need to save my money for my wedding next 4 months. huhu ~

So anyone who looking for this brushes anywhere (not just from Malaysia, even from Singapore of Brunei or Indonesia, any part of Asia) you can trust this United Stated Online Shopping website as they ship the products all over the world with low shipping cost.

Oh ya, I forgot to mention, you can choose which shipping method you would prefer, If I'm not mistaken, there were 3 shipping method, but it has different cost, for the lowest cost USD4, it will takes 2 to 3 weeks to reach your place, but when I ordered mine, I picked DHL shipping method which cost me USD8 and it arrived to me after 6 days only! can you believe it? :D

Total spent for my shopping was USD92.90 after discount, around RM 300 with all the Real Techniques brushes and other products. 








So dont forget to use my discount code to purchase anything from the website. I had no time to take pictures of other product I bought from this website like the Mint Julep mask (which is not available in Malaysia but very famous in United States), lipbalm and the E.L.F cosmetics but I will write about it later on my next entry. :p So Enjoy shopping !!

Update: 25/5/2014: I just recently bought 2nd purchase on iherb website, check out my entry about the product details!
http://wanieamylee.blogspot.com/2014/05/iherb-online-shoping-2nd-purchase.html

Thank you for reading!

Wednesday, January 29, 2014

“SEGALANYA MUNGKIN BLOG CONTEST” - (Urban Vibe Event, You Rock!!)

Assalamualaikum

Apa itu Urban Vibe Malaysia.

Secara jujurnya aku pun jarang dengar or tahu mengenai Urban Vibe Event ni, sehinggalah kebelakangan ini aku tercari-cari vendor perkahwinan dan akhirnya aku terjumpa Facebook Urban Vibe Event Pameran Pengantin Malaysia. 

Aku tahu aku agak terlewat dan last minute, aku start planning wedding aku Oktober 2013, dan Insha Allah tarikh kami disatukan pada 6 Jun 2014. Untuk aku, yang tinggal jauh dari Malaysia, apatah lagi jauh dari KL walaupon asal aku dari KL, jadi agak payah untuk aku survey vendors seperti butik perkahwinan, official photography, kad kahwin, dan sebagainya. Jadi, terima kasih pada Urban Vibe Event yang menganjurkan Pameran Pengantin Malaysia secara tak lansungnya dapat membantu bride to be and groom to be untuk cari vendors perkahwinan. tapi sayangnya, aku bukan di KL pada event yang bakal dijalankan. kecewa, Sangat mengharap Urban Vibe Event akan anjurkan lagi pada tarikh march or april ke. :p  tapi kali ni tunang aku or mama aku sure pergi event yang dianjurkan kali ini sebab event tersebut bakal diadakan di Wangsa Walk Mall which is sangat la berdekatan dengan rumah aku, bersebelahan saja  dan lebih2 lagi banyak sangat preparation yang tak buat lagi ni, walupon aku tak dapat pergi, aku ada ramai wakil yang dapat pergi untuk aku. (:

Pada pendapat aku mengenai Pameran Pengantin malaysia yang dianjurkan oleh Urban Vibe Event adalah sangat membantu untuk bakal2 pengantin salah satunya seperti aku untuk mencari vendor-vendor perkahwinan. Bukan saja membantu memudahkan aku dalam survey mencari vendor, malah memberi peluang untuk bakal2 pengantin berinteraksi, bertukar pendapat, dan mendapatkan khidmat nasihat mengenai persediaan dalam merancang perkahwinan.

Dan yang paling bestnya kalau kita datang pameran-pameran pengantin yang macam ni, kita boleh dapat diskaun :p hehe, maksud aku, kita lebih berpeluang untuk mendapatkan promosi-promosi atau pakej yang lebih berbaloi yang disediakan oleh vendor.

Event Pameran pengantin malaysia bukan saja memberi kemudahan kepada bakal pengantin untuk mencari vendor, malah membuka peluang pada vendor dalam menyediakan servis dan khidmat pada pelanggan dan ini secara tidak lansung membantu dalam mengembangkan perniagaan dan mempromosikan produk dan khidmat yang disediakan. pendapat aku, kedua-dua pihak mendapat kemudahan dan 'advantage/ atau kebaikkan melalui event Pameran Pengantin yang dijalankan.

More about Urban Vibe Event...


oh ya, Urban Vibe Event adalah salah satu event management company yang menganjurkan dan menguruskan event seperti pameran, exhibition, promosi, show dan sebagainya. Event yang dianjurkan diterajui oleh team yang berpengalaman, yang aktif, kreatif dan produktif dalam melibatkan diri dengan event seperti salah satu event terbesarnya Pameran Pengantin Malaysia. Seperti tahun yang lepas, Urban Vibe Event banyak menganjurkan Pameran Pengantin malaysia di sekitar Lembah Klang dan Selangor.






Urban Vibe Event bukan sahaja menyediakan servis dalam menguruskan pameran dan exhibition, malah turut menyediakan khidmat perundingan, entertainment scheduling, site preparation and decoration.  Pelanggan yang menggunakan khidmat Urban Vibe Event adalah seperti syarikat-syarikat pelaburan, produk kesihatan dan kecantikan, kraftangan, hotel, katering, pakaian dan perhiasan, butik pengantin, elektronik, perabot rumah, fitness dan spa dan banyak lagi.

Terkini, Urban Vibe Event akan menganjurkan Pameran pengantin Malaysia 2014. 
Info mengenai pameran tersebut:

Pameran Pengantin Malaysia 2014

Tarikh: 14 februari 2014 - 16 februari 2014
Tempat: Wangsa Walk 
Waktu: 10pagi - 10 malam

*masuk percuma*

kawan-kawan boleh la ke Facebook/Blog Urban Vibe Event - Pameran Pengantin Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pameran tersebut. 

Tuesday, January 28, 2014

bride to be : wedding checklist preparation and engagement pictures

He has EVERYTHING I WANT. everything i was looking for. he is the one. Thank You Allah, Alhamdulillah finally I am engaged to him. the perfect one, the one that makes me perfect, the one that makes me realize how beautiful the world is, how wonderful and blessed my life in this world, how lucky i am to be finally meeting my other half, my true love.  Every girl have their own version kind of love story, I have my own one. The one that I never created, it happens by its own way. People asking me how I met him, but only me and him and Allah knows how its happens. 

I am not writing about how I met him, how we know each other, all those past story, I am saving all that when people are asking me personally. But I am writing this as my journal of my life journey towards of marriage life, wedding preparation, bride to be, enjoying my single but not available life, enjoying my life as his fiance, before getting married. 

Here are my wedding preparation checklist. simple. short. I hate to see to much and complicated list so I made my own version one. 


Wedding

1.Date (confirmed)
nikah : 6 june 2014 
bersanding: 7 june 2014
bertandang: 8 june 2014 

2. Venue (confirmed)
dewan dato othman haron, kem wardieburn
dewan somewhere in nilai -reception on his side ( totally forgot the name. hehe. :p )

3.Catering 
sponsor by ayah :p

4. Invitation card (confirmed) 
Mesra Kad Kahwin, Wangsa Walk Mall.
sponsor by ayah :p
deposit: rm200

5. Dias (pelamin) (booked)
Shayana Creation, Klang - pelamin for bride's reception only
deposit: rm200

6. Official photographer (booked)
Finger Touch Photography
booked for 3 events (nikah, sanding and tandang)
deposit: rm500

7. Make up artist
not yet

8. Wedding dress (booked)
D'azzuieena Bridal, Danau Kota - booked for 2 receptions, include 2 set of accessories. 
deposit: rm500

9. Doorgift
not yet

10. Hantaran
 for him: 9 dulang
for me: 7 dulang

11.Guestlist
not yet. too lazy. last minutes saja :p

12. Honeymoon 
date: confirmed
flight ticket: booked
hotel/accomodation: sponsored by ... :p 
venue: rahsia :p

okey. that's all the preparation that has been done. for hantaran, we had bought perfumes, and for him, I already bought his shoe, and my hantaran, satu apa pon tak beli. for sure i want MK purse!!!  
and for all the paperwork, we have to settle by this march when I'm coming back. Kursus kahwin also I have to settle. urgh, kenapa la masa student aku lansung tak amik kisah nak attend kursus kahwin yg melambak2 free kat uni,  sekarang baru kelam kabut. nyesal pon dah tak guna. pgi je la. aku nak paksa dia pegi jugak walaupon dia dah pegi. hahahuahua xD

bye.

oww, btw here are some of out engagement pictures:
our engagement ceremony went smoothly on 19 January 2014 on Sunday morning. Alhamdulillah. Syukur. 






more picture in my Instagram.