Friday, March 14, 2014

Review Pelamin Tunang D.I.Y. Engagement Dias dan Kos Perbelanjaan

Assalamualaikum.

Hello everyone. I am now struggling with severe neck pain and muscle cramps all over my body because i just had my 3rd dose of HPV (Human Papilloma Virus) vaccination and because of my delayed period!  x'(

Btw, today I'm going to share my Engagement Dais. My very simple DIY Dias.

me and abg
 our pelamin

Actually mama aku dah lama jahit langsir masa aku di brunei lagi, dia dah awal2 beli kain dan jahit langsir. Masa aku balik dari Brunei kami cuma tinggal nak beli bunga, kain untuk sarung bantal kecil, dan bahan2 mentah yang lain.

Kos Perbelanjaan Bahan untuk D.I.Y. pelamin : 

1. Plastik Sampah (untuk cover tingkap, mengelakkan cahaya masuk) = RM5.90
2. Kain langsir merah RM3.50 x 6 meter = RM21
3. Kain langsir putih bercorak RM4.50 x 6 meter = RM27
4. Kain langsir putih satin tebal RM7.50 x 12 meter = RM90
5. 6 pcs bantal kecil (2 pinjam mama, 2 pinjam azmi, 2 pinjam dr tipah)
6. Kain satin (maroon, pink) untuk bantal kecil beli di Nagoya RM2.50 x 3.75 meter = RM9.38
7. Lampu spotlight 2 pcs ( beli di Plaza City One sebelah Semua House) RM75 (for 2 pcs)
8. Pasu bunga kecil RM9.90 x 2 pcs = RM19.80 
9. Bunga untuk hiasan pelamin dalam lebih kurang RM2.00 - RM3.50 sejambak = RM44.30
10. Sewa Papan pentas dan alas bulu2 (sewa dari kawan abg acip) = RM60
13. Alas bulu-bulu Ikea (Faux Sheepskin) = RM39.90
12. Bantal duduk pinjam 
13. Lampu kelip-kelip = ?? 

Total Cost (estimated) = RM392.28 

Ini adalah total average saja.. Mungkin lebih dan mungkin kurang sebab masa aku beli bunga banyak2, bunga yang aku gunakan ada separuh untuk pelamin dan ada untuk hiasan hantaran. kalau nak banding dengan harga sewa yang range RM350 - RM600, lebih kurang saja. cuma bezanya kalau DIY kena rajin dan kreatif, dan kalau DIY ni yang best barang2 yang aku beli menjadi hak milik aku (kecuali yag sewa dan pinjam). 

Oh ya, BTW Alhadulillah, dalam seminggu je, aku sempat membuat pelamin sendiri, dan deco hantaran sendiri. Takda yang tempah orang buatkan. Dengan bantuan mama, kami berjaya hasilkan pelamin yang sederhana can cantik, hiasan hantaran 7 dulang, doorgift yang simple (small cupcakes), cuma catering je kami tempah, tak larat la nak masak untuk 200 orang.

Overview of our simple Dias..





Okey. thats all from me. Thank you for reading. if anyone nak mintak pendapat ke, nak mintak tolong buatkan pelamin ke or nak sewa barang2 pelamin ke, boleh la message or comment here, maybe I can help. Thank you for reading everyone! I love u all. Bye. :)

Wednesday, March 12, 2014

Bride-To-Be: Update Wedding Checklist

Assalamualaikum.

Lagi 86 hari saja lagi, tapi aku tak tahu apa preparation yang aku dah buat, apa yang perlu buat dan belum buat. Makin dekat hari makin risau..
Alhamdulillah, apa yang sudah settle skrang ni,

1.  Kami dah pergi Kursus Kahwin,
2.  En. Tunang dah belikan aku Bag hantaran. So in LOVE with it!! Thank you abang!!! :D
3.  Doorgift dan beli dengan mama di GM Plaza,ChowKIt dan sekarang tengah proses buat doorgift
4.  Prepare name list dan kad kahwin pon dah siap.

Alhamdulillah. baru seminggu lebih aku balik dari Brunei, aku berjaya buat semua ni. :p
So, lets update my latest wedding checklist!

Wedding

1.Date (confirmed)
Nikah : 6 june 2014 - after Friday Prayer (4pm)
Bersanding: 7 june 2014 
Bertandang: 8 june 2014 

2. Venue (confirmed)
Nikah : Surau Al-Lokman Kem Kementah
Bersanding : Dewan Dato Othman Haron, Kem Wardieburn
Bertandang : Dewan somewhere in Nilai (seriously I need to ask him)

3.Paperwork 
1. Kursus Kahwin - done at Mahligai Firdaus
2. HIV Test
3. Borang Permohonan Nikah 
4. Juru Nikah 

4.Catering (done)
sponsor by ayah :p Alhamdulillah!
Katering Laksamana Tujuh Baraqah Catering & Canopy
Booked for 2000pax RM12/per pax Total = RM24K 

5. Invitation card (done) 
Mesra Kad Kahwin, Wangsa Walk Mall.
sponsor by ayah :p
Package RM890
- kad 1000pcs and 50pcs hard cover (received)
- 1050 pcs envelope (received)
- 400 pcs large gift box (received)
- 4 Bunting (not yet)
- 2 Picture canvas (not yet)

6. Dias (pelamin) (booked)
Nikah : DIY pelamin / Shayana Creation KIV
Bersanding : Shayana Creation, Klang 
Deposit: rm200 (I am still considering to change my Pelamin with D'Azzuieena Bridal)
Bertandang : Deco Meja beradap only 

7. Official photographer (booked)
Finger Touch Photography
Booked for 3 events (nikah, sanding and tandang)
Deposit: rm500

8. Make up artist (not yet confirmed)
Sentuhan Alfa
D'Azzuieena Bridal
D'Effa Bridal 

9. Wedding Dress (booked)
D'azzuieena Bridal, Danau Kota - booked for 2 receptions, include 2 set of accessories. 
deposit: rm500

10. Doorgift
1700pcs goodie bags + 300pcs candy for kids 

11. Hantaran
For him: 9 dulang
  1.  Sirih junjung
  2.  Cincin nikah
  3.  Perfume set - Hugo
  4.  Kasut - Clark
  5.  Wallet & Belt
  6.  Cakes or cupcakes
  7.  Jam Tangan
  8.  Jubah, Sejadah, Tafsir Al-Quran
  9.  Buah-buahan

For me: 7 dulang 
  1.  Sirih Junjung
  2.  Mas Kahwin &  Gelang tangan
  3.  Perfume set - Lancome
  4.  Handbag - Michael Kors
  5.  Kasut -
  6. Telekung
  7.  Cake or cupcakes

12.Guestlist
half way done 

13. Honeymoon 
Date: 15 Jun - 19 Jun 2014 
Flight ticket: Booked with Air Asia 
Hotel/accomodation: Sponsored 
Venue: Rahsia

14.Others 
1. Penunjuk arah
2. Bunga Mangga
3. Bunga pahar
4. Kompang
5. Silat
6. Pembaca doa
7. Bridesmaid
8. Wedding cake
9. Inai
10. Korsaj / Tag nama
11. Guestbook
12. CD for songs

okey. that's all. I will update more in the future when necessary :p
Thank You for Reading!


Thursday, March 6, 2014

Bride-To-Be: Preview Doorgift for Reception and D.I.Y. TQ Tag

Assalamualaikum.


Alhamdulillah. aku dah balik Malaysia. Permanently. 2 Years I survived. Banyak pengalaman pahit manis aku lalui sepanjang 2 Tahun di negara orang, jauh dari keluarga, but whatever, I am not going to talk about how's my life is going or whatever past I had been through, I am going to review my Bride-To-Be preparation: my doogift and Thank You tag review.

For my doorgift for reception, Alhamdulillah, mama sponsored everything. I just help her and pay few stuffs. For doorgift, we decide to give a very simple gift and pay more for the menu.

I will share more about the cost we paid for overall spent after the wedding, but now, I will just share the doorgift sample.


Btw, I design and print the TQ tag by myself. I downloaded the tq tag at pinterest and edit it at picmonkey.com . Its totally free! 
:)

I edited my TQ tag at


This is my TQ tag. :)

You can right click and save the template as well! :p


Thank You for Reading! :))