Sunday, April 27, 2014

Bride To Be: Worst Experience with D'Shayana Creation (vendor pelamin)

Assalamualaikum w.b.t.

Shayana, D'shayana Creation, Butik Shayana, whatever the name it is, i bet whoever reading this post of found this post in the google, you must be someone who wants to find out about this vendor. So kalau sesiapa yang tak suka pasal post ni boleh close tab, dan tak perlu baca, Because this post has a lot of negativity rather than positive.  

Biar aku mulakan, mcm mana aku kenal vendor ini. Aku kenal vendor ini masa aku di Brunei.. Aku sedang survey vendor pelamin thru Fb, thru google, bride to be bloggers, dan akhirnya aku decide nak booking dgn D'Shayana Creation bila aku ada terbaca dalam blog lain yang menulis tentang betapa cantik dan murahnya pelamin dia, which was the post was 2-3 years back. So, waktu tu aku di Brunei, aku balik bulan Mac dan wedding aku bulan Jun, So aku takut aku tak sempat cari vendor pelamin. Aku pun silap besar sbb terburu-buru booking pelamin dgn Shayana dan sekarang rasa kesal. Of course lah, deposit RM200 aku burn or tak boleh dapat balik, aku seriously tak heran la sangat setakat RM200 tu, tapi yang aku kesal sgt dengan cara vendor ni layan customer. Mula2 je baik, mula2 je peramah, once bila dah bayar booking, then bila aku msg tanya pasal itu pasal ini, agaknya dia dah mula malas dan fed up nak melayan, balas msg aku pon pendek2.

Aku tak happy dengan vendor ni sebab dia 'strict' dengan harga pelamin dia. Tak boleh nak runding. yelah, aku tahu org bussiness mmg mcm ni, tapi aku ingat dia betullah 'peramah' or 'negotiable' orangnya bila ada orang claimed yg dia mcm tu, tapi sebenarnya lansung tidak bagi aku. Mungkin orang yg pernah claimed dia 'peramah' 'negotiable' 'baik', 'harga murah', etc2 adalah attitude dia 2-3 tahun lepas, so skrng ni mungkin dia tak seperti dulu which is i supposed to expect that bila org bisness ni bila bisnes dia dah maju 'kononya' dia akan berubah. I dont know. my judgement to her, dia mungkin bersikap mcm tu sbb dia bajet yg bisnes dia dah maju dan bagi dia, aku hanya satu customer yang dia tak rugi apa kalau dia hilang satu customer. Dont blame to to judge her like that, because I judge people on based on how people act towards me. If you can underestimate me, I can too. If you bitch me, I can bitch you too.  That's the new words " I bitch You'. (:

FYI, bagi aku pelamin dia memang ada yang nice dan cantik.dan ada sesetengah pelamin tu tak cantik mana pun.. Masa mula2 sebelum aku booking dia, memang dia dah ada letak harga utk pelamin, mcm pelamin dewan range RM1500, RM2000 dan RM2200. So aku ambil pelamin RM2000 dengan dia.. Then bila aku nampak dia update pelamin yang mcm pakej aku cuma dia tambah prop bunga lebih sikit, langsir tinggi sikit ke apa, dia letak harga sampai RM2700 ada RM2800. Aku tgk pelamin yang dia buat lebih kurang sama je semua cuma beza letak prop lebih sikit,bunga kaler lain sikit, dia dah letak harga tinggi yang melampau. The thing i can see in her pelamin, dia gunakan balik prop2 utk customer2 yang lain, mcm 'recycle'. Bukannya dia kena beli kerusi or tiang or backdrop baru. Semua prop pelamin dia hampir SAMA dan harga still berbeza2 seolah2 dia kene beli prop baru dah creat pelamin berbeza. 

Since bulan 10, 2013 aku booking dia sampai April 2014 which is like 4-6 months aku bersabar dan nervous dgn preparation wedding, aku cuba tgk2 design lain dalam FB diakalau ada design yang boleh match dgn budget aku RM2000 tu. Setiap kali aku berkenan dgn pelamin yang dia buat, dan bila aku tanya harga, rata-rata RM2500-RM2700 ke atas.. Bukan aku tak mampu nak bayar sampai 3-4 ribu pelamin, aku taknak membazir sangat, dari aku bayar pelamin 3-4 ribu, baik aku beli bag Michael Kors ke, LV ke, or simpan duit pegi melancong dengan husband. Lagi bagus dari aku membazir duit aku kat pelamin dia, lebih2 lagi kat orang macam dia. Like seriously, lebih baik aku berbakti duit aku kat orang2 yang lebih memerlukan dan orang yang susah or orang yang treat aku dengan baik dari orang yang sombong dan berlagak dengan aku. YUP. Again, I judge her sombong dan bongkak. I judge her based on how she act towards me. Others can judge her nice, good people bla bla bla, but I am being honest. 

Latest, aku ada text dia, 14 April bila aku tanya harga pelamin mini rumah berapa dan dia tak reply until now, 2 minggu lebih dah, sedangkan dia dah baca pun text aku tu. DULU, bila aku text saja dia reply cepat je, paling lewat pon 2-3 hari, bila tanya itu ini, dia reply dengan baik, skrang, dia just baca saja dan tak reply. OKEY. fine. Kau boleh bitchy dengan aku, so aku pon boleh jadi bitchy BITCH dengan kau. Kau amik la deposit RM200 tu memang itu rule yang kau dah set kan, once customer dah bayar deposit, tak boleh return balik kalau cancel. WHATEVER because I dont want to deal with people like this. Aku taknak berurusan dengan orang mcm dia ni lansung dan of course, aku tak redha dengan duit deposit yang kau makan tu.

Sebulan sebelum majlis aku, aku ada hantar gambar mini pelamin dia yang aku suka dan aku tanya harga boleh tak dapat dalam RM500 utnuk mini pelamin tersebut. Then dia reply tak boleh. harga mini pelamin tu RM750 dan dia hantar gambar mini pelamin dia yang harga RM500 which is aku lansung tak berkenan dan buruk bagi aku. Aku tak suka pelamin yang di suggest kat aku sebab seriously buruk (backdrop langsir yang simple, takda panel2, 2 bunga kiri kanan, dan kerusi duduk yang tak mcm kerusi. mcm kotak yang beralaskan alas meja buruk), then aku cakap kat dia pelamin tu  cantik, aku tak suka dan bagi aku tak berbaloi lansung utk harga RM500.. Boleh pulak dia nak batalkan deal aku dengan dia. text yang dia hantar yang buat aku hangin habis:

"Tempahan untuk mini pelamin 7 Jun di batalkan dan deposit rm200 tidak akan dipulangkan. terima kasih" 

Agak kurang ajar la kan suka2 kau je kan nak batal2kan. Kalau kau org bisnes yang ada otak dan boleh berfikir waras, at least kau boleh bagi other suggestion pelamin lain or suggestion lain bila aku cakap pelamin tak cantik ke apa. Bukannya senang2 je kau nak batal2kan. Like seriously stupid. Kau dah ambil duit aku lepas tu kau nak batalkan deal dan tu siap warning aku lagi deposit takkan dipulangkan.  Kalau 2 minggu or seminggu sebelum tu kau nak batal, lain lah kan. Ni dua bulan lagi bagi aku terlalu awal dia nak buat keputusan nak batal ke apa., Ey, stupid la. aku tak stupid aku tahu mana2 vendor kalau booking mmg deposit tak dipulangkan. Aku tak suruh pon kau batalkan deal pelamin, aku cuma bagitahu pelamin yang kau suggest tu tak cantik dan aku tak berkenan. Memang dia ni rude habis dan orang mcm ni mmg aku tak boleh tolerate. Dan sebab itu aku tulis entry ni sebab kalau kau boleh RUDE dengan aku, aku pon boleh jadi RUDE like BITCHLY RUDE.

So sknrg ni dia tak reply msg aku yang aku tanya harga pelamin mini, buat2 tak tahu until 2 minggu mcm tu baru dia agaknya msg aku dan batalkan deal aku dengan dia. Fine. Aku tak redha dan tak halal kan duit deposit aku, semoga Allah saja yang membalas orang yang mcm ni. Kau taknak reply msg kan, sebab kau taknak deal dengan aku lagi kan, semoga bisnes kau jatuh melingkup. Aku nampak kau update2 status kat FB rajin jugak online2, tapi lansung taknak reply msg, then fine, aku pun xnak deal orang mcm ni dah.

So now, Alhamdulillah, my butik yang baru aku book baju dan pelamin is my life saver. bukan saja pelamin dia cantik gila, malah murah, malah dia tak letak harga pun, dia tanya berapa budget aku dan dia akan buat design yang mcm mana aku suka. I am so happy now dengan butik ni (which is i cannot mention its name in here sbb nanti org search butik dia dlm google dan jumpa entry negetif ni). Aku akan tulis new entry about my current bridal butik yang aku deal dan aku akan share pelamin mcm mana dia buat. LIKE Seriously, bila aku tengok pelamin dia buat gila cantik dan kalau dia letak harga beribu riban pon aku sanggup bayar, sebab apa? Sebab layanan yang sangat baik dia beri pada aku. Aku lebih rela spent duit aku beribu riban pada orang yang treat dan layan aku dengan baik dari orang yang sombong bongkak mcm D'Shayana Creation. Sekian. 

Friday, April 18, 2014

Universal Studio Singapore Review ,Tips dan Overall Cost Perbelanjaan

Assalamualaikum w.b.t.

Minggu lepas aku dan family serta yang 'tersayang' telah pergi bercuti di Johor dan Singapore. Sejak dari Brunei lagi memang aku dah berniat nak sponsor family ke Universal Studio Singapore, Alhamdulilah hajat tercapai. Satu pengalaman yang seronok sangat dapat bercuti di USS dengan family dan en. tunang :p

Sehari sebelum kami ke USS, aku pun rajin la review blogger lain tentang USS dan aku terjumpa post yang ada share macam mana dia dapat tiket dengan harga yang murah (tanpa perlu pakai kredit card bagai). Pada mulanya kami plan nak beli tiket di kaunter sana, tapi bila baca review org better beli online sebab beratur panjang nak beli tiket je dah habis masa sejam. 

with my fiance :) 
Azam. my brother. 


So, alhamdulillah, aku dapat beli tiket melalui seorang agent ni (kalau sesiapa nak tahu contact numbernya or mcm mana nak beli tiket, boleh comment, pm or msg aku). Pada awalnya agent ni bagi harga RM145 untuk seorang tapi kami sebab dah last minute sgt beli dan dia tak sempat nak prepare sebab kena link dgn agent di JB, so dia bagi aku tiket RM163 yang ada termasuk SGD10 utk voucher makan, SGD5 utk voucher souvenir, dan parking free di USS. kira untung jugak cuma bayar another RM18 untuk SGD15 (RM38) dan voucher semuanya digunakan. Alhamdulillah. tak membazir.

Kami bertolak dari KL ke JB hari Jumaat 5pm dan sampai JB jam 11pm, kami menginap di homestay. Sabtu pagi jam 6am kami bertolak ke Tune Hotel sebab kena ambil tiket dari agent dan beli tiket bus di sana. 

P/S : kalau nak ke USS dengan bus di Tune hotel, korang kena ambil bus jam 7.30am. Hanya ada 2 timing, 7.30 am dan 8.30 am. tapi kalau korang ambil 8.30 korang sampai lewat, sebab kami naik 7.30am pun sampai USS jam 11am. Sebab dalam bus nanti kena turun 2 kali untuk Immigresen check up, check passport check bag dan yg teruknya jam gila.. 

Tiket bus boleh beli on the spot pagi tu di kaunter di Tune hotel bukak jam 6am tak silap. So, after kami dah ambil tiket dari agent, dan beli tiket bus, kami beli makanan utk breakfast dalam bus. Sepanjang dalam bus kami tidur sebab penat tak hilang lagi, dah la kena bangun awal.

kami 6 orang kesemua, mama dgn azmi x banyak gambar dalam hp aku. 




Sampai di USS, kami memang excited gila bergambar di pintu masuk. Masa kami sampai di USS, cuaca tak begitu baik, hujan renyai2..tapi tengah hari tu dah start panas, Alhamdulillah.

TIPS: Jangan lupa ambil pemplet di pintu masuk, sebab pamplet ada peta dan info2 kalau korang nak tahu mana tempat makan halal, surau, money changer, dan tempat2 permainan. 

Kalau aku nak cerita semua games memang tak larat. So aku akan tulis raking permainan yang aku suka.

1. Transformer: The Ride, The Ultimate 3D Battle (Sci-Fi City)
Permainan yang paling panjang beraturnya adalah Transformer: The Ride. SATU JAM kami beratur. en. tunang hanya dapat bertahan 40 minit, lepas tu tak sanggup dah sebab dia tak tahan nak ke toilet. Dia keluar awal dan tak dapat main. Aku dengan 2 orang adik aku sanggup tunggu sejam but akhirnya it was worth it. MEMANG BEST GILA. ranking 5/5 stars! walaupun dapat main sekali je, nak main 2 kali kena tunggu lagi sejam, tapi memang puas hati sangat2!

TIPS: Pegi toilet buang apa yang patut sebelum masuk, kalau tak korang bertahan la sejam tu.






2. Revenge of The Mummy (Ancient Egypt)
Dapat no 2 dalam ranking aku. memang best gila roller coster ni. Tak mcm kebanyakan roller coster yang lain mostly outdoor, Roller coster The Mummy adalah indoor, gelap, x nampak apa2, menakutkan the scariest roller coster yang aku pernah main. En Tunang yang tak takut pada ketinggian dan tak suka roller coster akhirnya main dua kali sebab aku paksa. hua3 xD
4/5 stars. waiting time 40 mins. 

TIPS: letak barang korang dalam loker. 1st 55 minutes adalah free. more than that kena bayar SGD3 utk 1 hour tambahan. Loker disediakan di pintu masuk roller coster tersebut. 






ketika bratur menunggu sebelum naik roller coster 





3. Shrek 4D Adventure (Far Far Away)
Best gila. sesuai untuk seisi keluarag tak kira berapa umur. Macam tengok wayang, tapi effect 4D seperti ada angin, air, kerusi bergerak2, dan paling menakutkan ada feel labah2 bawah kerusi. so berjaga2 ya. haha. aku terjerit jugak bila ada rasa labah2 bawah kerusi. :D
4/5 stars. waiting time 15mins. 

(gambar tak banyak sebab kebanyakkan dalam kamera canon. camere hp x bnyk since batery low)
*malas nak upload gambar dari canon :p

4. Lights, Camera, Action! by Steven Spielberg (New York)
Dapat lihat effect yang sebenar seperti dalm filem2 by Steven Spielberg, suasana ribut taufan yang berlaku di Ney York, seriously rasa real walaupun hanya effects saja.
3/5 stars. waiting time 15 mins.





5. Jurassic Park Rapids Advanture (The Lost World)
Game ni sesuai untuk seisi keluarga. macam kita naik pelampung yang muat 9 orang dan pelampung tu mengembara ke banyak tempat2. 

TIPS: main game ni yang last sebab baju sure memang akan basah. Ataupun, korang baik plastik sampah untuk pakai cuver badan masa main game ni. Kalau taknak basah, kena beli plastik yg dijual SGD5 (RM13) untuk seorang. 



Ada beberapa game lain yang aku main, dan ada beberapa game yang aku tak sempat main sebab kesuntukan masa. Overall, happy dan enjoy sangat2 datang USS, yang pasti satu hari memang tak cukup untuk main semua. Diantara punca tak dapat main, sebab ada game yang tak bukak dan hari weekends memang ramai gila, so beratur memang panjang dan lama.

TIPS: pergi hari weekdays, lebih berbaloi. kurang orang, kurang menunggu dan beratur panjang. 

Diantara games yang kami nak main tapi tak sempat sebab beratur lama:
1. Human & Cyclon Roller Coster (Sci-Fi City)
2. Canopy Flyer (The Lost World)
3. Water World Show (The Lost World)
4. Enchanted Airways roller coaster (Far Far Away)
5. Madagascar
6. Sesame Street





nasi ayam ni harganya SGD15. fresh orange SGD5 


tshirt utk perempuan SGD26. tshirt lelaki SGD29, magnetic fridge SGD20 for 5 pcs

Alhamdulillah, happy sangat bila lihat family pun happy. Enjoy!
Maybe next time insha Allah kalau ada peluang lagi nak kesana for the 2nd time! 

Okey, so aku nak share total cost perbelanjaan disana:
Tiket USS: RM163 x 6 orang = RM978
Tiket Bus pergi balik dari Tune Hotel ke USS: RM30 x 6 orang = RM180
Homestay di JB: RM150 x 2 malam = RM300
(suggestion: penginapan Tune Hotel not bad murah)
Makan (dalam SGD20-25 per head - voucher SGD10) : SGD15 x 6 orang = SGD90 (RM230)
Souvenir: T-shirt SGD29 sehelai, SGD20 for 5 pcs magnetic fridge  = SGD81 (RM207)

Total = RM1890
(tidak termasuk tol, minyak kereta, singgah makan di perhentian, etc)

Okey, Thats all for my review for travelling di Universal Studio Singapore! Thanks For Reading!

Tuesday, April 8, 2014

Shopping at IKEA Damansara

Assalamualaikum w.b.t.

Hye everyone. Today post, i just want to share my thought and experience during shopping at IKEA Damansara and what I bought from Ikea.

I went to IKEA driving alone and with the help with GPS, and it took like almost 1 hour from Setiawangsa to Damansara, it should be shorter if I knew the way to go there. :(

I am not sure if there were any LRT or Train to go to Ikea Damansara, I guess NO except only Taxi for public transport. So anyone who planning to go to Ikea I would suggest using taxi or your own transport.

Before i went to Ikea, a night before, I had decided what I'm going to buy. By searching and looking thorough the website www.ikea.com.my we can check the items that we want to buy either its available or not in Ikea Damansara. 

Example on how you plan your shopping at Ikea:

If you want to buy a wardrobe:
1. what range of price you can afford 
2. the size of the wardrobe 
3. where you want to place your wardrobe

You also need to check the availability and the location of the item:



I did measure the size and where I want to place my furniture in my room, I also compare the price range with the size and functional. Once i decided what I want to buy from Ikea, I made a list.

My Shopping Items:
1.Marius Stool
2. Svajs Clothes cover
3. Lack Side Table
4. Bagis clothes hanger
5. Malm Chest of 3 Drawers
6. Billy Bookcase
7. Aneboda Wardrobe 


I went to Ikea many times, and most of the time i wasted my time wandering around and dont know what to buy. More upsetting if the things I want to buy are not available and I cannot find where is the location. But by searching around the website, its really help me to decide what I want to buy and what best for me in term of price range , the size and functionality of the product.

This time I only spent 1 hour at Ikea to get what i want. I didnt wasted much time wandering around, I went to the Showroom at level 2 to see the display items and then i went to the 1st floor to buy my things. The problem in Ikea Damansara, they dont do online shopping where people can just do shopping directly. If we want to shop at Ikea we have to go the the store and collect things we want to buy and pay at the counter. After done paying, I went to the Home Delivery Service Counter and pay for the service. 

At the counter, we can choose either just want to deliver the products or we can also pay for the Assembly service. For my charges, I have to pay:

Home Delivery Service : RM75.00 (within KL and Klang Valley)
Assembly Service: 8% of the price of the item RM48.56
Total : RM123.56

It tooks 3 days for my items to be delivered and around 1 hour and half for the assembly. Overall, I am so happy shopping at Ikea, less time spent at the store when all i want are available and the home delivery and assembly services are also good. 

At the Showroom


Billy bookcase, very cheap! 

My Dream Dressing Table. RM999. out of budget :(
My Shopping!
Home Delivery and Assembly charges 
My ROOM!

Thats all for my Ikea Shopping. Thank You for Reading!