Sunday, April 27, 2014

Bride To Be: Worst Experience with D'Shayana Creation (vendor pelamin)

Assalamualaikum w.b.t.

Shayana, D'shayana Creation, Butik Shayana, whatever the name it is, i bet whoever reading this post of found this post in the google, you must be someone who wants to find out about this vendor. So kalau sesiapa yang tak suka pasal post ni boleh close tab, dan tak perlu baca, Because this post has a lot of negativity rather than positive.  

Biar aku mulakan, mcm mana aku kenal vendor ini. Aku kenal vendor ini masa aku di Brunei.. Aku sedang survey vendor pelamin thru Fb, thru google, bride to be bloggers, dan akhirnya aku decide nak booking dgn D'Shayana Creation bila aku ada terbaca dalam blog lain yang menulis tentang betapa cantik dan murahnya pelamin dia, which was the post was 2-3 years back. So, waktu tu aku di Brunei, aku balik bulan Mac dan wedding aku bulan Jun, So aku takut aku tak sempat cari vendor pelamin. Aku pun silap besar sbb terburu-buru booking pelamin dgn Shayana dan sekarang rasa kesal. Of course lah, deposit RM200 aku burn or tak boleh dapat balik, aku seriously tak heran la sangat setakat RM200 tu, tapi yang aku kesal sgt dengan cara vendor ni layan customer. Mula2 je baik, mula2 je peramah, once bila dah bayar booking, then bila aku msg tanya pasal itu pasal ini, agaknya dia dah mula malas dan fed up nak melayan, balas msg aku pon pendek2.

Aku tak happy dengan vendor ni sebab dia 'strict' dengan harga pelamin dia. Tak boleh nak runding. yelah, aku tahu org bussiness mmg mcm ni, tapi aku ingat dia betullah 'peramah' or 'negotiable' orangnya bila ada orang claimed yg dia mcm tu, tapi sebenarnya lansung tidak bagi aku. Mungkin orang yg pernah claimed dia 'peramah' 'negotiable' 'baik', 'harga murah', etc2 adalah attitude dia 2-3 tahun lepas, so skrng ni mungkin dia tak seperti dulu which is i supposed to expect that bila org bisness ni bila bisnes dia dah maju 'kononya' dia akan berubah. I dont know. my judgement to her, dia mungkin bersikap mcm tu sbb dia bajet yg bisnes dia dah maju dan bagi dia, aku hanya satu customer yang dia tak rugi apa kalau dia hilang satu customer. Dont blame to to judge her like that, because I judge people on based on how people act towards me. If you can underestimate me, I can too. If you bitch me, I can bitch you too.  That's the new words " I bitch You'. (:

FYI, bagi aku pelamin dia memang ada yang nice dan cantik.dan ada sesetengah pelamin tu tak cantik mana pun.. Masa mula2 sebelum aku booking dia, memang dia dah ada letak harga utk pelamin, mcm pelamin dewan range RM1500, RM2000 dan RM2200. So aku ambil pelamin RM2000 dengan dia.. Then bila aku nampak dia update pelamin yang mcm pakej aku cuma dia tambah prop bunga lebih sikit, langsir tinggi sikit ke apa, dia letak harga sampai RM2700 ada RM2800. Aku tgk pelamin yang dia buat lebih kurang sama je semua cuma beza letak prop lebih sikit,bunga kaler lain sikit, dia dah letak harga tinggi yang melampau. The thing i can see in her pelamin, dia gunakan balik prop2 utk customer2 yang lain, mcm 'recycle'. Bukannya dia kena beli kerusi or tiang or backdrop baru. Semua prop pelamin dia hampir SAMA dan harga still berbeza2 seolah2 dia kene beli prop baru dah creat pelamin berbeza. 

Since bulan 10, 2013 aku booking dia sampai April 2014 which is like 4-6 months aku bersabar dan nervous dgn preparation wedding, aku cuba tgk2 design lain dalam FB diakalau ada design yang boleh match dgn budget aku RM2000 tu. Setiap kali aku berkenan dgn pelamin yang dia buat, dan bila aku tanya harga, rata-rata RM2500-RM2700 ke atas.. Bukan aku tak mampu nak bayar sampai 3-4 ribu pelamin, aku taknak membazir sangat, dari aku bayar pelamin 3-4 ribu, baik aku beli bag Michael Kors ke, LV ke, or simpan duit pegi melancong dengan husband. Lagi bagus dari aku membazir duit aku kat pelamin dia, lebih2 lagi kat orang macam dia. Like seriously, lebih baik aku berbakti duit aku kat orang2 yang lebih memerlukan dan orang yang susah or orang yang treat aku dengan baik dari orang yang sombong dan berlagak dengan aku. YUP. Again, I judge her sombong dan bongkak. I judge her based on how she act towards me. Others can judge her nice, good people bla bla bla, but I am being honest. 

Latest, aku ada text dia, 14 April bila aku tanya harga pelamin mini rumah berapa dan dia tak reply until now, 2 minggu lebih dah, sedangkan dia dah baca pun text aku tu. DULU, bila aku text saja dia reply cepat je, paling lewat pon 2-3 hari, bila tanya itu ini, dia reply dengan baik, skrang, dia just baca saja dan tak reply. OKEY. fine. Kau boleh bitchy dengan aku, so aku pon boleh jadi bitchy BITCH dengan kau. Kau amik la deposit RM200 tu memang itu rule yang kau dah set kan, once customer dah bayar deposit, tak boleh return balik kalau cancel. WHATEVER because I dont want to deal with people like this. Aku taknak berurusan dengan orang mcm dia ni lansung dan of course, aku tak redha dengan duit deposit yang kau makan tu.

Sebulan sebelum majlis aku, aku ada hantar gambar mini pelamin dia yang aku suka dan aku tanya harga boleh tak dapat dalam RM500 utnuk mini pelamin tersebut. Then dia reply tak boleh. harga mini pelamin tu RM750 dan dia hantar gambar mini pelamin dia yang harga RM500 which is aku lansung tak berkenan dan buruk bagi aku. Aku tak suka pelamin yang di suggest kat aku sebab seriously buruk (backdrop langsir yang simple, takda panel2, 2 bunga kiri kanan, dan kerusi duduk yang tak mcm kerusi. mcm kotak yang beralaskan alas meja buruk), then aku cakap kat dia pelamin tu  cantik, aku tak suka dan bagi aku tak berbaloi lansung utk harga RM500.. Boleh pulak dia nak batalkan deal aku dengan dia. text yang dia hantar yang buat aku hangin habis:

"Tempahan untuk mini pelamin 7 Jun di batalkan dan deposit rm200 tidak akan dipulangkan. terima kasih" 

Agak kurang ajar la kan suka2 kau je kan nak batal2kan. Kalau kau org bisnes yang ada otak dan boleh berfikir waras, at least kau boleh bagi other suggestion pelamin lain or suggestion lain bila aku cakap pelamin tak cantik ke apa. Bukannya senang2 je kau nak batal2kan. Like seriously stupid. Kau dah ambil duit aku lepas tu kau nak batalkan deal dan tu siap warning aku lagi deposit takkan dipulangkan.  Kalau 2 minggu or seminggu sebelum tu kau nak batal, lain lah kan. Ni dua bulan lagi bagi aku terlalu awal dia nak buat keputusan nak batal ke apa., Ey, stupid la. aku tak stupid aku tahu mana2 vendor kalau booking mmg deposit tak dipulangkan. Aku tak suruh pon kau batalkan deal pelamin, aku cuma bagitahu pelamin yang kau suggest tu tak cantik dan aku tak berkenan. Memang dia ni rude habis dan orang mcm ni mmg aku tak boleh tolerate. Dan sebab itu aku tulis entry ni sebab kalau kau boleh RUDE dengan aku, aku pon boleh jadi RUDE like BITCHLY RUDE.

So sknrg ni dia tak reply msg aku yang aku tanya harga pelamin mini, buat2 tak tahu until 2 minggu mcm tu baru dia agaknya msg aku dan batalkan deal aku dengan dia. Fine. Aku tak redha dan tak halal kan duit deposit aku, semoga Allah saja yang membalas orang yang mcm ni. Kau taknak reply msg kan, sebab kau taknak deal dengan aku lagi kan, semoga bisnes kau jatuh melingkup. Aku nampak kau update2 status kat FB rajin jugak online2, tapi lansung taknak reply msg, then fine, aku pun xnak deal orang mcm ni dah.

So now, Alhamdulillah, my butik yang baru aku book baju dan pelamin is my life saver. bukan saja pelamin dia cantik gila, malah murah, malah dia tak letak harga pun, dia tanya berapa budget aku dan dia akan buat design yang mcm mana aku suka. I am so happy now dengan butik ni (which is i cannot mention its name in here sbb nanti org search butik dia dlm google dan jumpa entry negetif ni). Aku akan tulis new entry about my current bridal butik yang aku deal dan aku akan share pelamin mcm mana dia buat. LIKE Seriously, bila aku tengok pelamin dia buat gila cantik dan kalau dia letak harga beribu riban pon aku sanggup bayar, sebab apa? Sebab layanan yang sangat baik dia beri pada aku. Aku lebih rela spent duit aku beribu riban pada orang yang treat dan layan aku dengan baik dari orang yang sombong bongkak mcm D'Shayana Creation. Sekian. 

2 comments:

mohammad fariz yusop said...

sabar wani...apapun, semoga semuanya berjalan dengan lancar. hepi2 sokmo, baru naik seri pengantin tuh...hehehe. ni blog jijah, nursing 2nd batch.

ada masa singgah la sini http://gift4ustore.blogspot.com/

Lia said...

wani... bertabahlah.. hikmah die pn wanie da nmpk kan.. senang gle buat bisnes ko cancel sbb mcm skt hati org kritik. aiyooo =) ape pn wani bebrave. pray hard. kte pn tgh prepare for my e-day =) doakan eh!

nt visit la blog lia =) heheh

http://algettingmarried.blogspot.com/